OSTALE NOVICE

Manchester City in Chelsea na zatožni klopi

Angleško nogometno javnost je v zadnjih tednih stresla nova afera. Več spletnih medijev se je dokopalo do dokumentov, ki so razkrili finančne transakcije, pogodbe in dogovore, ki so daleč od načel finančnega fair playa UEFE. Jasno je, da so lastniki klubov na vse mogoče načine poskušali zaobiti ta pravila, računica pa je sledeča – bolje plačati kazen, kot pa zaostati za konkurenti. Uspeh doma in v Evropi je tako vreden veliko več, kot pa nekaj milijonov €, ki jih lastniki nakažejo na račun UEFE.


MANCHESTER CITY IN CHELSEA POD DROBNOGLEDOM

Ko slišimo za izraz “tajkunski klub”, sta to verjetno prva angleška kluba, na katera bi pomislili. Oba sta v relativno kratkem času s pomočjo močnih finančnih injekcij dosegla velike uspehe. Moč sinjemodrih iz Machestra v glavnem prihaja iz Združenih Arabskih Emiratov. Leta 2008 je klub kupilo podjetje ironično poimenovano Abu Dhabi United Group, na čelu z izvršnim direktorjem Khaldoonom Al Mubarakom, danes imajo prste vmes še nekateri kitajski investitorji. Že do sredine leta 2012 so v klub investirali kar 1,3 milijarde €, številka pa je danes mnogo višja, sploh ob upoštevanju “inflacije” na nogometnem trgu. Veliko podrobnejšo analizo je pred dvema tednoma začel objvljati nemški časnik Der Spiegel. V razkritih tajnih podatkih pa se je znašel tudi Abramovičev Chelsea, ki je v lasti omenjenega Rusa že od leta 2003.

Na zatožni klopi sta se kluba tokrat znašla zaradi domnevnega “trgovanja” z mladoletnimi tujimi igralci. Preiskavo so zahtevali ostali klubi v Premier Leauge, kasneje pa celo vodstvo španske La Lige. Chelsea naj bi protizakonito podpisal pogodbe s kar 14 mladoletnimi tujci, denar oz. odškodnino, pa so izplačevali kar družinam. Oče Andreasa Christensena je tako po poročanjih v roku 4 let prejel kar £ 656.000. Manchester City je na enak način podpisal z osmimi igralci. Belgijec Mathias Bossaerts in njegova družina naj bi prejela £190.000, klub pa jim je ponujal še dodatnih £10.000.

GROZI JIMA PREPOVED PRESTOPOV

V kolikor bosta City in Chelsea spoznana za kriva, jima grozi prepoved izvajanja prestopov. Sinjemodri bi brez novih okrepitev ostali 1 leto, Bluesi pa kar 2 leti. Seveda pa nogometna javnost s takšnima kaznima niti približno ni zadovoljna. S strani medijev ter navijačev prihajajo glasni pozivi po prepovedi nastopanja klubov v evropskih tekmovanjih, a UEFA se na to požvižga. Prepoved prestopov bi seveda prizadela oba kluba, še toliko bolj Chelsea. Posebno Manchester City ima kakovosti na pretek. Izločitev iz evropskih tekmovanj pa bi seveda kaznovala tudi UEFO, saj bi to pomenilo padec gledanosti in s tem prihodka. Kar bode v oči, je to, da je UEFA, prav tako zaradi kršitve fair playa, nekatere klube pred tem že kaznovala s prepovedjo igranja v Evropi, npr. Rubin Kazan. Če se bo UEFA torej odločila kaznovati City in Chelsea, bomo morda spremljali nekoliko zanimivejše prihodnje prestopne roke v Premier ligi.

mubarak

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]