OSTALE NOVICE

Pregled 2. kroga angleške lige

VIR: who scored
VIR: who scored

TRENERSKI KOTIČEK


Pep Guardiola je bil po remiju z Evertonom presenetljivo dobre volje: “Zelo sem ponosen na svojo ekipo. Everton nas kljub številčni premoči v drugem polčasu praktično ni resneje ogrožal. Gremo naprej, komaj že čakam gostovanje v Bournemouthu.”

Ronald Koeman, strateg Evertona: ”Pred tekmo bi točko verjetno takoj podpisal, tako pa smo zelo razočarani. Nismo uspeli obdržati nadzora na sredini igrišča. Brez vrhunskega napadalca ne moremo narediti naslednjega koraka. Upam, da nam do konca prestopnega roka uspe pripeljati okrepitev v napadu.”

Arsene Wenger po porazu proti Stoke Cityju: ”Priigrali smo si veliko priložnosti, ki jih nismo uspeli realizirati, a najbolj razočaran sem nad našo igro na sredini igrišča, kjer smo počeli neumnosti.” Francoz se je skliceval na igro Granita Xhake, ki je bil zaradi napake krivec za prejeti zadetek. Dotaknil se je tudi prepovedanega položaja Lacazetta. “Zadetek bi zagotovo moral obveljati. Sodnik bi moral v taki situaciji pustiti prednost napadalcu, saj sta bila praktično poravnana. Danes smo izgubili velike tri točke.”

Jose Mourinho: “Igrali smo zares sproščeno in potrpežljivo. Nisem vršil pritiska, pustil sem fantom, da igrajo svojo igro. Ekipa Swanseaja je začela tekmo s petimi branilci, nato pa so se odprli in takrat smo jih pokončali.“

NESPAMETNI TRENERJI

V tej sezoni se je v angleški ligi pojavila nova moda – taktična postavitev s petimi branilci. Strateg Chelseaja Antonio Conte je pionir te strategije. Na začetku lanske sezone je prepoznal ranljivost svoje ekipe in sistem prilagodil igralcem. Na drugi strani ni naključje, da je Pep Guardiola zapravil kar 150 milijonov evrov za nakup bočnih branilcev, saj je to zanj ključna pozicija v tem sistemu. Zdi pa se, da preostale ekipe tega ne razumejo in na silo kopirajo omenjeni sistem za voljo spremembe. Primer tega je odločitev Marka Hughesa, da na tekmi proti Arsenalu postavi na pozicijo bočnega branilca sicer klasičnega napadalca Dioufa.

Tottenham je namesto taktike 4-2-3-1 na koncu sezone prešel na postavitev 5-2-2-1, kjer bočna branilca stojita precej višje. Ogromna odgovornost pade na kreativna vezista, v tem primeru Eriksena in Allija, saj je postavitev zelo zaprta. Ekipa Chelseaja je tokrat nastopila v precej oslabljeni zasedbi brez Hazarda, Coste, Fabregasa in Cahilla, zato je težko razumeti, zakaj se je Pochettino odločil za pet branilcev.

Poglejmo si uspešnost te taktike v drugem krogu angleške lige.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”54″ override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”300″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]

Ekipe, ki so v drugem krogu nastopile s taktiko petih branilcev: Crystal Palace, Swansea, Stoke, Arsenal, Tottenham, Manchester City, Everton.

Število zadetkov: 4, število osvojenih točk: 5

Ekipe s taktiko štirih branilcev: Leicester, Watford, Manchester United, Huddersfield, Liverpool, WBA, West Ham

Število zadetkov: 13, število osvojenih točk: 18

Kot zanimivost – v preteklih letih sta bila za Rdeče Vrage usodna tako West Ham kot Swansea. Proti sistemu s petimi branilci pa je United v prvih dveh tekmah dosegel kar osem zadetkov.

POUDARKI KROGA

SADIO MANE JE TRENUTNO NAJBOLJŠI IGRALEC LIVERPOOLA

vir: Football.London
vir: Football.London

Celotna angleška javnost se nekako strinja, da je Coutinho trenutno najbolj talentirani igralec Liverpoola. A vendarle se zdi, da se po krivici pozablja na njegovega soigralca. Lahko, da je za ekipo Liverpoola Sadio Mane vendarle bolj pomemben člen, s takimi predstavami tekom celotne sezone pa imamo na dlani zagotovo kandidata za igralca leta. Že v lanski debitantski sezoni je velikokrat pokazal, česa je sposoben, a so njegove prebliske pokvarile poškodbe in odhod na afriško prvenstvo. A igralca, ki tako nesebično pomaga v obrambi hkrati pa blesti v napadu je zares užitek gledati. Njegov trener Jürgen Klopp je po zmagi povedal: “Vsi govorijo o hitrosti v njegovih nogah, a Sadio je izjemno hiter tudi v glavi. Veliko se lahko še nauči, a že sedaj je za našo ekipo zelo pomemben igralec.”

TOTTENHAMU SE NE PIŠE NIČ DOBREGA

Drugo mesto Spursov v lanski sezoni lahko pripišemo odlični formi na domačem stadionu. Po 118 letih je Tottenham stadion White Hart Lane letos začasno zamenjal za Wembley, kjer bo verjetno ostal le eno sezono. Pretekli vikend so na njem proti ekipi Chelseaja odigrali prvo domačo tekmo v sezoni, na kateri pa gledalcu ni bilo povsem jasno, katera ekipa se počuti bolj domače. Tottenham bo v tako kratkem času na Wembleyju težko napravil trdnjavo.

2
SLIKA: Forma Tottenhama v sezoni 2016/2017 na White Hart Lane. Vir: Flashscore

NEWCASTLE POTREBUJE NAPADALCA

Po drugem zaporednem porazu je klubska legenda Alan Shearer komentiral stanje v ekipi. Med drugim je povedal, da nad videnim ni navdušen ter da Newcastle čaka dolga sezona. Ni težko videti, zakaj je takega mnenja. Kruta realnost najbolj tekmovalne lige na svetu žal zahteva vrhunskega napadalca. Novinec Huddersfield je to pametno uvidel in poskrbel za rekordni nakup Mounieja iz francoskega Montpelliera, ravno oni pa so Newcastlu zadali novi poraz. Srake sploh še niso zadele, novi nakup Joselu, ki je za skromnih 5 milijonov evrov prestopil iz Stoke Cityja, pa ni pokazal nič posebnega. Strateg Benitez je priznal rak rano njegove ekipe: “Ni pomembno, kako dobro igraš, potrebno je zadeti.“ Podobno je kaj kmalu ugotovil tudi Ronald Koeman.

Novinec pri Huddersfieldu Aaron Mooy pokopal Newcastle. Vir: Mirror
Novinec pri Huddersfieldu Aaron Mooy pokopal Newcastle. Vir: Mirror
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]
Rok