OSTALE NOVICE

Kaj loči dobre od najboljših? Pogovor s slovenskim Fantasy šampionom!

Fantasy Premier League. Besedna zveza, ki marsikaterega ljubitelja nogometa še posebej radosti, saj se lahko v tem svetu prelevi v virtualnega managerja, si sestavi ekipo po svojem okusu in nato napeto spremlja tekme, zbira točke ter na koncu premaga svojega velikega rivala. Pred novo sezono Premier lige (mimogrede nova sezona Fantasyja se je že začela) smo se pogovarjali z igralcem, ki je premagal vse svoje rivale. Gregor Marko Frim je v lanski sezoni za sabo pustil vse slovenske managerje in se uvrstil v elitno stoterico najboljših Fantasy managerjev na svetu. S slovenskim prvakom smo se pred sezono pogovarjali o tem, kako doseči takšne uspehe, kakšni so njegovi nasveti za prihajajočo sezono in tudi o tem, kako naj se igre lotijo novinci.


mwo logo 

Gregor, za tabo je že kar precej sezon Fantasyja. Iz leta v leto izboljšuješ svoje rezultate in si se v zadnji sezoni zavihtel na vrh slovenske lestvice ter v top 100 na svetu, kar je glede na večmilijonsko konkurenco zagotovo izjemen rezultat. V čem je skrivnost tvojega uspeha?

Marsikdo je prepričan, da je uspeh v Fantasyju odvisen predvsem od sreče. Sreča je zagotovo precej pomemben dejavnik, ampak ravno tako pomembna je priprava. Osnovno vodilo je, da ne zamujaš rokov. Potrebno je tudi dobro poznavanje in spremljanje Premier lige ter preverjanje statističnih podatkov, saj tako lažje ugotovimo, kateri igralci so tisti, ki bi ti lahko prinesli veliko točk. Eden najbolj zgovornih podatkov je število strelov na gol posameznega igralca in število ustvarjenih priložnosti, ti podatki so na voljo na uradni strani Premier lige. Že sama Premier liga pripravlja številne članke z nasveti za Fantasy managerje in videoposnetke, kjer skozi debato obdelajo najpomembnejše teme pred prihajajočim krogom. V lanski sezoni so se tega lotili zelo resno in s tem bodo zagotovo nadaljevali tudi v tej.

Nova sezona se počasi bliža, rok za sestavo ekipe je petek, 10. avgust, uro pred prvo tekmo, ko bosta sezono ob 21:00 po slovenskem času otvorila Manchester United in Leicester. Kako se pripravljaš na novo sezono, kje iščeš informacije?

Uspešno ekipo težko sestaviš kar na pamet. Sam večino informacij najdem na Twitterju, ogromno informacij je na voljo tudi že na sami strani Premier lige, med drugim tudi statistični podatki. Za še podrobnejše informacije pa lahko obiščete mnoge statistične portale, ki zares temeljito razdelajo vse segmente nogometne igre. Statistika je lahko odlično vodilo pri izbiri ekipe.

Kaj pričakuješ v sezoni 2018 / 2019, veliko število novih trenerjev, ki prinašajo svoje zamisli. Se bodo karte precej premešale?

Sem navijač Arsenala, zato me najbolj zanima, kako se bo znašel Unai Emery. Topničarji sestavljajo ekipo iz preverjenih nogometašev, pozna se delo Svena Mislintata, ki je prišel iz Borussie in kmalu sta mu sledila Mhkitaryan in Aubameyang, sedaj pa sta iz Nemčije prišla še Leno in pa Sokratis. Arsenal prihaja v obdobje po Wengerju, ki je podobno Unitedovem obdobju po Fergusonu. To je obdobje novih začetkov, v katerem težko pričakujemo vrhunske rezultate, si pa seveda želim, da bi bilo to obdobje čim krajše. Zanimivo bo videti tudi, kaj se bo dogajalo s Contejem pri Chelseaju. Conte je dober trener, a ni na isti valovni dolžini s tistimi, ki odločajo, torej z Romanom Abramovićem, zato bo težko nadaljeval delo. Novega trenerja ima tudi West Ham, za katerega se mi zdi, da bo pod Pellegrinijem dosegal dobre rezultate. Argentinec je izkušen trener in čeprav se pogosto zdi, da potrebujejo manjši klubi mlade trenerje z novimi idejami, imam občutek, da bo West Ham bolj uspešen kot v prejšnjih sezonah. Ima pa novega trenerja tudi Everton, Marco Silva se je z drugačnim, napadalnim pristopom izkazal v Watfordu, sedaj pa je stopil stopničko višje in zanimivo bo videti, kako se bo znašel pri Liverpoolčanih.

