CHAMPIONSHIP OSTALE NOVICE

Kdo so oranžni Volkovi?

V angleški drugi ligi je že nekaj časa znan prvi potnik v Premier League in najverjetnejši zmagovalec Champioshipa. To so seveda Wolvesi oz. Wolverhampton Wanderers Football Club, kot se uradno imenujejo. Ob vseh čestitkah in pohvalah v letošnji sezoni so nekateri zlobni jeziki takoj pripomnili, da gre za “prvi portugalski klub v Premier League” ter da si je klub kupil zmago, s tem pa porušil ravnovesje v Championshipu. Čeprav gre za pretiravanje, pa v teh izjavah vsekakor najdemo zrno resnice, saj so Wolvesi nedavno v igralski kader vložili ogromne vsote denarja in se ponašajo s pravo kolonijo obetavnih Portugalcev, vključno s trenerjem.


MORDA STE ZANJE ŽE SLIŠALI

Vir: Mirror.co.uk.

Večina otoških nogometnih navdušencev pozdravlja vrnitev Wolvesov na najvišji nivo. Gre namreč za enega od “klasičnih” predstavnikov angleškega prvenstva, tudi ustanovnega člana The Football League leta 1888, prav tako pa so igrali pomembno vlogo pri ustanovitvi Evropskega pokala. V njihovi vitrini na domačem stadionu Molineux najdemo spoštljive 3 naslove angleških prvakov iz 50. let, 2 ligaška pokala ter 4 pokale FA. Rožnati časi so kasneje minili in Volkovi do 80. Let niso dosegali večjih uspehov, absolutno dno pa so dosegli med letoma 1983 in 1986, ko so kar trikrat zapored (!) končali v coni izpada in padli v 4. ligo, obenem pa skoraj bankrotirali. Večino sezon v zadnjih 20 letih so tako prebili v Championshipu, v Premier League smo jih nazadnje videli leta 2012.

KAKO NAPREJ?

Vir: Birmingham Mail

Se torej klubu obetajo svetlejši časi? Povsem mogoče. Pred dvema letoma so preko kitajskih investitorjev dobili močan zagon, prav tako so vselej bili zelo aktivni na nogometni tržnici, zato izgovorov ne bo. V zadnjih nekaj sezonah so si tudi podobni, manj bogati povzpetniki iz Championshipa, uspeli zagotoviti svoj prostor pod soncem. Bournemouth, Burnley, Swansea, morda od letos tudi Brighton in Huddersfield. Ob verjetnem izpadu West Broma in Stoka bodo Wolvesi branili tudi čast regije West Midlands, morda celo skupaj z Aston Villo. Kdo ve, morda bi lahko stopili tudi v čevlje Leicestra, a ostanimo na realnih tleh.

OKREPITVE IZ DRŽAVE EVROPSKIH PRVAKOV

Letošnja dominacija Wolvesov v Championshipu se je pravzaprav napovedovala že v poletnem prestopnem roku. Pri klubu niso sledili tipični drugoligaški poslovni strategiji. Ta tradicionalno gre nekako takole – kupi igralce, ki so se izkazali v 3. ligi, kakšnega odsluženega igralca iz Premier League, za nekaj eksotike pa še dva ali tri solidne tujce, ostalo bodo popolnili domači igralci. Volkovi so segli globoko v žep, za 18 milijonov €, v Championshipu ogromno vsoto denarja, so pripeljali Rubena Nevesa, Portugalskega mladeniča iz Porta, ki zabija gole, bolj vredne Lige Prvakov, kot 2. angleške lige. Iz istega kluba je prišel še branilec Boly. V napadu sta odlična tudi Brazilec Leo Bonatini ter stari znanec Premier League Benik Afobe, najbolj pa zagotovo blesti Diogo Jota, ki je na posoji iz madridskega Atletica in je trenutno najboljši strelec Wolvesov. Velja pa omeniti še dva obetavna Portugalca – Helder Costa in Ivan Cavaleiro. Trener Espirito Santo je očitno uspel ustvariti pravo mešanico strasti z Iberskega polotoka ter angleške brezkompromisnosti. Že začetek naslednje sezone bo pokazal, iz kakšnega testa so v Wolverhamptonu.   

Vir: Express & Star
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]