CHELSEA FOKUS VZHAJAJOČE ZVEZDE

Vzhajajoče zvezde: Mason Mount

Chelseajeva akademija je znana po svojem kopičenju mladih talentov, ki v večini nikoli ne vidijo članske ekipe. Po številnih posojah širom Evrope navadno sledi prodaja igralca, ki se neredko razvije v dobrega, če ne celo odličnega nogometaša. Spomini na De Bruyneja, Lukakuja in ostale so med navijači Bluesov še kako živi, a stvari se (delno pod prisilo okoliščin) očitno spreminjajo. Eden prvih igralcev, ki je ustaljeni vzorec uspel prekiniti, je Mason Mount, mladenič, ki si je v letošnji sezoni izboril mesto v ekipi Franka Lamparda. Še več, mladi Anglež je prevzel eno glavnih vlog na igrišču in počasi, a vztrajno prevzema vajeti igre v svoje noge. A kljub temu, da se njegovo ime vse večkrat pojavlja na naslovnicah otoških medijih, ne pozabimo, da gre še vedno za le 20-letnega mladeniča.


Klub: Chelsea
Datum rojstva: 10. januar 1999
Igralni položaj: napadalni vezist
Država: Anglija

Mladenič v katerega navijači Chelseaja polagajo svoje upe. vir: Twitter

NOGOMETNA POT

Nogometni čevlji so hitro našli pot na noge Masona Mounta. Nogometno pot je začel pri štirih letih, ko je v rodnem Portsmouthu enkrat tedensko obiskoval treninge istoimenskega kluba, a dolgo pri njem ni zdržal. Nogometna radovednost ga je odpeljala nekaj kilometrov zahodneje v pristaniški Southampton, a tudi v mestu izplutja Titanika ga niso dolgo zadržali. Pravijo, da gre v tretje rado in zgodba Mounta to potrjuje. Pri šestih letih se je odločil za nogometno selitev v prestolnico, tam ga je v svoje vrste sprejel Chelsea pri katerem se je ustalil in pridno nabiral izkušnje, z leti pa vedno bolj opozarjal nase. Pri vsega 15. letih je nastopal s tri leta starejšimi fanti in jim brez večjih težav konkuriral, kar dokazuje 10 doseženih zadetkov v 30 nastopih. Selekcijo U-18 je kmalu prerasel in se preselil v starostno skupino do 21 let.

Ob dopolnitvi polnoletnosti je s strani kluba prejel darilo, ki si ga želi marsikateri mladenič. V podpis mu je bila dana prva profesionalna pogodba, ki ga je zavezala na štiriletno zvestobo klubu. Prva pogodba in status profesionalnega nogometaša pa ni razveselil le mladega vezista, pač pa tudi vodilne može nizozemskega Vitesseja. Ekipa, ki si je med nogometnimi navdušenci prislužila naziv razvojne ekipe Chelseaja, je še enkrat več opravičila svojo titulo in preko Severnega morja zvabila tudi Mounta. Enoletna posoja se je iztekla povsem po načrtu vodij Chelseajeve akademije. Mount je redno začenjal tekme in tako nabiral prepotrebno minutažo, obenem pa se je vse bolje začel počutiti v bližini nasprotnikovih vrat. Ob koncu sezone je na svojem računu zbral 14 zadetkov in bil v ožjem krogu favoritov za naziv najboljšega igralca nizozemske lige. Nagrado je naposled prejel Ajaxov Hakim Ziyech, s čimer pa se ni strinjal tehnični direktor Vitesseja: »Imeli smo priložnost spremljati velikega talenta. V Ajaxu ni boljšega vezista, tudi Ziyech ni. Mason ima vse: predanost, vzdržljivost, taktično genialnost in tehniko. Lahko izvaja pritisk in dosega zadetke. Celo z glavo zna igrati. Ima pravo mentaliteto in je zelo inteligenten. Vse to so predpostavke za vrhunsko kariero.« Na koncu se je moral Mount zadovoljiti z nagrado najboljšega igralca Vitesseja ter vrnitvijo na Otok.

