OSTALE NOVICE

Pred 18.krogom v Premier ligi

Tottenhamov destant na City, Manchester City


Nekateri le debelo gledajo, drugi ne vedno, je natančno bi analitično razpravo sploh začeli. A vprašanje je le eno. Ali imamo to jesen priložnost slediti najboljši ekipi v zgodovini Premier ligi? RoboCopsko razmetavanje tekmecev, ki ga uprizarja Manchester City, na plano kliče spomine o dominaciji Chelseja, ko je maja 2005 zbral 95 točk in Arsenala, ki je v sezoni 2003-2004 do Konica prvenstvene dirke ostal neporažen. Možno je vse, to pa pomeni tudi, da ni izključeno, da bo prelomen prav ta 18.kroga, v katerem se mora ultra-vodilni pomeriti z nasprotnikom, ki je zmožen marsičesa. Drugo in tretjeuvrščeni, pa tudi peti z lestvice ta konec tedna načeloma ne bodo primorani vrtati nasprtnike, ki bi jih simbolizirala živo-skalnata surovost. Pričakuje se, da bodo vsi ti pospravili bolj barjansko-mehkobne, a še vedno dragocene zmage. Tudi preostali pari precej poudarjeno nakazujejo najbolj verjetne zmagovalce. toda ravno v takih primerih se prognostikom najraje zalomi.

vir: Sky Sports
vir: Sky Sports

ManCity! Uau! Kaj, uau? Samo to, če ekipo Pepa Guaridolo še malo bolj natančno primerjamo z Londončanoma pred debelim desetletjem. Po 17.krogih ji je Arsenal tedaj zbral 39, Chelsea pa 40. Točk seveda. Manchester City jih ima pa sedemnajstih tekmah na računu že 49. Ob tem, da je City remiziral le na enem obračunu, in še takrat je zaradi rdečega disciplinskega naznanila na igrišču ostal le njegov deseterec. Se pravi. Kadarkoli je Manchester City tekmo zaključil v popolni zasedbi, je zmagal. In vse našteto je enako tisti uau.

Kako se bo iztekla celotna sezona, je seveda skrivnost. Kako doblo bodo noge ubogale Davida silvo, Kevina De Bruynea in Fernandinha je zelo pomembno podvprašanje. Ali se Premier ligo lahko osvoji ob manjku pravega, standarnega defenzivnega vezista. V prej našteti so dejansko klasične 10-ice, ki pa so tehnično tako izurjeni, da žog ne izgubljajo in podaj ne zapravljajo. A za teorije in razmisleke o taktičih super-metabolikah a la Guardiola bo časa še dovolj.

Sobotni večer bo v znamenju napetega derbija, ki bi se lahko iztekel v velikega eksota.

Trenerja Guardiola in Pochettino se ne marata že iz časov, ko sta delovala v katalonski prestolnici. Manchester City je nezlomljiv, toda če se ga Tottenham loti tako zavzeto kot se je pred dobrim mesecem velikega madridskega Reala, potem ni vse tako zelo črno-belo. Res je, da Tottenham v gosteh proti najboljšim v prvenstvu redko zasije, ob tem, da bo kar do ferburarja odsoten njihov najboljši branilec, morda pa celo najboljši branilec v ligi Toby Aldeweireld. Machester City nekdo pač morda zaustavit, ali pa so take floskule bolj kot ne izvzete iz slovarja znanstveno-fantastične retorike?

Prva tekma prihajajočega 18.kroga bo Leicester City – Crystal Palace. Tu dileme ni. Leicester City je po štirih zaporednih zmagah v formi sezone, kajti prav v sredo je v Southamptonu prikazal najbolj tekočo igro v zadnjih mesecih. Crystal Palace, pa je ta čas na lestvici že pred-pred zadnji, saj že 5 tednov ni izgubil. Toda od srede agusta dalje Palace v gosteh Palace še ni dosegel niti enega zadetka.

vir: Herald Sun
vir: Herald Sun

Arsenal proti Newcastleu ter Chelsea proti Southamptonu načeloma tudi ne bi smela imeti problemov. Pri obeh se pričakujejeko zmagi. Tudi kilavi zmagi bi bili ok.

Glede na to, da je Burnley kot gost že zafrustrial največje med konkurenco, bi kaj lahko škodo povzročil tudi v Brightonu.

Watford se naj bi znesel nad zelo toplo-hladni Huddersfield in tako pozabil na demone, ki so mu v zadnjih tednih, in to nekajkrat le za las upravičeno, speljali za celo pest točk.

Zelo zanimivo bo obračun med Stokeom in West Hamom. Domači so nazadnje uspeli zmagati, ko smo bili še v kratkih rokavih in imajo za sabo najslabši začetek sezone med elito v svoji zgodovini. Na drugi strani pa je West Ham z dvema uprizorjenima bunkerjema proti velikima mestima tekmecema, Arsenal in še prej Chelseaju, v nasprotju s pričakovanji v zadnjem tednu uspel pridelati kar štiri točke. Obe ekipi redko dosegata gole. Toda. Na obisk k svjoim nekdanjim delodajalcem se vrača v zadnjih dneh prebujeni Marko Arnautović. Dunajčan bi lahko to tekmo zasukal do ironične komaj-verjetnosti.

West Bromwich ni zmagal že rekordnih 16 tekem. Seveda tudi v nedeljo proti po porazu minuli vikend še vedno malce ranjenemu Manchester Unitedu ne bo. Se pa tudi tu navkljub splošnim teorijam v napovedih marsikdo lahko odloča za rizičnost. Namreč. Če je West Brom če je v sredo v gosteh uspel zablokirati Liverpool, bi lahko doma tudi Manchester United.

Bournemouth nato gosti Liverpool, ki je zdaj zaradi dveh zaporednih remjev na tekmah, ki bi ju moral zaključiti zmagovalno, že čisto besen – sam nase.

Eno imamo še na ponedeljkovem sporedu. Everton se dviguje in izboljšuje, Swansea pač ne.

Med tednom nato četrfinalno brcamo po Ligaškem pokalu ali po Carabao Cupu. Prihodnji konec tedna pa že 19.krog, ta že s petkovim skrajno udarnim začetkom (Arsenal – Liverpool), temu pa sledi že klasična Boxing Day veselica. Uau-uau-uau!

banner

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]