OSTALE NOVICE

Federico Macheda – visoko letenje, nizek padec

Meteor je vidni del vstopa asteroida v atmosfero Zemlje, ki zaradi sproščanja elektronov za seboj pusti nekaj minut svetlečo sled. Ta pritegne poglede poglede ljudi iz bližnje ali daljne okolice, poskrbi za kakšno imenitno fotografijo, ki jo nekaj dni občudujemo v časopisih, revijah, povsod. A to je vse. Čez nekaj let se meteorja spomni le še kakšen radovednež, kateremu je izjemni pojav vrste let kasneje prišel na misel, In pa avtor fotografije, po zaslugi katerega je – zgolj za nekaj dni, pa vendarle – meteor krasil naslovnice.


vir: IBTimes UK
vir: IBTimes UK

Povsem možno, da se je s strokovnega vidika pojavila v prvem stavku kakšna napaka. Zanjo se opravičujemo vsem z večjo pestrostjo astronomskega znanja. A vseeno ni tako bistvena, kot ponudi nekaj malega astronomije v tančico natančno parabolo za lažje razumevanje zgodbe osrednjega junaka (če mu sploh lahko pravimo junak) tega članka.

Federico Macheda je bil rojen 22. 8. 1991 v Rimu. Nogometne korake je začel pri tamkajšnjem prvoligašu Laziu, septembra 2007 pa se je s komaj dopolnjenimi 16 leti preselil v vrste Manchester Uniteda. A ni šlo za tako odmeven prestop, kot smo ga iz naše zahodne sosede videli to poletje. Niti ne za prestop, s katerim bi se kdorkoli prav posebno ubadal. Pri Laziu denimo sploh ni imel podpisane pogodbe, tako da jim ni pripadel niti cent odškodnine.

Šele po letu dni na Otoku, ko se je že izkazal z zadetki za ekipo do 18 let, mu je pripadla profesionalna pogodba. Kmalu za tem je dobil priložnost v ekipi rezervistov, si izboril mesto tam in s hat-trickom proti U23 ekipi Newcastla zadovoljil tudi Sira Alexa Fergusona, tedanjega trenerja članske zasedbe. Uvrstil ga je na klop za prvenstveno tekmo 5. aprila 2009 proti Aston Villi. Ime mladeniča s 17 leti, 8 meseci in 14 dnevi je bilo večini neznanka. A pri zaostajanju z 2:1 Fergusonu ni preostalo drugega, kot da poskusi z golobradim napadalcem, kateremu je namenil kar pol ure igre. Deset minut pred koncem je izenačil Cristiano Ronaldo, v tretji minuti sodnikovega podaljška pa je Italijan doživel enega najlepših trenutkov svojega življenja.

S polobratom je mojstrsko matiral Brada Friedla in poskrbel za zlata vredne tri točke. Navijače na Old Traffordu je spravil v ekstazo. Komajda se je navdušenje nad Machedo poleglo, že je v soboto sledila nova prvenstvena tekma. Rdeči vragi so gostovali v Sunderlandu, koder jim je šlo težje od pričakovanj. Pri izidu 1:1 je Ferguson v 75. minuti ponovno uporabil jokerja. Sveži Federico Macheda je zamenjal Dimitarja Berbatova in po vsega 46 sekundah vnovič poskrbel za evforijo med gostujočimi navijači.

17-letnik je kot najmlajši strelec gola v dresu Manchester Uniteda (rekord drži še danes) poskrbel za dve zaporedni zmagi. Bil je junak, heroj, zvezda (khm, meteor), krasil je naslovnice britanskih časnikov … A slava je bila kratkotrajna. Do konca prvenstva, ki ga je United osvojil s 4 točkami prednosti – prav toliko jih je priigral Macheda -, ni več zadel. Za najstnika to seveda ni bila katastrofa, vseeno so mu napovedovali bleščečo kariero, toda sledilo je vsej prej kot to.

Naslednjo sezono je dobil novo pogodbo, dobival je priložnosti predvsem v pokalih, toda aprilskega sijaja ni bilo več. Nekaj mesecev je bil z igrišč odsoten zaradi poškodbe, v vsej sezoni pa je le enkrat zatresel mrežo. Pa še to ob sporni pomoči roke – vseeno je Chelsea tisto tekmo in na koncu tudi prvenstvo dobil. Kasneje je v svojem klubu igral zgolj priložnostno, precej časa je preživel tudi kot posojen. Preizkusili se je v domovini pri Sampdorii, v Nemčiji je kratko obdobje nosil dres Stuttgarta, na Otoku je do izteka pogodbe  junija 2014 nosil še drese QPR-ja, Donecastra in Birminghama. Prav pri nobenem ni zdržal več kot pol sezone.

vir: vir: Telegraph
vir: Telegraph

Polletje pri Birminghamu je sicer dajalo nekaj upanja – zabil je 10 golov v Championshipu, s čimer si je tudi priboril podpis s Cardiffom. Pri slednjem je v prvi sezoni dosegel solidnih 8 zadetkov, a to je bilo seveda svetlobna leta daleč od tistega, kar so mu napovedovali. Pot pa je šla eksponentno še bolj navzdol. Lansko sezono mreže ni zatresel niti enkrat, od marca so s srečo poskusili še pri Nottingham Forestu, kjer so si ga izposodili, a neuspešno.

To poletje je pri 25 letih, ko bi moral biti v najboljših letih, ostal brez kluba. Po več mesečnem premoru se je pred nekaj dnevi vendarle dogovoril za sodelovanje z Novaro. Taisti Federico Macheda, ki je kot najstnik prinašal zmage (in naslov) Manchester Unitedu, bo zdaj konkuriral za igranje v 2. italijanski ligi našemu Gregorju Bajdetu.

Del krivde za degradacijo nosijo poškodbe, del pa gotovo tudi Macheda sam. Vseeno si fant, ki smo ga pred leti občudovali v časopisih, revijah, povsod, v novem klubu zasluži podporo. Slednjo mu izrekamo vsi radovedneži, katerim je po vrstah let prišel na misel. In slednjo mu izreka avtor, po zaslugi katerega je – zgolj za nekaj dni, pa vendarle – Macheda krasil naslovnice

»Sir Alex Ferguson je izjemna oseba, naučil me je ogromno. Pred tremi tedni me je poklical in vprašal, kako sem in kako gre s kariero. Treniral je najboljše nogometaše v zgodovini in ponosen sem, da se še danes spomni name,« je ob prestopu v Novaro povedal Federico Macheda.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]