OSTALE NOVICE

Ranieri stavi na obrambo in verjame v Fulhamov uspeh

 


Italijanski strateg, ki je v tekoči sezoni vodil francoski Nantes, je prejšnjo sredo prevzel vodenje londonskega Fulhama. Strokovni štab Kočarjev mu je naložil izjemno težko nalogo, in sicer da po katastrofalnem uvodu v sezono londonski klub obdrži v elitnem razredu angleškega nogometa. Kako se bo tega lotil, je Italijan medijem zaupal v preteklih dneh.

Ranieri, ki je ljubiteljem Premier lige k srcu prirasel po zgodovinski osvojitvi naslova z Leicester Cityjem leta 2016, je Fulham prevzel od srbskega strokovnjaka Slaviše Jokanovića, ki je klub popeljal do dveh zaporednih play-offov in končno tudi do uvrstitve v Premier ligo. Kočarji so lansko sezono v drugi angleški ligi osvojili tretje mesto in se preko kvalifikacij uspeli uvrstiti med elito. A kot je jasno, najmočnejša angleška liga velja za težko preizkušnjo in velikokrat se zgodi, da jo klubi, ki so na novo prišli, kar hitro zopet zapustijo.

Enako usodo je letos občutil Fulham, ki je prejel močno zaušnico. Kočarji se nahajajo na koncu prvenstvene lestvice in so s samo osmimi osvojenimi točkami prikovani na dno, na računu pa imajo samo 2 zmagi. Ta katastrofalna forma je odnesla Slavišo Jokanovića, kar se je v angleških nogometnih krogih napovedovalo že kar nekaj časa. Vendar pa Ranieri, ki je prevzel popolnoma razpadajoče moštvo, še vedno verjame v uspeh in preživetje med elito. ‘’Craven Cottage je neverjeten. Ko sem prvič prišel, sem bil osupel. To je zgodba že sama po sebi. Pogosto prihajam na tekme Fulhama, prišel sem tudi na prvo tekmo sezone proti Crystal Palaceu’’, je ob imenovanju povedal Ranieri.

claudio-ranieri-getty
Veselje po osvojitvi naslova z Leicestrom. Vir: independent.co.uk

Fulham je v letošnji sezoni zmagal le dvakrat, pri tem pa v 13 krogih prejel neverjetnih 33 golov, kar je daleč največ med vsemi premierligaši. Njihov napad niti ni tako slab, saj ima na primer Aleksandar Mitrović na svojem računu že sedem zadetkov, a vse se začne in konča pri izjemno porozni obrambi. In ravno obramba je bila najšibkeši člen Jokanovićevega Fulhama, torej člen, ki ga je potrebno močno izboljšati. Prav zadnje linije se je dotaknil tudi Ranieri, ki je za spletno stran kluba povedal, da po njegovem klubu uspeh prinaša ravno dobra obramba. ‘’Potrebno je imeti močno vizijo, kako dobro delati v obrambi. Ko napadaš, napadaš z vsemi enajstimi. In ko se braniš, se prav tako braniš z vsemi enajstimi.’’

Ranieri je v šampionski Leicestrovi sezoni igralce za vsak ”clean sheet” nagradil s pico, mediji pa poročajo da se bo podobne taktike poslužil tudi na Craven Cottageu. Ob dobrih predstavah je nogometašem namreč obljubil obed v restavraciji McDonald’s. Lisicam je takrat uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno na kar 15 tekmah od 38 in videli bomo, če bo takšen način uspel tudi v Londonu. “V tej sezoni je Fulham prejel preveč zadetkov. Potrebnega bo veliko dela, a verjamem v moštveni duh, ki je zelo pomemben. Upam, da nas bodo navijači spodbujali, saj potrebujemo njihovo pomoč. Ne bomo se vdali.” pravi Italijan.

Ranieri je Anglijo zapustil leta 2017, ko so se mu po slabem začetku sezone pri Leicestru zahvalili za sodelovanje. In ko je na njegovo mizo zopet prišla ponudba iz Premier lige, se ji ni mogel upreti. Čutil sem, da se moram vrniti v Anglijo,” je povedal Ranieri, ki je v sezoni 2017/18 Nantes obdržal v Ligue 1. “Lani sem odšel v tujino, da zaključim svojo zgodbo, toda moja čustva do angleškega nogometa so tako močna, da sem zaslišal klic po vrnitvi.“ Fulham je včeraj tako že uspel premagati Southampton!

ranieri fulham
Vir: Footbal365
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]