MANCHESTER CITY

Kolumna: Guardiola in njegova obramba

Tudi če Manchester City zmaga prav vse tekme, ki so še preostale do zaključka Premier lige, bo skupini točkovni zbir moštva Pepa Guardiole – ki je bil od avgusta do zdaj poražena že štirikrat – natačno 98. To je točno toliko, kolikor jih aktualni angleški prvak – tudi takrat ob štirih porazih – zbral minulo sezono. Liverpool je v maja zaključeni sezoni izgubil, spomnim, le enkrat! V prvenstvu 2017-2018 je Manchester City glorijo požel s paketom 100-ih točk – ob tem, da si je ekipa katalonske trenerske zvezde tistikrat privoščila komaj dva poraza.


Ko načenjamo Manchester City in njegovo trenutno stanje duha, se moramo vprašati, ali vselej perfektni Pep Guaridola s svojim moštvo napreduje ali nazaduje. Pravilen odgovor je drugi – nazaduje.

Očitno je, da je v drugi polovici koledarskega leta 2019 Guardiola nekajkrat brcnil v temo. Ko se oziramo nazaj, se zdi, da je bila ključna poškodba Aymeica Laporta. Francoz se je težje poškodoval zadnji avgustovski dan, ko je City zabeležil gladko zmago nad Brightonom (4:0). Po tem se je Guardiola navdušil na zamislijo, da bo Fernandinha, svojega zaupnika na ključnem položaju osrednjega defenzivnega vezista, delegiral v zadnjo linijo. Rodrija pa povabil naj prevzame Brazilčevo mesto. Fernandinho in Rodri se v novih vloga nista znašla. Guardiola se je žgočega problema lotil presenetljivo histerično. Tako je v zadnjih dveh mesecih na branilskih pozicijah zarotiral pet, šest različnih kadrovskih kombinacij. Angeliño se ni izkazal, Joāo Cancelo se novemu okolju še kar ni prilagodil, forma Kylea Walkerja je tudi zanihala, tako da Angleževa adaptacija proti centru ni bila pametna opcija, Benjamin Mendy kot centralni branilec tudi ni zanesljiv, Nico Otamendi in John Stones sta ranljiva tako skupaj kot branilski par pa tudi kot posameznika, Oleksandr Zinčenko je prav tako poškodovan. Eric Garcia je smel v začetno postavo le za nedavno tekmo v Zagrebu. Frka! Zanimiva statistika pravi, da je Manchester City med najslabšimi v ligi, ko gre za prejemanje zadetkov s položajev znotraj lastnega kazenskega prostora. Na splošno pa velja tudi, da se Guardiolin team v tej sezoni relativno muči, ko gre za posest žoge. Do sedaj te težave City pod Guardiolo ni imel. Pa saj v tem prvenstvu tudi veteran David Silva izgublja nepričakovano veliko žog.

Poškodba Laporta ima velik vpliv na trenutno sezono Cityja. Foto :Twitter

Sinje modri so se taktično in tekmovalno popravili oziroma so se “vzeli v roke” v 14. krogu, ko so v gosteh sesuli Burnley. Toda že na naslednjem obračunu, to je na manchesterskem derbiju, so pogoreli. Ekspresna Daniel James in Marcus Rashford sta Cityjevo obrambo parala kot za šalo. 

Nekdanji trener Barcelone in Bayerna je v minuli dneh zanikal, da naj bi bil v njegovi pogodbi člen, po katerem bi – če bi mu prekipelo ali bi se svoje službe naveličal – lahko kar mirno spokal in Manchester City prepustil nasledniku. Hkrati pa je res, da njegovega prvega pomočnika Mikela Arteto (za zdaj še potiho) vabita na trenerski stolček oba njegova nekdanja kluba Everton in Arsenal. Španec, ki je bil v zadnjih dveh igralskih sezonah tudi kapetan Arsenala, je bil lani eden glavnih kandidatov, da pri topničarjih nasledi Arsenea Wengerja.

Če bi le bil Arsenal v tem trenutku bolj pri stvari in predvsem taktino solidnejši, bi Manchester City v nedeljo lahko doživel tisti kritični peti sezonski poraz. Realno pa ga kljub krizi najbrž ne bo.

Gabriel Jesus se je proti Dinamu izkazal s hat-trickom. Foto: Twitter

 

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 3 Povprečje: 3.3]