V novi sezoni bo zagotovo veliko odvisno od uigrane Arsenalove naveze nogometašev s številkama 7 in 14. Vir: DailyStar
V novi sezoni bo zagotovo veliko odvisno od uigrane Arsenalove naveze nogometašev s številkama 7 in 14. Foto: DailyStar

Se bo v novi sezoni nadaljevala dominacija Manchester Cityja?

V zadnjih sezonah so se zmagovalci v Premier ligi precej menjali, zato bi po tem sklepal, da Manchester City ne bo prvak. Imajo pa poimensko zagotovo najboljšo ekipo, kako pa so pripravljeni na novo tekmovalno obdobje, bo vidno že po predsezoni. Precej hitro v sezoni lahko ugotovimo, katere ekipe so resni kandidati za naslov, nenazadnje v zadnjih petnajstih letih noben prvak ni imel več kot 6 porazov in že nekaj slabših rezultatov je lahko dovolj, da si ekipe ustvarijo neulovljiv zaostanek. Lani se je precej hitro videlo, da bo City dominanten, letos pa se jim po mojem mnenju lahko priključi še kdo. Nevaren je lahko Liverpool, čeprav se znova spomnim besed Sira Alexa Fergusona, ki je dejal, da »napad zmaguje tekme, obramba pa osvaja prvenstva.« Če bodo Liverpoolčani spravili v red obrambo, potem so lahko blizu.

Letošnji prestopni rok je nekoliko drugačen, saj morajo klubi prestope nogometašev izvesti do začetka sezone in ne več do konca avgusta. Kakšen vpliv bo to imelo na sezono?

Ta sprememba se je hitro odrazila na nogometni tržnici. Kar nekaj klubov je že povleklo kadrovske poteze in z okrepitvami tako ne bodo čakali do zadnje minute, kot je bila navada v zadnjih letih. Klubi se bodo morali prilagoditi temu, da morebitnih nepričakovanih težav ne bodo več reševali s prestopi po začetku sezone. To bo zagotovo zanimiva sprememba. Dobra stran tega je to, da bodo ob morebitnih poškodbah več priložnosti dobivali mladi igralci.

Na katere igralce boš še posebej pozoren v novi sezoni?

Lanska sezona je bila sezona presežkov, kar dva igralca sta presegla mejo 30 zadetkov, še posebej pa je eksplodiral Mohamed Salah. Kako si ti spremljal to neverjetno serijo Egipčana?

Salah je že v predsezoni opozarjal nase, a do novincev sem v predsezoni vedno nekoliko skeptičen, saj radi veliko obetajo in nato ne dosežejo želenega učinka. Glede Salaha pa sem imel zares dober občutek in sem ga takoj uvrstil v ekipo. Nekje na polovici sezone pa se je zgodil ta preskok, da sem nanj začel gledati kot na »material za kapetana«, torej da bi ga lahko vsak teden določil za kapetana. Glede kapetanov sem navadno zelo konzervativen in igralci si počasi ustvarjajo status, kdaj jih smatram za primerne, da jim določim vlogo kapetana, ki prinaša dvojne točke. Takšen je recimo Kane, za katerega si lahko precej prepričan, da bo proti manjšim ekipam zabil veliko golov. Nekje na polovici sezone sem ugotovil, da je takšen tudi Salah. Pri izbiri kapetana managerji navadno radi pretirano gledamo na ceno in izbiramo dražje igralce. V sezoni, ko je prvak postal Leicester, je trajalo precej časa, da so managerji dojeli, da sta Vardy in Mahrez »material za kapetana«, ravno zato, ker sta bila precej poceni. Ta trenutek, ko Fantasy managerji ugotovijo, da je nekdo igralec, ki bo konstantno prinašal veliko število točk in mu redno zaupajo kapetanski trak, je za potek sezone zelo pomemben. Prej kot naredimo ta preskok, boljša bo sezona.