Frank Lampard je eden glavnih krivcev za razcvet Mountove kariere. vir: Twitter

Čas v Chelseaju je bil zopet kratek. Sledila je nova posoja, a tokrat je ostal v rodni Angliji. Oblekel je dres drugoligaša Derby Countyja, kjer se je prvič srečal z nogometno ideologijo Franka Lamparda. V dresu Ovnov je celotno sezono navduševal in bil eden glavnih krivcev za izjemno uspešno sezono kluba, ki se je končala šele v finalu playoffa. Domače občinstvo ga je hitro vzelo za svojega, Mount pa jim je hvaležnost izkazoval s predstavami na igrišču. Nekatere izmed njih so bile celo na tako visokem nivoju, da navijači niso morali verjeti, da imajo v svojih vrstah igralca takega kalibra.

Na vrsto je prišlo Mountu že znano obdobje med sezonama, ko Chelseajevi strokovnjaki navadno pregledujejo potencialne destinacije za enoletni izvoz svoje nepregledne vojske mladih nogometnih talentov. A poletje pred letošnjo sezono je bilo drugačno. Chelsea je udarila prepoved nakupovanja novih igralcev in le temu se Anglež lahko zahvali, da je še vedno v matičnem klubu. Prihod Lamparda, ki si je v Derbyju prislužil sloves trenerja, ki zaupa mladim igralcem, je diplomantom Chelseajeve akademije pomenil priložnost, da se priključijo prvi ekipi in se borijo za mesta znotraj osemnajsterice.

S podpisom nove petletne pogodbe so pri klubu s Stamford Bridgea dali vedeti, da na Mounta resno računajo in s tekme v tekmo je postajalo bolj ali manj jasno, da napadalni vezist preglavic ne bo več povzročal drugoligaškim nasprotnikom, pač pa premierligašem. V sezono je vstopil nekoliko preplašeno, na prvi tekmi razočaral in bil primoran poslušati kritike na račun svoje igre. Najglasnejši med vsemi je bil Jose Mourinho, trener, ki slovi po svojem nezaupanju mladim igralcem. V naslednjih dvobojih je nivo igre močno dvignil, na dveh tekmah zabil, predvsem pa je na igrišču deloval suvereno in igro Chelseaja vodil zelo samozavestno.

POGLED V PRIHODNOST

Vse bolj se zdi, da so tako uprava kot tudi navijači modrih sprejeli dejstvo, da bo letošnja sezona služila za sestavo in uigravanje ekipe, kar je natančno to, kar mladenič potrebuje. Čas mu bo dan, zaupanje trenerja že ima, vse kar mu ostane je trdo delo in nabiranje izkušenj na igrišču kot tudi izven njega. S svojimi predstavami je že dokazal, da je prerasel Chelseajev (nerazumljivi) sistem posoj in je več kot sposoben nositi modri dres Londončanov. Niti igre počasi prevzema v svoje noge in skupaj s še enim diplomantom akademije Tammyjem Abrahamom tvori dvojec, ki najbolj preti nasprotnikovim vratom. Anglež predstavlja eno osrednjih figur Chelseajeve prihodnosti, ki je z vidika dolgoročnosti videti svetla kot že dolgo ne. Navijače je navdušil do te mere, da so za določen čas celo pozabili na odhod Edena Hazarda in večje hvale si dvajsetletnik verjetno ne more zamisliti.

DOSEŽKI

  • Vitessejev igralec sezone: 2017/18
  • Uvrstitev v idealno enajsterico nizozemskega prvenstva: 2017/18
  • Evropski prvak do 19 let: 2017
  • Najboljši igralec evropskega prvenstva do 19 let: 2017
  • Uvrstitev v idealno enajsterico evropskega prvenstva: 2017
  • Naslov mladinske lige prvakov: 2015/16
  • Prvak mladinskega FA pokala: 2015/16, 2016/17

KOMENTARJI STROKOVNJAKOV

  • »Želi si postati glavni igralec v Chelseaju, nato v Angliji…in verjamem, da je tega zmožen.« – Frank Lampard
  • »Vsakič ko igra je nevaren za nasprotnikova vrata. Opazujem ga že od 16. leta dalje in vsako leto svojo igro še izboljša.« – Gareth Southgate
  • »Mason ima vse: predanost, vzdržljivost, taktično genialnost in tehniko. Lahko izvaja pritisk in dosega zadetke. Celo z glavo zna igrati. Ima pravo mentaliteto in je zelo inteligenten. Vse to so predpostavke za vrhunsko kariero.« – Marc van Hintum
Mladenič se na svoji poti proti vrhu ne misli ustavljati. vir: Twitter
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 5 Povprečje: 5]