LIVERPOOL

Bo steklo tudi brez čarovnika?

Kar se je špekuliralo praktično polovico lanskega, vključno z začetkom letošnjega leta, je v soboto postalo jasno. Philippe Coutinho je za kar 160 milijonov evrov prestopil v katalonskega giganta Barcelono. Seveda so se takoj po odmevnem prestopu v medijih začela pojavljati namigovanja, kdo bo nasledil izjemnega Brazilca, mi pa si bomo v nadaljevanju ogledali, kako je Coutinho vplival na svoje soigralce v rdečem dresu.


vir: Torcedores.com
vir: Torcedores.com

Brez dvoma lahko zatrdimo, da je bil 25-letnik vse od prihoda na Anfield (leta 2013) eden izmed ključnih igralcev domačega moštva. Od takrat naprej je namreč za Liverpool uspel zbrati 200 nastopov in doseči 54 zadetkov. Še posebej uspešen je bil v zadnjih dveh letih, ko je bilo število doseženih golov na sezono vselej dvomestno.

A dejstvo je, da zadetki vendarle niso tisto, kar bodo vsi okoli rdečega kluba v mestu Beatlov z njegove strani najbolj pogrešali. Ustvarjanje priložnosti svojim soigralcem je nekaj, kar bo Redsem  nedvomno primanjkovalo. Če si pogledamo primer sodelovanja sedaj že nekdanje brazilske naveze pri Liverpoolu. Roberto Firmino je od prihoda v klub (leta 2015) za “Redse” zabil največ zadetkov, in sicer 30. Vendar dejstvo je, da brez velikega prijatelja Firmino ni tako aktiven. Slednji je namreč na 11 tekmah, ko sta od prve minute začela skupaj s Coutinhem dosegel solidnih šest zadetkov, brez pomoči svoje “desne roke”, pa je v polno meril triktat.

Res je, da je Roberto brez Coutinha manj uspešen, a po ogledu spodnje primerjave boste opazili, da se “Redsi” znajdejo tudi brez drugega najdražjega nogometaša v zgodovini.

Liverpoolova napadalna naveza

Liverpoolski “fab four” se je kar nekoliko prehitro razšel, a vendarle drži, da so Salah, Firmino in Mane v letošnji sezoni že dokazali, da jim lahko “steče” tudi brez Coutinha. To nenazadnje nazorno kažejo tudi statistični podatki tekem Liverpoola z in brez Philippeja. Na slednjih so varovanci Kloppa kar nekoliko presenetljivo zabeležili boljše rezultate.

vir: BBC
vir: BBC

Salah vs Coutinho?

Egipčan se je nedvomno izkazal za enega izmed najboljših nakupov “Redsev” v zadnjih nekaj letih. Na 21 tekmah je uspel doseči že 17 zadetkov, kar v tem trenutku prinaša drugo mesto na lestvici najboljših strelcev v Premier ligi. Pred njim se nahaja samo Harry Kane, z le zadetkom več. Če pa si pod drobnogled vzamemo Salahovih in Coutinhevih prvih 21 Liverpoolovih tekem v Premier ligi, so vsi podatki, z izjemo izenačenih asistenc na strani Egipčana.

vir: BBC
vir: BBC

Naj za konec kot zanimivost dodamo še, da ko se je Jurgen Klopp lansko poletje ogrel za aktualnega najboljšega afriškega nogometaša, so mu skorajda vsi klubski sodelavci trdili, da je Mohamed za angleško ligo prešibek. Kot vse kaže ima nemški strateg dober “nos” za okrepitve v klubu, koder poveljuje. To je nenazadnje že večkrat dokazal. Lahko na tej podlagi pričakujemo odličnega naslednika nekdanjega ljubljenca “Redsev”? Ali pa bo to vlogo prevzel kar nekdo izmed trenutne zasedbe?

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]