MANCHESTER UNITED

Ko spregovori denar

Že dolgo časa je Manchester United najbogatejši angleški klub. Zgledalo je, da se to ob nekoliko slabših sezonah kani spremeniti, a številke, ki so jih razkrili pri Rdečih vragih, kažejo ravno nasprotno. Še več, v Manchestru letos celo napovedujejo rekordno visoke prihodke, ki naj bi znašali okoli 570 milijonov funtov.


Vemo, da angleška liga že dolgo velja za najbogatejšo na svetu, kar v nekoliko rezultatsko temnejših obdobjih pomaga Unitedu, da kljub temu ne rabi skrbeti glede financ. Velik kos pogače pa predstavlja tudi finančni prihodek s strani Uefe in sponzorjev za igranje kluba v Ligi prvakov. Jasno je že, da se rdeči tja ne morejo uvrstiti preko Premier League, pač pa za to potrebujejo zmago v Ligi Europa. Adidas, glavni opremljevalec Manchester Uniteda, je že ob sklenitvi pogodbe v njo dodal klavzulo, da ob morebitni ne uvrstitvi Rdečih vragov v najelitnejše evropsko tekmovanje, svoj finančni delež zmanjša za 21 milijonov.

vir: Bleacher Report
vir: Bleacher Report

Manchester United pa se zaradi tega ne rabi prav posebno obremenjevati, saj 21 milijonov predstavlja le majhen delež prihodka. Ta, kot smo že omenili v letošnjem letu znaša okoli 570 milijonov, klub pa bo posloval z 191 milijonskim profitom, kar je nov klubski rekord, v obzir pa je potrebno vzeti tudi to, da so Rdeči vragi to številko uspeli doseči kljub rekordnemu prestopu Paula Pogbaja, ki je klubsko blagajno olajšal za dobrih sto milijonov.

Svoje mnenje o finančnem uspehu je povedal tudi Ed Woodward, klubski podpredsednik: »Z bližanjem konca sezone me veseli, da smo do sedaj osvojili že dve lovoriki in seveda se veselim lova na tretjo v finalu Lige Europa, edine lovorike, ki je nismo še nikoli osvojili.«

»Napovedi za celotno finančno leto so boljše kot smo sami napovedovali na začetku leta in izkazalo se je, da bomo letos dvignili tako naše prihodke kot tudi dobiček. Z optimizmom gledamo naprej, k uspešnemu končanju sezone na igrišču kot tudi z njega.«

Pri Unitedu so razkrili tudi podrobnejše številke za tretje finančno četrtletje, v katerem so zaslužili 127.2 milijona, od tega 31.4 milijona le s pravicami prenosa tekem. Plače osebja so United stale 18.3% več kot v prejšnjem četrtletju, ob tem pa se je za 17.6 milijonov povečal tudi neto dolg, ki sedaj znaša 366.6 milijona funtov.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]