OSTALE NOVICE

Katerim igralcem se pogodba po letošnji sezoni izteče?

Sezona se počasi, a vztrajno bliža koncu. Vse bolj se zdi, da je naslov oddan, med tem ko se za ostala visoka mesta bije pravo mesarsko klanje. Kakšen bo razplet bomo videli, danes pa bomo našo pozornost usmerili še nekoliko dlje v prihodnost in sicer v naslednjo sezono, podrobneje si bomo namreč pogledali, katerim igralcem po letošnji sezoni poteče pogodba in jim tako grozi »brezposelnost« v prihajajočem letu. Vemo, da je na tem seznamu nekaj težkokategornikov, ki bodo vzbudili kar nekaj zanimanja, a veliko večjo vlogo bodo igrali množični odhodi povprečnih igralcev, ki bodo v primeru neuspešnega podaljšanja pogodbe povzročili rekonstrukcijo marsikaterega kluba.


Pojdimo lepo po vrsti, pod drobnogled bomo vzeli vseh 20 premierligašev, čeprav vemo, da trije izmed njih v naslednji sezoni ne bodo več deležni tega naziva.

Arsenal– 1 igralec

Yaya Sanogo

vir: ESPN
vir: ESPN

Arsenal po letošnji sezoni ne bo imel veliko težav z odhodi igralcev brez pogodbe, saj je edini na tem seznamu YayaSanogo, ki za Topničarje že dolgo ne kandidira več, Francoz je namreč zadnje tri sezone preživel na posoji, kar najverjetneje nakazuje na to, da Arsenal z njim ne bo podpisal nove pogodbe. Veliko več težav pa Londončane čaka v naslednji sezoni, saj takrat pogodba poteče tako Sanchezu in Özilu.

Bournemouth – 2 igralca

Andrew Surman, Artur Boruc

Bournemouth, ki v zadnjih letih zelo dobro nastopa na veliki sceni, se bi po koncu sezone lahko poslovil od dveh igralcev, a ker gre za predstavnika prve enajsterice lahko najverjetneje pričakujemo podaljšanje obeh pogodb.

Burnley – 3 igralci

George Boyd, Paul Robinson, Joey Barton

Novopečeni premierligaš kot vse kaže ostaja med elito tudi naslednjo sezono. Malček iz osrednje Anglije je uspel sestaviti dobro ekipo, katere ni pretresel niti odhod njihovega najboljšega strelca DannyjaIngsa. Zagotovo bodo želeli zadržati jedro ekipe tako kot je sedaj, le tega pa do določene mere predstavljata Boyd in Barton. To pomeni, da bo Burnley njune pogodbe najverjetneje skušal podaljšati, a predvsem pri Bartonu vemo, da se potek stvari lahko hitro zasuka. Nekoliko drugačna je situacija z Robinsonom, ki mu pripada mesto rezervnega vratarja, a tudi izkušeni Anglež bo verjetno pogodbo podaljšal.

Chelsea – 2 igralca

John Terry, Eduardo

Londončani se spogledujejo z dvema morebitnima odhodoma, prvi je portugalski vratar Eduardo, ki je bil pred sezono pripeljan kot tretji vratar ekipe, do sedaj še ni zbral nastopa v majici Modrih in prav lahko se zgodi, da ga nikoli ne bo. Veliko večji vprašaj pa je stanje Terryjeve pogodbe, o tej temi je bilo prelitega že veliko črnila. Govori se, da naj Chelsea svoji legendi ne bi ponudil nove pogodbe, kar močno jezi navijače kluba, saj so na podoben način pred leti izgubili še eno ikono Franka Lamparda. V primeru, da angleški branilec ne bi podpisal nove (najverjetneje) enoletne pogodbe, se govori o njegovi selitvi v ameriško ligo MLS.

CrystalPalace – 9 igralcev

vir: Online Arsenal
vir: Online Arsenal

Joe Ledley, Wayne Hennessey, Martin Kelly, Mathieu Flamini, Fraizer Campbell, Zeki Fryers, Damien Delaney, Julian Speroni, Kwesi Appiah

Največja »čistka« je na vidiku pri CrystalPalacu, kjer bo po koncu sezone kar devet igralcev brez pogodbe. Na zgornjem seznamu sta oba vratarja, pa nekaj igralcev začetne enajsterice ter nekaj stalnih menjav. Katerim igralcem bodo pri Orlih ponudili nove pogodbe je težko ugibati, a dejstvo je, da si klub, v kolikor sploh ostanejo med elito, težko privošči tako veliko izgubo igralcev in s tem drastično spremembo kadra.

Everton – 1 igralec

Arouna Kone

Ronald Koeman s potekom pogodb nima težav, edini igralec kateremu se pogodba izteče je Kone, katerega najlepši časi v modrem dresu so že davno minili. V letošnji sezoni je zbral le tri nastope, kar bo najverjetneje premalo za obstanek na Goodison Parku.