Bosta tudi letos Kane in Salah kraljevala v svetu Fantasyja?

Kane je nogometaš, ki strelja takoj, ko vidi gol. Za Fantasy je Kane precej predvidljiv igralec, saj ima res ogromno strelov na tekmi, enako Salah in to se potem odraža tudi v zadetkih. Salah je sicer na začetku sezone zapravljal precej teh tako imenovanih »velikih priložnosti«, a kasneje je popravil tudi realizacijo. V Fantasyju je kategoriziran kot vezist, a ta njegov krilni položaj je precej specifičen, saj Firmino pogosto igra v vlogi »lažne devetice« in zato ima Salah veliko več prostora za zaključevanje akcij. In to se pozna na številu golov in posledično točk. Obema ravno zaradi velikega števila strelov in priložnosti, ki jih bosta zagotovo imela, napovedujem dobro sezono. Pred leti je bil podoben igralec Aguero, ki mi je bil vedno všeč kot nogometaš, ker je bil zelo precizen, odlično se je postavljal in pospravljal žoge v mrežo. Na žalost se je zaradi poškodb nekoliko izgubil, s prihodom Guardiole in še posebej s prihodom Jesusa pa na žalost ni več takšen potencial za Fantasy, kot je bil nekoč.

Salah in Kane sta v lanski presegla mejo 30 doseženih zadetkov v eni sezoni Premier lige. Tudi v novi sezoni bosta glavna kandidata za naziv kralja strelcev. Vir: Telegraph
Salah in Kane sta v lanski presegla mejo 30 doseženih zadetkov v eni sezoni Premier lige. Tudi v novi sezoni bosta glavna kandidata za naziv kralja strelcev. Foto: Telegraph

Je še kak igralec, ki lahko doseže tako veliko točk kot Salah in Kane?

Upam, da je takšen igralec Aubameyang (smeh). Prišel je v relativno razsuto ekipo, a se je takoj znašel in začel dosegati zadetke. V Premier ligi naj bi bili napadalci fizično močnejši, a on to kompenzira z neverjetno iznajdljivostjo, zna se postavljati, poleg tega pa je eden izmed najhitrejših nogometašev na svetu. Pravi atlet, izjemno eksploziven. Seveda pa je izjemno pomembno, da bo imel pravo pomoč soigralcev.

Kako sestaviti Fantasy ekipo? Kako razporediti proračun? Vlagati v drage napadalce ali porazporediti sredstva?

Na začetku sezone je zelo pomembno, da je ekipa čim bolj uravnotežena. To, da investiraš v pet najdražjih igralcev v ligi in nato ostala sredstva porabiš za poceni nogometaše, ni ravno pot do uspeha. Prej ali slej namreč ugotoviš, da si se ob določenem igralcu uštel in zato potrebuješ določen manevrski prostor, da igralce zamenjaš. Recimo, če boš imel zares poceni igralce, z enim samim »transferjem« ne boš mogel kupiti denimo niti igralca srednjega cenovnega razreda. Zato je potrebno v prvi krog vstopiti s karseda cenovno uravnoteženo ekipo. Zelo hitro se bodo našli poceni igralci, ki bodo prinašali veliko točk, malo pa je verjetno, da jih bomo sami odkrili že pred sezono. V kasnejših fazah se opazi, katerega dragega igralca se splača imeti in kateri poceni igralci bodo eksplodirali. Moj nasvet je tudi ta, da imate na začetku v ekipi čim več igralcev iz boljših klubov – iz vsakega od »velikih šestih« vsaj po enega. To je nekako varen vstop v prvenstvo, saj pred prvim krogom težko določimo, kdo je zares v formi, zagotovo pa vemo, katere so boljše ekipe. Razporeditev igralcev iz vseh večjih ekip je precej pomembna.

Salah (13.0) in Kane (12.5) od začetka sezone?

