CHELSEA

Dvometraši, prijavite se na Chelseajev razpis

Visokorasli nogometaši so bili vedno prav posebna zanimivost nogometnega sveta. Navadno so največje fante postavili v obrambo, da so lovili visoke žoge in z višino strašili nasprotnike. Dejstvo je, da so se tam znašli predvsem zato, ker tehnično (tudi zaradi svoje višine) niso bili najbolje podkovani. Tisti velikani, ki so malo več znali z žogo, pa so zaigrali v konici napada in skušali parirati prej opisani skupini. In ravno takšne išče Antonio Conte.


vir: Metro
vir: Metro

Centralni napadalec oziroma v nogometnem žargonu tako imenovana »špica« v sodobnem nogometu velja za čedalje bolj iskano in zaželeno nogometno pozicijo. Niso še tako daleč časi, ko je takšnih nogometašev mrgolelo, vsi najboljši klubi so imeli v svojih vrstah tri ali celo štiri centralne napadalce, ki so jih večinoma na igrišču uporabljali v parih. Potem pa je prišla nogometna revolucija Pepa Guardiole s sistemom 4-3-3 in enim samim nogometašem v konici napada. »Odgovor« na to postavitev je ideja Antonia Conteja z napadalno usmerjenimi bočnimi nogometaši, tremi branilci in dvema destruktorjema, dvema precej bolj napadalno naravnanima vezistoma ter prav tako le enim klasičnim napadalcem. Danes večina izmed najboljših ekip uporablja eno samo špico in posledično se je trg izvrstnih napadalcev močno zmanjšal. In ravno Conte ima danes zaradi tega veliko veliko težavo.

Brez golgeterja ni lovorik

Conte je za te težave v veliki meri kriv sam. Diego Costa je bil točno takšen nogometaš, kot si ga je Italijan lahko samo želel, bil je eden izmed junakov pohoda proti naslovu angleškega prvaka, a sta karakterno zelo »zahtevna« možakarja prišla v konflikt, ki se je končal z odhodom Brazilca s španskim potnim listom nazaj v madridski Atletico, kjer je takoj nadaljeval tam, kjer je končal – pri zabijanju zadetkov in ne preveč pametnih potezah. Kot njegovo menjavo je strateg Chelseaja iz Reala pripeljal Alvara Morato in vsaj sprva se je zdelo, da so Londončani s Špancem zadeli v polno. 25-letnik je začel zabijati kot po tekočem traku, konec septembra je proti Stoku dosegel tudi prvi hattrick in zdelo se je, da bo zlahka nadomestil odhod Diega Coste. Toda nato se je nekdanjemu nogometašu Juventusa popolnoma ustavilo. Zadetke dosega bolj izjemoma kot po pravilu, precej bolj »uspešen« je pri zapravljanju priložnosti. Z neučinkovitostjo prvega napadalca so začeli trpeti tudi rezultati modrih.

vir: The Sun
vir: The Sun

Conte ima v svojem kadru sicer dolgo časa potrpežljivega napadalca Mitchya Batsuayija, ki ga želijo pogosteje na igrišču videti tudi navijači Chesleaja, a italijanski strateg se z Belgijcem ne ujame in nanj resno ne računa, zato se je v iskanju novega napadalca obrnil na trg, ki žal ne ponuja ravno pestre izbire. Italijan se je poleti nenehno prerekal z vodstvom kluba, ki je po njegovem mnenju v klub vozil neprimerne nogometaše. Očitno je uspel uveljaviti svoj prav in v januarskem obdobju je dobil precej bolj proste roke pri iskanju okrepitev, a njegove želje so sila zanimive. Karizmatični strateg si očitno na vsak način v želi klub pripeljati visokega napadalca, ki bo nevaren predvsem v igri z glavo. Imena, ki se v zadnjih dneh povezujejo z Londončani, so izjemno zanimiva in ne bomo se zmotili, če zapišemo celo nekoliko smešna.

So to zares prave rešitve?

Andyja Carrolla se je pred nekaj sezonami Liverpool komajda znebil in ga za okrog 20 milijonov evrov poslal v West Ham. Težko rečemo, da se je robustni napadalec pri Kladivih posebej proslavil, zelo veliko je manjkal zaradi poškodb, nekajkrat sicer zablestel, a pravzaprav si je težko predstavljati, s čim točno je navdušil Conteja. Drugo ime je še veliko bolj presenetljivo. Peter Crouch si na začetku sezone bržkone ni predstavljal, da se ga bo pri skoraj 37 še kdaj povezovalo s prestopom v kakšnega od eminentnih klubov. Velikan, ki je zelo znan po izjavi: »Če ne bi bil nogometaš, bi bil devičnik,« je verjetno želel le v miru oddelati jesen svoje kariere, zabiti še kakšen gol, nato pa počasi slediti nekdanjim zvezdnikom »zlate« angleške generacije (ki nikoli ni dosegla svojega potenciala) v nogometni pokoj. A glej ga, zlomka! Angleški mediji so veterana začeli povezovati celo s prestopom na Stamford Bridge. Ni pa Crouch edini izkušeni napadalec, ki se omenja v povezavi z Londončani, po navedbah italijanskih medijev se Chelsea zanima tudi za Edina Džeka! Zimzeleni napadalec pri 31 še vedno zabija kot v mladih letih in dejansko je od teh treh nogometašev še najbolj logična izbira za novega napadalca lanskoletnih državnih prvakov. Sploh zato, ker se je Andy Carroll medtem spet poškodoval …

vir: ESPN.com
vir: ESPN.com
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 1 Povprečje: 1]