HullCity – 3 igralci

ShaunMaloney, Greg Luer, Brian Lenihan

Edini resni kandidat za podpis nove pogodbe izmed zgoraj naštete trojice je Maloney, ki letos bolj ali manj redno sedi na klopi, uspel pa je zbrati šest nastopov. Lenihan in Luer pa sta verjetno obsojena na iskanje novega kluba, zadnji dve leti sta namreč preživela na posojah, a se tudi tam nista naigrala,kar bolj ali manj jasno pove, da pri Hullu nanju ne bodo več računali.

LecesterCity – 1 igralec

Marcin Wasilewski

Poljski veteran je v klubu že od leta 2013, a časi njegove pomembne vloge so mimo. Branilec že v lanski šampionski sezoni ni našel svojega mesta v četi Ranierija in nič drugače ni letos. Z zgolj enim nastopom vsekakor ni glavni kandidat za podaljšanje pogodbe.

Liverpool – 2 igralca

Lucas Leiva, Alex Manninger

Lucas Leiva je že skoraj zaščitni znak Liverpoolčanov, a njegova doba na Anfieldu se morda izteka. Brazilec že 10 sezon nosi majico Redsov, v zadnjih letih pa je bil postavljen na nekoliko bolj stranski tir. Klopp ga je sicer spet nekoliko »oživel«, a njegova usoda še ni jasna. Leiva si sicer želi ostati, a odločitev ni le v njegovih rokah, čeprav naj bi bile možnosti za ponovno podaljšanje relativno velike. Potem pa je tu še tretji vratar Manninger, ki pri 39. letih počasi zaključuje svojo kariero, ni nemogoče, da jo zaključi prav letos. Liverpool mu pogodbe verjetno ne bo podaljšal, kar pomeni, da bi moral Avstrijec ponovno v lov za novim delodajalcem.

Manchester City – 6 igralcev

vir: Zimbio
vir: Zimbio

Jesus Navas, Yaya Toure, Pablo Zabaleta, Gael Clichy, Bacary Sagna, Willy Caballero

Šest igralcev, prav vsi pomembni člani ekipe. Najprej se obregnimo ob Toureja, ki je bil na začetku sezone že skoraj odpisan in je bilo več ali manj jasno, da gledamo njegovo zadnjo sezono v sinjemodrem dresu, a slonokoščenski reprezentant se je dvignil kot feniks iz pepela in si z dobrimi predstavami mogoče celo priigral novo pogodbo. Potem je tu hitronogi JesusNavas, ki med vsemi zvezdniki Cityja ne izstopa toliko, a dejstvo je, da je Španec zelo hvaležen igralec, ki ne zahteva veliko, igralec, ki ga je dobro imeti v svoji ekipi, zato bodo najverjetneje tudi njemu na mizo postavili novo pogodbo. Sledi WillyCaballero, ki je ob težavah z vratarji pridobil celo mesto prvega vratarja, a kljub temu njegov obstanek na Etihadu ni zagotovljen. Jasno je namreč, da bo Guardiola poleti iskal novega vratarja, kar lahko pomeni konec ere Caballera v Manchestru. Ostane pa nam še trojček bočnih branilcev. Clichy, Sagna in Zabaleta so bili vsi svoj čas nezamenljivi na svojih položajih, a leta so spremenila tudi to, ker pa Meščani boljše rešitve na njihovih položajih trenutno nimajo, bosta vsaj dva dobila novo pogodbo, najverjetneje pa bodo do nje prišli vsi trije.

MancheterUnited – 2 igralca

Michael Carrick, Zlatan Ibrahimović

Na drugi strani mesta pa ima Mourinho dela z dvema pogodbama in sicer s pogodbo Ibrahimovića ter Carricka. Švedski napadalec je jasno izrazil željo po podaljšanju in ker si tudi United v prihodnje želi njegovih zadetkov, bo do podaljšanja skoraj zagotovo prišlo. Nekoliko bolj pa je vprašljiva pogodba Carricka, ki letos, tako kot nekaj zadnjih sezon, nastopa v rotaciji, ki jo portugalski strateg opravlja na sredini igrišča. Najverjetneje bo tudi on prejel novo pogodbo, nenazadnje je v klubu že 11 let.

Middlesbrough – 2 igralca

Grant Leadbitter, Dimitrios Konstantopoulos

Middlesbrough se bori za obstanek, a ne kaže jim najboljše. Dostikrat se zgodi, da ob izpadu v nižji rang tekmovanja igralci zapustijo klub in prav mogoče je, da se bo to zgodilo tudi tu. Leadbitter je sicer kapetan ekipe, torej igralec, ki naj bi zadnji zapustil potapljajočo ladjo, a vemo, da je v današnjem nogometu reševanje lastne kariere mnogokrat pomembnejše od častnih dejanj. Potem pa je tu še Konstantopoulos, ki je še en v vrsti tretjih vratarjev pred iztekom pogodbe in zdi se, da tudi njega čaka podobna usoda kot njegova kolega, torej iskanje novega delodajalca.

