OSTALE NOVICE

Pred 19.krogom v Premier ligi

Predbožična nogometna totalka


Po celinsko bi se reklo, da smo pred zadnjim krogom prvega dela Premier lige. A ker v Angliji ni vse tako lepo zrcalno kot se zdi, prejšnjo trditev raje kot paragraf iz učbenika logike razumimo nekolikanj pogojno. Brez vsakršnih pogojnikov pa drži, da angleška prva nogometna liga tik pred božičem preide v najbolj zanimivo in obenem najbolj nepredvidljivo fazo. Še več. 19.krog ponudi super-derbi že v petek zvečer. Še bolj neklasična pa bosta pozno sobotna dvoboja. Kar dva! Kajti drugi in obenem že kar zadnji v tem krogu bo prva prava vikendaška večerna tekma, kakršnih v Angliji nismo vajeni.

19.krog odpre – ponovim, že v petek zvečer – vselej nor derbi med Arsenalom in Liverpoolom.

vir: independent.co.uk
vir: independent.co.uk

Kako se navijaško ali nemara stavničarsko lotit obračuna med sosedoma na lestvici in hkrati med domačini, ki se jim morala vzpodbudno, a zmerno krepi in gosti, za katere se zdi, da so prav v zadnjem tednu spet ujeli odlično formo. Liverpool je na zadnjih treh gostovanjih dosegel najmanj tri zadetke. Arsenal pa je na zadnjih dveh svojima nasprotnikoma zagrozil 64-krat dveh (tolikokrat je sprožil proti njunima golom), ob tem, da je v mrežo zabil le dvakrat. Tudi sicer velja, da Liverpoolu igra Arsenala dobro dene, saj imajo proti slavnemu londonskemu tekmecu v zadnjem obdobju lepo zbirko uspešnih nastopov. Avgustovski poraz Arsenala na Anfieldu (4:0) še ni pozabljen. Medtem pa Arsenal kar pogosto pozabi na poraženske bolečine, ali drugače, pekoče lekcije ga ne izučijo prav dosti. In nenazadnje. Ali gre res za pomemben ali že nemara zelo pomembnen obračun v boju za 4.mesto in uvrstitev v Ligo prvakov v prihodnji sezoni? Morda pa res gre.

Seveda je precej odvisno tudi od preostalih kandidatov za končna najvišja mesta. Na primer od točkovne lakote Chelsea, ki v praznično decembersko konico vstopa na Goodison Parku. Zdi se kot, da ima trener Evertona Sam Allardyce do premagovanja Chelseaja poseben fetiš. S svojima bivšima moštvoma ga je res uspel ugnati. Ob tem, da je skupna bera zadetkov na zadnjih treh obračunih med kluboma veselih 10:0 v prid tokratnih gostov. Pri Chelseaju ne bo smel nastopiti Alvaro Morata. Španski napadalec si je na sredini četrtfinalni tekmi v Ligaškem pokalu zaradi malenkost nerodno podaljšanega proslavljanja zadetka v zadnji minuti prislužil peti rumeni karton.

Kaj dosti ni razmišljati ob paru Manchester City -Bournemouthom, kajti sinje-modri niso več samo vodilni, pač že kar super-vodilni.

Sta pa zato skrajno delikatna para Southampton-Huddersfield ter Brighton-Watford. Prvi zato, ker morajo domačini nujno zmagati. Popravek nezadostnih iztržkov z zadnjih ligaških nastopov je njihov podčrtan motiv. Svetniki so nazadnje slavili pred mesecem. Njegova prihodnja nasprotnika (Tottenham in Manchester United) pa nista ravno radodarna božička. Skrajno nevaren je privid, ki prepričuje, da je trenutno 12.mesto, še kar ok. Ni, ni ok, saj je Southampton komaj tri točke nad cono izpadanja.

vir: squawka.com
vir: squawka.com

Kljub temu, da je zbral štiri točke več kot Southampton, je v nezavidljivem položaju tudi Watford. Ta je na zadnjih petih tekmah uspel postrgati le eno samcato točko. Brighton pa je, pa naj bo njegova igra še tako pragmatična, konservativna ali pa zaščitniška do svetih 0:0, na domačem travniku klonil le proti Liverpoolu in na uvodnem srečanju prvenstva proti Manchester Cityju.

Tudi Crystal Palace ima v Swanseaju veliko možnosti. Še drugič zapored bi v gosteh lahko slavil. Zadnjeuvrščeni Swansea City je po odpustu trenerja Paula Clementa v še večji godlji kot pa je bil zadnje mesece.

V lanski sezoni je Tottenham z odlično praznično serijo v velikem slogu naznanil, kako neizprosen bo kasneje. Zdaj mora najprej popraviti rezultatsko nezadostno pozno-jesensko bero. Za kaj takega ima Tottenham na štirih prihodnjih ligaških tekmah lepo priložnost, pa čeprav se mora najprej oglasiti v Burnleyju. Presenetljivega rivala, ki je ta čas na lestvici celo nad njim, morda premagati in tako odločno potrditi, da brez odlašanj sodi med najboljših šest tudi v Premier ligi, če je že skoraj z lahkoto uspel uvrstit med najboljših 16 v Ligi prvakov. Domačini bodo nastopili brez kaznovanega stebra obrambe Jamesa Tarkovskega. Brez pomislekov najbolj pomemben igralec moštva Seana Dychea bo v postavi pri domačih manjkal prvič v tej sezoni.

In veliki finale 19.krog ali še ena specialnost. Prva večerna tekma, ki je v Angliji med vikendom izjemna. V prihodnje pa naj bi postala klasika. Še vedno specialni Jose Mourinho svoje specijalce pelje na obsik k vihravemu Leicester Cityju. Po tem kako so ti v torek v Ligaškem pokalu konkretno zagrozili Manchester Cityju, marsikdo brez obotavljanj dvomi v rutinsko ali mimobežno zmago favoriziranega Manchester Uniteda. Začelo se bo četrt pred 21.uro!

Prihodnji 20.krog v Premier ligi bo že tisti takoj-po-božični ali na Boxing Day, to bo v torek 26-ega. Happy Christmas!

banner

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]