Odvisno od predsezone. Kane ima vedno slab avgust, septembra pa začne zabijati gole. Tako da Kane je veliko vprašanje, tudi zato, ker so Angleži dolgo na svetovnem prvenstvu in se poraja vprašanje, kako spočit bo do začetka klubske sezone. Salah pa bo zelo verjetno v moji ekipi že v prvem krogu. Lani se je zares izkazal in je igralec svetovne klase. Letos bo 4 milijone dražji, ampak glede na to, da je vezist in je podrl rekord Premier lige, je ta cena kar upravičena.

Kakšno je tvoje mnenje o obrambno usmerjenih nogometaših zvezdne vrste? Vsako sezono se namreč najde vsaj en nogometaš, ki v določenem obdobju eksplodira in začne zabijati zadetke kot po tekočem traku (Capoue v predlanski sezoni; Milivojević, Doucoure v lanski). So to igralci, ki jih uvrstiš v svojo ekipo?

Obrambno usmerjeni zvezni igralci so za Fantasy managerje ekstremno nepriljubljeni. Vsako sezono pa iščeš »mašilo« – igralca, ki bo v Fantasy ekipi ves čas na klopi in čim cenejši, a je pomembno, da ves čas igra ter predstavlja »varovalko« za morebitne poškodovane ali rotirane nogometaše iz prve postave v Fantasyju. Ponavadi se že v predsezoni vidi, kdo bodo tisti igralci, ki bodo začenjali v prvi postavi in pri teh nogometaših navadno niti ne gledam na njihov potencial, ampak jih postavim v ekipo, ker so poceni in ker bodo prinesli 2 ali 3 točke, če ostali igralci ne bodo igrali. Če imaš srečo, pa dosežejo kakšen zadetek ali dva, ampak to je zelo redko. Milivojević je bil določen potencial, ker izvaja enajstmetrovke oziroma jih je začel izvajati zaradi zelo slabe forme Bentekeja. Capoue pa je bil specifičen primer, saj kljub temu, da je v osnovi obrambno naravnani vezist, v tedanjem Watfordovem sistemu 3-5-2 ni igral na tem položaju, ampak je imel nekoliko bolj napadalno usmerjene naloge in se je vključeval v zaključke akcij. Zadetke je dosegal že v predsezoni in zato so Fantasy managerji postali pozorni nanj. Je pa na uvodu v sezono iz 4 strelov dosegel 3 gole, kar je izjemno redko in lahko smo slutili, da se to ne bo nadaljevalo. In se ni. Je bil pa vseeno najboljši od teh poceni vezistov.

Luka Milivojević je v lanski sezoni 144 točk (denimo samo tri manj kot Mane). Foto: BeIN Sports
Luka Milivojević je v lanski sezoni zbral kar 144 točk (denimo samo tri manj kot Mane). Foto: BeIN Sports

Glede na to, da Fantasy igraš že kar nekaj let, imaš morda svoje najljubše igralce, ki so to postali ravno zato, ker so ti prinesli veliko točk v Fantasyju?

Seveda, vsak Fantasy manager ima verjetno nekaj igralcev, ki so mu všeč ravno zaradi tega, ker mu prinašajo veliko točk. Tako bi iz vrst največjih rivalov mojega priljubljenega kluba sam vedno raje izbral Eriksena kot Allija. V Fantasyju moraš sicer navijaštvo čim bolj odmisliti. Vsi poznamo situacijo, ko smo v navskrižju interesov, po eni strani želimo, da naš igralec v Fantasyju doseže gol, po drugi strani pa želimo, da zaradi tega, ker igra za rivala tvojega priljubljenega kluba, ni uspešen. Osebno mi je bil vedno všeč Aguero, ker je bil najbolj uspešen ravno takrat, ko drugi niso računali nanj, sam pa sem ga postavil za kapetana. Moj najljubši igralec v Premier ligi je sicer De Bruyne in mislim, da je njegova cena 10 milijonov relativno nizka in je velik potencial za novo sezono.

Veliko sva govorila o majhnih skrivnosti Fantasyja, dotakniva se še malo novincev, ki se šele spoznavajo s to igro. Eden najpomembnejših elementov igre je zagotovo cena nogometašev. Izkušeni igralci imamo ponavadi precej težav s tem, da novincem dopovemo, kako pomembnih je denimo 0.5 milijona. Kakšen je tvoj pogled na »cenovno politiko« Fantasyja?

