OSTALE NOVICE

S kom se bo pomeril Arsenal?

Včeraj je bil opravljen žreb izločilnih bojev v obeh evropskih klubskih tekmovanjih. Medtem ko so nasprotniki angleških predstavnikov v Ligi Prvakov širši nogometni javnosti bolj ali manj znani, to zagotovo ne velja za švedski Östersunds FK, ki bo v šestnanjstini finala Lige Europa pričakal Arsenal.


Zgodba o uspehu

vir: http://cdn.cnn.com
Nogometaši Ostersunda so bili že od samega začetka deležni velike podpore s strani lokalne skupnosti in navijačev. vir: http://cdn.cnn.com

31. 10. 1996, dva meseca po prihodu Arsena Wengerja na klop topničarjev, so se trije lokalni klubi Ope IF, IFK Östersund in Torvalla FF združili s ciljem, ustanoviti klub, ki bo konkurenčen na državni ravni. Prva leta je ekipa Östersundsa stagnirala na sredini tretjeligaške lestvice, stvari pa so se na bolje začele premikati šele leta 2007.

Takratni športni direktor kluba Daniel Kindberg je preko prijateljstva z Robertom Martinezom, bivšim trenerjem Everton, ki je takrat nastopal za Swansea, prišel v kontakt s klubom iz južnega Walesa. Začelo se je medsebojno sodelovanje, labodi so na Švedsko pošiljali predvsem igralce druge ekipe.

Kljub velikim napovedim se Östersundsu ni posrečil preskok na višjo raven. Ravno nasprotno, leta 2010 so celo izpadli v četrto ligo. Tedaj je na klubsko klop stopil Anglež Graham Potter, ki še danes vodi ekipo. S podporo lokalnih podjetij se je začela epska pot, vredna hollywodskega filma.

V letih 2011 in 2012 sta sledili dve zaporedni napredovanji, v drugi švedski ligi se je klub iz mesta s slabimi 50 tisoč prebivalci kar naenkrat znašel pod velikim drobnogledom javnosti. V prvi sezoni so zaključili na 10. mestu, nato na 5., leta 2015 pa je klub končno prispel do svojega primarnega cilja – prve švedske lige.

V prejšnji sezoni so si z zmago v pokalu priigrali prve evropske kvalifikacije. Po junaškem skalpu slovitega Galatasaraya, s katerim so si prislužili aplavz na odprti sceni pregovorno vročekrvnih turških navijačev, pa še prvi nastop v Ligi Europa, vmes so sicer izložili še Folo Esch in PAOK. V letošnji sezoni je bil Östersunds edini švedski predstavnik v evropskih tekmovanjih in je hkrati postal prva švedska ekipa, ki ji je uspel preboj v izločilno fazo Evropske lige.

Igralska zasedba

vir: iransportspress.com
Za vrata Arsenala bo največjo nevarnost predstavljal spretni Samman Ghoddos. vir: iransportspress.com

Po podatkih Transfermarkta je najdražji Östersundsov igralec 24-letni Samman Ghoddos, ki je ocenjen na 1,6 milijona evrov. Morda ste že naleteli tudi na ime Sotiris Papagiannopoulos, 27-letni Grk s švedskim potnim listom je letos opozoril nase na poziciji centralnega branilca in si celo prislužil mesto v idealni enajsterici skupinskega dela Lige Europa. To je uspelo tudi vratarju Alyju Keitaju. Omeniti velja še Nigerijca Alhajija Gero, ki je na šestih tekmah zabil dva zadetka in je skupaj s prej omenjenim Ghoddosom najboljši strelec svoje ekipe. Skupna vrednost moštva je ocenjena na dobrih 12 milijonov. Za primerjavo, Alexis Sanchez je na Transfermarktu vreden 65 milijonov evrov.

Graham Potter

Gre za zelo zanimivega trenerja, ki je kot igralec svoj pečat pustil v nižjih angleških ligah, premierligaško slast pa je okusil v majici Southamptona. Leta 2010 je delal na eni od univerz, ko je na njegov naslov prišla ponudba četrtoligaša. Kljub nestrinjanju svoje partnerice se je odločil, da podpiše 3-letno pogodbo, ki jo je nato še podaljšal. V tej sezoni je edini angleški trener v Ligi Europa, že dvakrat pa si je prislužil nagrado za najboljšega trenerja na Švedskem.

Takole je Graham Potter s svojimi varovanci sredi Carigrada proslavljal skalp velikega Galatasaraya. Vir: Daily mail
Takole je Graham Potter s svojimi varovanci sredi Carigrada proslavljal skalp velikega Galatasaraya. Vir: Daily mail

Stadion

Östrersunds FK domuje na Jämtkraft Areni, ki sprejme vsega 8466 obiskovalcev in je najmanjše domovanje katerega od klubov v letošnji sezoni Lige Europa. Stadion je bil zgrajen leta 2007, na otvoritveni tekmi so se igralci Östersunda pomerili s Swanseajem. Povprečen obisk tekem Allsvenskan lige (prva švedska liga) je v lanski sezoni znašal nekaj manj kot šest tisoč navijačev.

Se bo pravljica nadaljevala? 

Kljub temu da Arsenal skoraj zagotovo ne bo uporabil igralcev, ki imajo na Emiratesu status prvokategornikov, bodo topničarji v obeh obračunih veljali za absolutnega favorita. Izpad proti bistveno manjšemu in manj premožnemu klubu bi bil zanje blamaža. A na igrišču denar, velikost stadiona ali pa bogata tradicija ne štejejo in ker je nogomet šport, v katerem je možno vse, bojevitih Švedov ne gre kar tako odpisati.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]
JB