Southampton – 4 igralci

Cuco Martina, Stuart Taylor, Lloyd Isgrove, Martin Caceres

Stuart Taylor je še en predstavnik primera »tretji vratar«, ki jih bolj ali manj čaka enaka usoda, Cuco Martina nikoli ni bil resni kandidat za nastopanje v prvi ekipi, zato tudi on ne bo podaljšal s klubom. Nekoliko več možnosti za novo pogodbo pa imata zadnje dva iz seznama, Isgrove se zadnja tri leta kali na posojah, a fant pri 24 ni več rosno mlad, zato se bo moral za podaljšanje močno boriti. Martin Caceres pa je velika uganka, med sezono so ga pripeljali v pristaniško mesto in mu ponudili polletno pogodbo. Urugvajec se vsako tekmo uvrsti med osemnajsterico, ki kandidirajo za igro, a slasti angleških zelenic še ni okusil. Mogoče so pri Svetnik ugotovili, da je bil njegov prihod napaka ter ga po koncu sezone ponovno spustijo v svet brezposelnosti.

Stoke City – 6 igralcev

Glen Johnson, Charlie Adam, Phil Bardsley, Stephen Ireland, Shay Given, Daniel Bachmann

Glen Johnson, Charlie Adam in Daniel Bachmann imajo v svoji pogodbi klavzulo, ki jim omogoča enoletno podaljšanje obstoječe pogodbe, kar pomeni, da jih bomo verjetno še naprej gledali v rdeče-belem dresu. Izmed ostale trojice pa bosta svoj podpis na novo pogodbo najverjetneje pristavila ShayGiven, ki ima vlogo drugega vratarja ter Phil Bardsley, ki igra pomembno vlogo v obrambi Stoka. To pomeni, da bo klub najverjetneje zapustil zgolj Ireland, ki svojega mesta pod žarometi stadiona bet365 letos še ni našel.

Sunderland – 7 igralcev

vir: Daily Star
vir: Daily Star

Jan Kirchoff, Sebastian Larsson, Victor Anichebe, Steven Pienaar, John O’Shea, Joleon Lescott, George Honeyman

Potapljajoči se Sunderland potrebuje nov veter v svoja jadra in mogoče jim prav potek pogodbe sedmih igralcev omogoča nov začetek. A kljub temu bodo Črne mačke skušale zadržati vsaj nekaj izmed naštetih igralcev, kar pa bo zelo težko ob najverjetnejšem izpadu. Glavni kandidati za podaljšanje pogodbe so sicer Pienaar, O’Shea, Larsson in Anichebe, a kot omenjeno že prej, bo ravno njih najtežje zadržati v klubu ob morebitnem izpadu.

Swansea – 1 igralec

Gerhard Tremmel

Zopet je na seznamu vratar, ki ostaja brez pogodbe, tokrat pa ne gre za tretjega vratarja, ampak celo četrtega. Tremmel je v letošnji sezoni posojen nemškemu Werderju, kar jasno kaže, da pri Swanseju ni več potreben. Tremmel tako po koncu sezone postaja prost igralec.

Tottenham – 0 igralcev

Najslajše skrbi glede pogodb ima v tem trenutku MauricioPochettino, čigar igralci imajo sklenjeno pogodbo vsaj še za naslednjo sezono. Pri Spursih torej po koncu sezone nihče ne odhaja med proste igralce.

Watford – 1 igralec

Rene Gilmartin

Kot že tolikokrat v tem članku, se tudi tokrat ustavljamo pri vratarju. Še en četrti vratar, ki svojega mesta v klubu pravzaprav nima ter tekme svojih soigralcev spremlja s tribune ali preko televizije, torej tudi Gilmartin zapušča svoj Watford.

West Bromwich Albion – 2 igralca

Darren Fletcher, Jack Rose

Nekdanji Rdeči vrag Darren Fletcher je redni član prve postave West Broma, svojo ekipo na igrišču celo vodi, saj mu je namenjena vloga kapetana. V svoji pogodbi ima izkušeni Škot klavzulo, ki mu omogoča še dodatno leto obstoječe pogodbe in najverjetneje bo klub to klavzulo izkoristil. Drugi z iztekajočo pogodbo pa je tretji vratar Jack Rose, ki pa verjetno ne bo še eden izmed tipičnih primerov tretjega vratarja, saj fant šteje šele 22 let, kar pomeni, da so najboljša nogometna leta šele pred njim in zaradi tega bi ga Baggiesi radi zadržali v klubu.

West Ham United– 2 igralca

Adrian, Alvaro Arbeloa

Nekoč prvi vratar Adrian si letos minutažo deli z Randolphom, kar jasno nakazuje, da ga Hammersi še niso popolnoma odpisali. Klub ima sicer možnost podaljšanja obstoječe pogodbe za še dve dodatni leti, kar bodo, glede na vlogo Španca, verjetno tudi naredili. Potem pa je tu še AlvaroArbeloa, ki je pred sezono Real Madrid zamenjal za West Ham, a tudi v Angliji ima težave z nastopi. Zbral je le tri in povsem možno je, da bo 34 letnik moral po končani sezoni še drugič v dobrem letu iskati nov klub.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]