OSTALE NOVICE

Common Goal – nogometni korak k boljšemu svetu

Projekt Common Goal (skupni cilj) skuša s pomočjo nogometa svet narediti boljši. Njegov glavni obraz in najmočnejši zagovornik je Juan Mata, ki je kot prvi doniral 1 % svoje plače v dobrodelne namene, svoje nogometne kolege pa pozval, naj mu sledijo.


vir: juanmata8.com
vir: juanmata8.com

»Bolj kot kadarkoli prej verjamem, da nogomet lahko spremeni svet. A prav tako kot na igrišču, moramo tudi tu delati skupaj. Točno zaradi tega smo se lotili Common Goala.« – Juan Mata

V nogometu se trenutno vrti največ denarja, od kar ta šport obstaja. Številke dosegajo nebo in nič ne kaže, da bi se vse skupaj kaj kmalu ustavilo. Zakaj se torej ne bi delež tega usmeril v dobre namene?

Kaj je Common Goal?

Za projektom stoji organizacija Streetfootbalworld, ki je več kot 15 let ustvarjala mrežo dobrodelnih nogometnih organizacij okoli sveta. Podpirajo organizacijo Football Friends (Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora), Balon Mundial (Italija), Albion in the community (Anglija) in mnoge druge širom sveta, skupni cilj katerih je seveda preko nogometa pomagati pomoči potrebnim. Common Goal je njihov zadnji projekt, ki pa je medijsko najbolj prepoznaven. Cilj je nabrati čim več nogometašev, ki so pripravljeni nameniti majhen odstotek (najmanj 1 %) svoje plače projektu.

Kdo so podporniki?

Kot že rečeno, je prvi na plemenito pot stopil Juan Mata, ki je na spletni strani The Players Tribune z dolgim člankom javno oznanil svoj namen. Kmalu sta mu sledila Nemec Matts Hummels in Italijan Giorgio Chiellini, med igralci z Otoka pa sta poleg Mate del plače namenila še Alfie Mawson (Swansea City) ter Charlie Daniels (Bournemouth). Najnovejši dobri samarijan je nekdanji nogometaš Manchester Uniteda in sedanji vezist Borussie Dortmund Japonec Sinji Kagawa.

Seveda pa dobrodelni niso samo fantje, Common Goal ima tudi lepo število ženskih članic. Verjetno najbolj prepoznavna je zvezdnica ameriške reprezentance in članica Orlando Prida Alex Morgan, angleško čast pa branijo Heather O’Reilly (Arsenal), Jean Sseninde (Crystal Palace) in Pauline Bremer (Manchester City).

Skupno ima projekt že 19 članov iz nogometnih vod, najradodarnejši med njimi pa je Dennis Aogo, ki igra za Stuttgart. Nemec namreč nameni kar 2 odstotka svoje plače.

vir: Daily Mail
vir: Daily Mail

Koliko denarja bodo namenili?

En odstotek se morda ne sliši veliko, a ko ga nameni veliko ljudi, se nabere nekaj denarja. Mata tedensko zasluži 140 tisoč funtov, na letni bazi bo torej prispeval dobrih 72 tisočakov, Hummels bo v skupno mošnjo primaknil 78 tisočakov, Chiellini pa bo dodal 35 tisočakov. Trije paradni konji projekta tako darujejo skoraj 200 tisoč funtov, vsi skupaj pa bodo v prvem letu organizaciji podarili okoli pol milijona funtov, ki bodo razdeljeni mladim nogometašem okoli sveta ter tistim, ki si nogometa ne morejo privoščiti.

Cilj je seveda jasen, celotnemu nogometnemu svetu dodati dobrodelno noto in tako pomagati otrokom širom sveta, ki si želijo igrati to prečudovito igro. Glas glavnega humanitarca Juana Mate seže daleč, kako daleč pa bo segel glas ostalih podpornikov, bomo videli, vsi skupaj pa si želimo, da do zadnje nogometne zelenice sveta.

Več o projektu si lahko preberete na www.common-goal.org

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]