MANCHESTER CITY MANCHESTER UNITED

90 minut, ko bo Anglija obstala

Četrti krog je pred vrati in otvorjen bo v velikem slogu. 800 milijonov privržencev po svetu bo prikovanih pred televizor in čakalo na enega največjih derbijev v Angliji v zadnjih letih. V mestu, ki živi za nogomet se bo odvil spektakel imenovan Manchester Derby. Na zelenico bo priteklo 22 igralcev, zvezdnikov, ki so navajeni medijske izpostavljenosti in vloge idolov v očeh navijačev, a tokrat glavne zvezde ne bodo oni. Vsaj ne na začetku. Vse bo namreč v znamenju trenerjev, zapriseženih rivalov, Pepa Guardiole in Josea Mourinha. Španec in Portugalec imata bogato zgodovino medsebojnih dvobojev, tako na zelenici kot izven nje. Verjamemo, da se bo tudi tokrat vse skupaj nadaljevalo.


vir: footballplayerstyle.blogspot.com
vir: footballplayerstyle.blogspot.com

Nekoč sodelavca…

Njuno rivalstvo je mlado, pričeto zgolj zaradi trenerskih vlog. Pred tem sta sodelovala štiri leta, Jose je nabiral trenerske izkušnje kot pomočnik trenerja Barcelone, Pep pa je v tem času pri Kataloncih doživljal najboljše trenutke svoje igralske kariere. Naveza se je razšla leta 2000, ko je Mourinho občutil, da je pripravljen za vodenje lastnega moštva. Ponujena mu je bila trenerska vloga pri Benfici, katero je Portugalec sprejel in se obenem poslovil od katalonske prestolnice. Kdo bi si takrat mislil, da se mu bo v prihodnje tako zamerila.

…danes največja rivala

Trenerja sta se prvič srečala leta 2009, ko sta se na San Siru udarila Barcelona in Inter Milan. Kljub temu, da že takrat nista bila privrženca en drugega, pa je ta era hitro odšla v pozabo. Vladalo je t.i. obdobje miru, ki se je izteklo leta 2010. Kontroverzni Portugalec se je preselil na klop Galaktikov in nemudoma začel streljati besedne naboje proti Guardioli, ki je stolček Barcelone zasedel že dve sezoni prej.

Bližal se je prvi Clasico, ki je trenerja le še oddaljil. Miselne igre so se začele že tedne poprej in oba sta izkoriščala vsako priložnost, ki sta jo dobila, da sta prilila nekaj bencina na že tako razplamtel ogenj. Prvi sodniški žvižg in tekma se je pričela. Napetost je bilo čutiti povsod, na tribunah, na igrišču ter tudi na trenerski klopi. Devetdeset minut kasneje je napetost izginila, nadomestila pa sta jo veselje na eni strani ter obup na drugi. Barcelona je zmagala, ne samo zmagala pač pa razbila Beli balet. 5-0. In s tem se je pravo rivalstvo šele začelo. V naslednjih letih sta se trenerja z Iberskega polotoka srečala še šestnajstkrat, uspešnejši do sedaj je Španec, ki je zbral 7 zmag, med tem ko ima Portugalec zgolj tri.
A klub temu sta oba v svojem času na španskih klopeh močno obogatila svoj življenjepis. Guardiola ima trenutno na svojem računu 21 lovorik, Mourinho pa eno več, a ob tem je vredno dodati, da ima ‘The Special One’ kar 8 let daljšo kariero.

Ponovno združena

vir: www.theguardian.com
vir: www.theguardian.com

Pot je vodila vsakega drugam, enega v svoj nekdanji Chelsea, drugega na enoletni oddih. Mourinho se seveda ni moral upreti skušnjavi in je v svojem slogu pokomentiral odločitev svojega kolega: »To je njegovo življenje, a jaz si ne morem predstavljati, da bi šel za eno leto na odmor. On je mlajši od mene, a jaz nisem utrujen.«

Sedaj, štiri leta kasneje, se ponovno srečata. Zaenkrat sta oba (neobičajno) zadržana in previdna, a zato drugi skrbijo, da se evforija iz dneva v dan veča. Eden izmed glavnih akterjev je bil Peter Schmeichel, ki je pred dnevi Španca označil za precenjenega in ga celo obtožil nezanimivega nogometa: »Bil je v redu. Zame je bil v Bayernu v redu, a menim, da je zanimivo in navdušujočo ekipo spremenil v nezanimivo in ne gledljivo.«

Svoj pogled na dogajanje okoli klubov je medijem zaupal tudi Dwight Yorke, nekdanji Rdeči vrag, ki je v intervjuju jasno povedal, da je Manchester United povozil City v tem prestopnem roku, saj se mu zdi neverjetno, da so pripeljali tako zveneča imena, glede na to, da ne bodo nastopali v ligi prvakov. Tiho pa niso niti v taboru Cityja, kjer je najglasnejši David Silva, ki napoveduje gladko zmago svojega moštva in ob enem dodaja, da se ne bodo zadovoljili zgolj z remijem. Španec se sicer zaveda, da Manchester United nikoli ni lahek nasprotnik, a glede na to, da so Meščani odlično začeli sezono, smatra sebe in soigralce za favorite.

