OSTALE NOVICE

Slovensko podjetje s toplotno črpalko za stanovanja začrtalo nov trend na področju ogrevanja doma

Podjetje Kronoterm je pred kratkim predstavilo novo toplotno črpalko VERSI. Z vsestransko napravo, ki je odlična rešitev za stanovanja in druge manjše objekte, so postavili nov mejnik na področju toplotnih črpalk. Značilnosti nove naprave, s katero želijo prodreti na nove evropske trge, predvsem na Nizozemsko, ter načrte podjetja nam je predstavil direktor podjetja Bogdan Kronovšek.


Kakšne so značilnosti in prednosti vaše nove toplotne črpalke VERSI?

Nova toplotna črpalka VERSI je kompaktna, izredno učinkovita in kar 40-krat tišja od evropskih zahtev za tovrstne naprave. Glavno prednost predstavlja njena fleksibilnost uporabe ter vgradnje, saj jo je mogoče vgraditi v stavbo ali zunaj nje.

Prihodnost proizvodnje v vseh segmentih je vsekakor trajnostna usmeritev. Ali nova toplotna črpalka upošteva trajnostne principe?

Toplotna črpalka VERSI je narejena iz materialov, ki jih je lahko reciklirati. Uporabljamo hladimo, ki ima kar 67 % nižji potencial globalnega segrevanja od ostalih hladiv, ki se uporabljajo za toplotne črpalke.

Kako je potekala zasnova toplotne črpalke VERSI?

S predstavitvijo zelo uspešne rešitve ogrevanja in hlajenja toplotne črpalke Adapt, je prišlo čedalje več zahtev in želja po podobni rešitvi. Vendar rešitvi manjših dimenzij, moči in bolj fleksibilno uporabo oz. vgradnjo. To so bili glavni motivi pri razvoju toplotne črpalke VERSI in kot takšna predstavlja nove trende na področju toplotnih črpalk.

Kaj inovativna toplotna črpalka pomeni za podjetje in poslovanje na slovenskem in tujih trgih?

Za Kronoterm in naše partnerje pomeni, da z VERSI osvajamo nova področja in tržne niše, kjer do sedaj toplotne črpalke niso bile prisotne ali pa ni bilo primernih izvedb. Ravno področja uporabe in moči, ki ga pokriva VERSI, pa predstavlja v Evropi največji del oz. več milijonov stavb in stanovanj potrebnih prenove prenove ogrevalnega sistema in vgradnje topotne črpalke.

Ste imeli pri razvoju v mislih kakšen specifični trg?

Rešitev smo razvili predvsem za nizozemski trg, kjer so se pred dvema letoma odločili za prenehanje uporabe zemljskega plina za ogrevanje. V Avstriji in Švici imajo denimo stroge zahteve glede hrupa, zaradi česar so naše naprave zelo primerne za uporabo.

Razvojno je toplotna črpalka v celoti slovenski produkt, kako pa je s proizvodnjo?

Vse naše toplotne črpalke so proizvedene pri nas, v Braslovčah. Za vse kovinske in plastične dele, elektroniko in kabelske sete imamo slovenske dobavitelje, nekateri od njih proizvajajo le za Kronoterm. Določene dele, denimo kompresorje ventilatorje in toplotne prenosnike nabavljamo od tujih dobaviteljev, saj je v svetu le nekaj proizvajalcev. Po številu dobaviteljev je zagotovo večina iz Slovenije, malo zato, ker smo lokalpatrioti, pa tudi zaradi hitrosti dobave, ki je v razvoju zaradi nenehnih sprememb pomemben dejavnik.

Kronoterm je družinsko podjetje, ki je zraslo iz delavnice. Najverjetneje se je tudi število zaposlenih v teh letih povečalo?

Trenutno imamo zaposlenih že preko 90 sodelavcev, skupaj z zunanjimi sodelavci in študenti pa nas je preko 110. Največ potreb po novih kadrih imamo v proizvodnji, prodaji ter v razvoju. Kader v večini predstavljajo delavci v proizvodnji, kot zanimivost pa naj povemo, da razvojna ekipa predstavlja skoraj 25 % vseh zaposlenih. Potreba po novih kadrih je nenehna, zato predlagamo, da vaši bralci redno preverjajo našo spletno stran, kjer so razpisana vsa aktualna prosta delovna mesta.

Imate tudi vi težave s pomanjkanjem tehničnega kadra, kako ga pridobite v svoje vrste?

Tehnični kader je trenutno resnično iskan v mnogih branžah, tudi v naši. Trenutno sicer pomanjkanja tehničnega kadra nimamo. V kolikor je podjetje do zaposlenih prijazno, uspešno ter se uspešno širi in posluje, potem verjamemo, da težav s kadrom ne bi smelo biti. Za bodoče zaposlene nudimo tudi kadrovske štipendije, kar vsekakor pripomore k dovolj zanimanja za naše podjetje. Izredno veliko poudarka dajemo tudi izobraževanje sodelavcev, saj le tako lahko uspešno rastemo kot podjetje.

Kje vidite Kronoterm čez pet, deset let?

Želimo postati vodilni evropski proizvajalec in razvijalec toplotnih črpalk. Naši cilji so bili vedno proizvodnja kakovostnih produktov za varčno in okolju prijazno ogrevanje in hlajenje, ki so zanesljivi, enostavni za uporabnike in montažo ter proizvedeni iz okolju prijaznih materialov. Kot vodilni slovenski proizvajalec želimo svojo vlogo v segmentu toplotnih črpalk na slovenskem trgu utrditi in v prihodnje nadgraditi. Prav tako želimo svojo pozicijo na tujih trgih okrepiti in se širiti na še kakšen nam zanimiv trg. Zadovoljni uporabniki, čisto okolje in prijetno vzdušje v Kronoterm ekipi pa je poleg vsega tisto, kar šteje največ.

V kolikor želite izvedeti več o toplotni črpalki VERSI, obiščite njihovo spletno stran www.kronoterm.com. Lahko jim pišete na info@kronoterm.com ali jih pokličete na 703 16 20.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]