MANCHESTER UNITED

Kje se je izgubil Fred?

Manchester United je poleti svoje vrste okrepil s centralnim vezistom Fredom. Večina strokovnjakov je bila mnenja, da bi lahko prav Brazilec predstavljal rešitev mnogoterih težav, s katerimi so se v prejšnji sezoni ukvarjali rdeči vragi. Tudi zato je bila odškodnina 60 milijonov evrov po večinskem mnenju javnosti upravičena.


Po prvi tretjini sezone pa se že lahko vprašamo, kje na poti med najboljše veziste v Premier League se je 25-letniku zataknilo? V prvenstvu je namreč Fred zbral vsega šest nastopov v začetni enajsterici, nič več priložnosti ni bil deležen niti v Ligi prvakov, kjer ima doslej le 69 minut in še to na eni sami tekmi.

Fred doslej na Old Traffordu ni imel kaj dosti razlogov za veselje. Eden od redkih je bil njegov prvenec na tekmi z Wolverhamptonom. Vir: Manchester Evening News
Fred doslej na Old Traffordu ni imel kaj dosti razlogov za veselje. Eden od redkih je bil njegov prvenec na tekmi z Wolverhamptonom. Vir: Manchester Evening News

Mourinho na sredini igrišča preferira trio Pogba – Matić – Herrera, več priložnosti od Freda pa dobiva celo Marouane Fellaini. The Special One je julija takole zagovarjal pregrešno drago okrepitev: “V vezni liniji imamo kar nekaj igralcev, ki so fizično izjemni. Menim, da nam bo igralec, kot je Fred, ki je dober na žogi in se zna vključiti v ofenzivni del igrišča, prišel še kako prav.”

Zato toliko bolj čudi, zakaj Portugalec nekdanjemu članu Šahtarja iz Donecka, ki je navduševal v predsezoni, ne ponudi več priložnosti. Zagotovo je res, da 485 minut v Premier League, kolikor jih je letos zbral Fred, tudi ni tako malo in bi jih seveda lahko bolje izkoristil. A posameznikovo uvajanje na otoški stil nogometa je lahko dolgotrajen proces. Mourinho bi se tega lahko naučil na primeru Victorja Lindelöfa, ki po težki prvi sezoni letos kaže zelo solidne predstave.

Fred in Mourinho pa kljub vsemu skupnega jezika ne govorita samo na papirju, kar je v nedavni novinarski konferenci potrdil tudi igralec sam: “Mourinho je strateg najvišjega kova. Vsak igralec bi si želel sodelovati s takšnim zmagovalcem. Bil je ključen pri moji odločitvi, da se preselim na Old Trafford. Zelo sem mu hvaležen, da je pokazal toliko zanimanja zame.”

Fredova premierligaška kariera še zdaleč ni zapečatena. Že ena sama poškodba enega od Unitedovih ključnih mož na sredini bi mu na stežaj odprla vrata do začetne enajsterice. Po drugi strani pa 25-letnik iz Belo Horizonteja vedno bolj spominja na rojake, kot so bili Jo, Anderson, Robinho in Afonso Alves. Vsi so pred prihodom na Otok veliko obetali, a nato popolnoma razočarali. Zaenkrat se zdi, da Fred hodi po stopinjah slednjih …

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]
JB