»Žal te ne potrebujemo več«

Obe ekipi sta do dobra prenovljeni, nekateri staroselci so morali zapustiti klub, nadomestili so jih novi, njunemu slogu prijaznejši igralci. Joe Hart je zapustil Etihad in se preselil v Torino, Yaya Toure pa je odpisan za tekme lige prvakov in očitno tudi za večino ligaških tekem. Na Old Traffordu pa Bastian Schweinsteiger še ostaja član Rdečih vragov, a že zdaj je jasno, da pod Mourinhovo taktirko ne bo doživljal lepih trenutkov. To je, kar se tiče odhodov oziroma postavljanja igralcev na stranski tir, to. Veliko (res veliko) več pa se je dogajalo na področju prihoda novih igralcev. Padel je nov rekord, Paul Pogba je United stal 120 milijonov in s tem dodobra izpraznil blagajno, ki sta jo pred tem že pridno praznila Mkhytarian in Bailly. Mogoče celo največji prestop (ob Pogbaju) pa pripada Ibrahimoviću, ki je sicer prišel brez odškodnine, a vsi vemo koliko je resnično vreden. Že sam podatek, da so v klubu s prodajo dresov Pogbaja in Ibre zaslužili slabih 300 milijonov, je sam po sebi zgovoren.
Mirovali pa niso niti na Etihadu. Sinjemodri so v klub pripeljali veliko mladih, kar jasno nakazuje vizijo, ki jo ima Guardiola. Prišli so Bravo, Nolito, Sane, Gundogan in Stones. Skupni znesek plačan za peterico: 136,4 milijonov funtov.

Ne samo Mourinho

vir: www.belfasttelegraph.co.uk
vir: www.belfasttelegraph.co.uk

Nobena skrivnost ni, da je eden največjih Ibrahimovićevih sovražnikov prav španski strateg. Novi napadalec v rdečem dresu je priljubljen praktično povsod kamor pride. Šved ni navajen zavrnitve in zato ga tista s strani Guardiole še toliko bolj boli. Vse skupaj se je začelo s prihodom visokoraslega napadalca v Barcelono. Zaiskrilo se je tako rekoč že na vhodnih vratih. Zlatan ni bil navdušen nad Pepovim vodenjem ekipe, Guardiola pa ne nad egoističnim obnašanjem Ibrahimovića. Zgodba je dobivala nove razsežnosti iz dneva v dan, akterja sta se obrekovala preko sedme sile, pri čemer je pobudo prevzemal predvsem Ibrahimović. Večkrat je javno napadel Španca in s tem razdelil javnost. Nekateri so se vsemu skupaj nasmejali, spet drugi so njegove izjave obsojali. Verjetno najbolj sočna je prigoda iz enega izmed treningov, ki jo je Zlatan opisal takole: »Guardiola je buljil vame in tedaj mi je prekipelo. Mislil sem si: ‘tamle je moj sovražnik, ki si boža plešasto glavo.’ Zavpil sem: ‘Nimaš jajc!’ in nato dodal: ‘Lahko greš v pekel.’ Popolnoma sem izgubil kontrolo in pričakoval sem, da bo Pep odreagiral, a on je le nemo stal, saj je strahopetec brez hrbtenice

Vse sovraštvo, ki se je skozi leta nabiralo v Švedu bo danes izbruhnilo in nedvomno bo prav on eden tistih, ki si bodo najbolj želeli zadeti in tako pokazati nadrejenost nad Guardiolo.

Čeprav bo to šele četrti krog se zna zgoditi, da bomo spremljali eno izmed tekem sezone. Pogoji za to so izjemni. Ekipi sta (relativno) celi, z izjemo Aguera, ki bo derbi izpustil zaradi kazni, evforija je na vrhuncu, rivalstvo je vidno na vseh frontah, vse skupaj torej napoveduje poslastico. To vedo tudi navdušenci v Angliji, ki so mesta na Old Traffordu zakupili že pred začetkom sezone. Kako zanimiva tekma se nam obeta napovedujejo tudi cene vstopnic, ki na črnem trgu dosegajo cene okoli 1000 funtov.
Vse je torej pripravljeno za derbi brez primere, čakamo le še na prvi Clattenburgov žvižg!

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]