0.5 milijona je velika razlika, ko govorimo o igralcih z nizko ceno. Sam navadno igram sistem 3-4-3, ki sem ga lani zaradi slabšega učinka napadalcev nekoliko prilagajal. Če igram s štirimi vezisti, nikakor ne bi rad zapravil veliko za tistega, ki je na klopi. Enako velja za branilce in rezervnega vratarja. Ti igralci morajo biti čim cenejši in tu je 0.5 milijona pomembna razlika. Pri igralcih, ki imajo več potenciala pa ta razlika ni tako zelo opazna. Brez dileme namenim pol milijona več za igralca, za katerega se mi zdi, da bo v naslednjem obdobju prinašal točke.

»Transferji« so pogosto osrednja tema tedna med dvema krogoma. Kako upravljati z minus točkami, ki se nam odbijejo s preseženo kvoto transferjev?

Nisem pristaš minusov zaradi transferjev, ker lahko na koncu sezone pomenijo pomembno razliko. Kadar je nujno potrebno, je seveda včasih potrebno narediti več transferjev, ampak tedaj moramo gledati dolgoročno in ne samo na naslednjo tekmo, kajti na naslednji tekmi se lahko zgodi ogromno stvari, ki spremenijo naš prvotni načrt. Samo z dolgoročnim načrtovanjem se nam to lahko izplača. Še posebej nerad se minusov poslužujem pri menjavah branilcev, ki že tako ali tako prinašajo manj točk in že ob morebitnem prejetem zadetku, smo s takšno menjavo na izgubi.

Med uspešnimi Fantasy branilci v zadnjih sezonah izstopata Chelseajeva Marcos Alonso in Cesar Azpillicueta. Foto: ETN24
Med uspešnimi Fantasy branilci v zadnjih sezonah izstopata Chelseajeva Marcos Alonso in Cesar Azpillicueta. Foto: ETN24

Kaj pa upravljanje s »chipi«?

S »chipi« je potrebno biti zelo previden. Ne porabite jih v zgodnji fazi sezone, saj v sklepnem delu vedno sledijo tako imenovani »dvojni krogi«, ko imajo zaradi sprememb v koledarju, ki jih prinašajo pokalna tekmovanja, nekatere ekipe dve tekmi v enem »gameweeku«. S »chipi« še povečujemo prednosti, ki jih prinašajo dvojni krogi, takrat uporabimo »bench boost« ali »triple captain«. Hkrati z njimi rešujemo situacije, ko zaradi pokalnih tekmovanj ali kakšnega drugega dejavnika v določenem krogu igra manj ekip, takrat uporabimo »free hit«, ki nam dovoljuje, da za en krog popolnoma spremenimo svojo ekipo, ki pa se nato vrne v stanje pred igranjem tega »chipa«.

Tri stvari, ki jih mora imeti v mislih Fantasy manager pred začetkom nove sezone:

  • Ne porabljajte denarja za igralce, ki jih boste puščali na klopi.
  • Hitro premislite o naslednji potezi, ker se cene na tržnici nenehno gibajo in se lahko privarčevani oziroma izgubljeni denar na koncu sezone še kako pozna.
  • Izbor kapetana naj ne bo nepremišljen, ampak narejen po premisleku in na podlagi statističnih podatkov. Seveda pa je izjemno pomemben tudi nasprotnik.

V kolikšno zadovoljstvo ti je vsako leto premagati tvoje rivale v mini ligi?

V bistvu vedno manj, ker mi jih je že malo žal, vseeno je to le igra. To bi lahko primerjal z gledanjem Messija in Ronalda, lepo jih je gledati, ampak na koncu postane že kar malo dolgočasno, ker sta toliko boljša od drugih (smeh). Upam, da bodo moji rivali v prihodnji sezoni pokazali še nekaj več oziroma jaz malo manj, da bo sezona zanimiva.

* V letošnji sezoni se bomo na naši strani nekoliko bolj temeljito posvetili Fantasyju. V tedenskih pregledih bo nekajkrat gostoval tudi Gregor Marko Frim in odgovarjal na vaša vprašanja.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]