OSTALE NOVICE

Spremembe v pravilih nogometne igre

Z novo sezono pred vrati si bomo vzeli nekaj časa in skupaj pregledali spremembe, ki nas čakajo na področju pravil igre.


1. SPREMEMBA: Začetni udarec

Do sedaj smo bili navajeni, da sta začetni udarec izvajala dva igralca pri čemer je morala žoga potovati naprej. Temu ne bo več tako, novo pravilo dovoljuje, da se žoga ob začetnem udarcu lahko premakne v katerokoli smer, važno je le, da se vidno premakne. Takšno izvajanje smo lahko prvič zasledili na letošnjem evropskem prvenstvu.

vir: i2.walesonline
vir: i2.walesonline

2. SPREMEMBA: Rdeči karton

Časovni razpon v katerem igralci lahko dobijo rdeči karton se je povečal. Sodnik bo imel po novem pravico, da igralcu pokaže rdeči karton še preden se tekma začne, kar pomeni, da je igralec lahko zaradi neprimernega vedenja izključen že na ogrevanju ali v tunelu pred tekmo.

vir: http://img01.ibnlive.in/
vir: img01.ibnlive

3. SPREMEMBA: Pravilo trojnega kaznovanja

Dotično pravilo je do sedaj pomenilo, da je igralec, ki je storil prekršek v kazenskem prostoru in s tem prepreči priložnost za zadetek, prejel rdeči karton in bil izključen ob enem pa je nasprotnik dobil na voljo strel z enajstih metrov.
Pravilo je sedaj spremenjeno do te mere, da igralec, ki stori nenameren prekršek in s tem prepreči priložnost za gol, ne prejme rdečega kartona pač pa le rumenega, saj so pri nogometni zvezi izhajali iz razmišljanja, da je dosojena enajstmetrovka dovolj velika kazen in dober nadomestek za preprečeno priložnost v kateri je bil napadalec. Za prekrške, ki preprečujejo zadetke zunaj kazenskega prostora pa sodba ostaja ista. Torej če ti. zadnji igralec naredi prekršek bo, tako kot do sedaj, prejel rdeči karton.

vir: sportstarlive.com
vir: sportstarlive

4. SPREMEMBA: Pomoč poškodovanemu

Velika sprememba bo prišla v prakso pri pomoči poškodovanemu. Igralcu nad katerim je bil storjen prekršek, kot posledico prekrška pa je nasprotnik prejel rumeni ali rdeči karton, bo nudena pomoč na igrišču ne da mu bi ga bilo potrebno zapustiti.
Do spremembe je prišlo, saj se je mnogim zdelo nepravično, da je ekipa, ki je utrpela prekršek ostala le z deseterico in bila s tem v slabšem položaju.

vir: dailymail
vir: dailymail

5. SPREMEMBA: Menjava obutve in druge športne opreme

Igralca, ki je za kratko zapustil igrišče (menjava obutve/dresa…) bo po novem lahko v igro spustil stranski sodnik ali pa četrti sodnik, seveda pa bo najprej moral preveriti opremo igralca. Do sedaj je igralce v igro spuščal zgolj glavni sodnik, z novim pravilom pa se vsaj nekoliko razbremeni glavnega delivca pravice.

vir: dailymail.co.uk
vir: dailymail

6. SPREMEMBA: Enajstmetrovka

Ob skoraj vsakoletnih popravkih pravil glede izvajanja najstrožje kazni se je letos zgodila še ena. Novo pravilo določa, da sodnik lahko kaznuje izvajalca enajstmetrovke z rumenim kartonom v kolikor se izvajalec med tekom ustavi ter nato nadaljuje izvajanje.

vir: telegraph
vir: telegraph

7. SPREMEMBA: Prekinjanje igre s strani menjav oziroma članov strokovnega štaba

Situacije kjer menjave ali strokovni štab prekine igro niso toliko pogoste, vsaj ne v angleški ligi, a nogometna zveza se je vseeno odločila za preventivo. Do letošnje sezone se je po prekinitvi igre s klopi izvajal indirektni prosti udarec ali pa sodniški met. Tega pa v novi sezoni ne bo več, sprememba določa, da se ob dani situaciji izvaja direktni prosti strel ali pa celo enajstmetrovka, odvisno od tega kje je igra potekala ob sporni situaciji.

vir: mirror
vir: mirror

8. SPREMEMBA: Barva podhlač

Novo pravilo določa, da mora igralec imeti podlače v barvi hlač oziroma spodnjega robu hlač. To pravilo prihaja v rabo predvsem zaradi vedno večjega števila dvobarvnih hlač.
Kar pa se tiče podmajice, pravilo ostaja, da mora biti v barvi, ki sestavlja večino dresa.

vir: mirror
vir: mirror

9. SPREMEMBA: Igranje z roko

Pravilo, ki gre igralcem na roko je prav pravilo o igranju z roko. Navajeni smo, da so bili igralci kaznovani za igranje z roko, ko so s tem nasprotniku onemogočili posest nad žogo. Novo pravilo pa navaja, da bodo igralci z rumeno kaznijo »nagrajeni« le ko bodo igrali z roko in s tem prekinili obetaven napad.

vir: 365dm
vir: 365dm

10. SPREMEMBA: Izvajanje kotov/prostih strelov

V pravilnik je bila dodana besedna zveza »vidni premik«, ki se nanaša na to, da se mora žoga ob izvajanju kotov in prostih udarcev vidno premakniti, kar onemogoča prebrisan način izvajanja, kjer se eden izmed igralcev zgolj dotakne žoge.

vir: gettyimages
vir: gettyimages

11. SPREMEMBA: Obnašanje igralcev

Najodmevnejša sprememba (in verjetno že večini znana) se je zgodila na področju obnašanja igralcev. Sodnik je pridobil dovoljenje, da z rdečim karton kaznuje vsako neprimerno komunikacijo in obnašanje v smeri proti kateremkoli izmed sodnikov na tekmi. Igralce tako v prihodnji sezoni čaka veliko vaje samokontrole.

vir: fssta
vir: fssta
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]