OSTALE NOVICE

Finančna pogača je razdeljena

Premier League je pred dnevi razkrila, kako si je pogačo, vredno kar 2,4 milijarde funtov, razdelilo letošnjih dvajset prvokategornikov.


Že nekaj let je jasno, da je angleška liga finančno svetlobna leta pred drugimi prvenstvi. Letošnja sezona je bila sicer finančno še uspešnejša kot vse predhodne, saj je bila prva v triletnem ciklu nove (in bogatejše) televizijske pogodbe. A pojdimo lepo po vrsti, denar, ki so ga na Otoku razdelil, se deli v pet kategorij, tri od tega so fiksne, torej enake za celotno dvajseterico, dve kategoriji pa variirata glede na končni položaj oziroma število tekem v živem prenosu. Na bančni račun vsakega kluba je tako padlo 35,3 milijona funtov enotnega deleža, televizijske pravice v tujini so navrgle vsakemu 39,1 milijona, medtem ko je delež reklamnih prihodkov znašal »le« 4,7 milijona funtov. Skupaj sešteto so torej vsi zaslužili nekaj manj kot 80 milijonov, na vrh tega pa pride še različni delež vsakega kluba.

vir: Daily Mail
vir: Daily Mail

Glede na položaj so jasno zaslužili največ modri iz Londona, ki so postali prvaki, z vsakim mestom nižje pa je padel tudi finančni delež. Chelsea je tako prejel 38,8 milijona, drugo uvrščeni Tottenham 36,8 milijona, zadnje uvrščeni Sunderland pa je za »poslovilno darilo« dobil 1,9 milijona funtov.

Zadnja kategorija pa je denar, ki ga klubi dobijo glede na število živih prenosov tekem. V tej kategoriji vodi ljudsko popularni Liverpool, ki je svoj termin na britanskem Sky Sportsu dobil kar 29-krat, sledijo mu Chelsea, Manchester City in Manchester United z 28 prenosi. Liverpoolu je Premier League tako nakazala 33,9 milijonov, omenjeni trojici pa 32,8 milijona. Najmanj so v tej kategoriji zaslužili Sunderland, Hull City, Burnley, Swansea in Stoke, katerih prenosi so bili lahko videni le 10-krat, skupaj so bili za vsak klub vredni 12,3 milijona funtov.

Ko pod vsem skupaj potegnemo črto in astronomske zneske seštejemo skupaj, ugotovimo, da je tudi v tej kategoriji prvak Chelsea, ki je pobral 150, 8 milijona, štiri milijone manj pa je kapnilo na račun Liverpoolčanov in sinje modrih iz Manchestra. Preko 140 milijonov sta zaslužila še Tottenham (145,4 milijona) in Manchester United (141,1 milijona). Trojica, ki se iz najbolj dobičkonosne lige poslavlja je tudi edina, ki je zaslužila manj kot 100 milijonov, Sunderland jih je dobil 93,4, Middlesbrough 98,8 ter Hull City 97, 3.

Vir: Premier league

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]