KOLUMNA

KOLUMNA: West Ham United čaka vražja pomlad

Petkov poraz West Hama na gostovanju pri Sheffiled Unitedu je za londonski klub postal zaznaven mejnik v tekoči sezoni. Poraz (1:0) ni bil le tesen, temveč nadvse protisloven. West Ham na Brabham Laneu ni imel sreče. Vseeno pa kaže, da ima pameti in moči za sorazmerno solidno uvrstitev ob koncu prvenstva kljub vsemu dovolj.


Nova poškodba že jeseni tri mesece odsotnega Lukasza Fabianskega že v 14.minuti je West Ham prisilila v menjavo vratarja. David Martin je pol ure svoj gol branil dobro. Sheffiled United je bil večji del tekme v bolj napadalnem naklonu, in to pretežno na levi. A se je veteran Pablo Zabaleta, ki je bil za domačine logično izbran kot najšibkejši člen nasprotnikove postavitve, upiral doseldno. Argentičnevih 35 let se je kazalo edino v njegovih slabotnih predložkih, ki so bili delo resnično utrujenih nog. V 54.minuti je Martin žogo iz svojega prostora površno izvozil do Fabiana Balbuene, ki je ob naskoku John Flecka ni uspel zadržati. Fleckova podaja do Olija McBurnieju je pomenila, da je škotski reprezentant ostal sam pred Martinom. S plasiranim strelom ga je končno le uspel premagati. Do konca so domači izvedli največ tri obetavne protinapade. David Martin je v 74. minuti z nogo lepo ubranil nevaren poskus rezervista Lysa Mousseta, pri čemer sta bila tekmeca praktično ena-na-ena. Napadalec West Hama Sebastien Haller je imel dve še kar lepi priložnosti ob koncu tekme, po tem, ko mu je iz prostega strela rahlo z leve na sredini igrišča podal Robert Snodgrass. V svojem zadnjem napadu je West Ham preko Snodgrassa dosegel zadetek za izenačenje, toda ta je bil zaradi predhodnega igranja z roko Declana Ricea, ki je odlično prodrl po sredini, razveljavljen. Westhamovci že prepričani, da so na zahtevnem gostovanju vendarle izkopali dragoceno točko, so pristali v šoku. V VAR šoku, natančneje. Zmaga je ostala doma.

Trener West Hama David Moyes je tako doživel prvi poraz po vrnitvni na šefovsko mesto. Njegova ekipa je skrbno skalibrirana, toda za ščepec kakovosti so bili v petek prekratki. Manuel Lanzini po poškodbi še ni v zadostno dobri formi. Felipe Anderson ni imel najboljšega večera. Je pa zato West Hamova zadnja in sredinska vrsta uspešno delovala v obrambi. Dva, trije defenzivci in prav toliko napadalno usmerjenih igralcev, ki so trenutno na bolniški, bodo West Hamove manevre zagotovo okrepili.

Ni dvoma, da bo šlo v primeru West Hamove pomladi 2020 edino za srdit boj za obstanek. Premišljene in pretežno konservativne oziroma pro-obrambne Moyesove taktične postavitve bi morale biti dovolj zato, da West Ham ostane v Premier ligi. Hudo problematičen za West Ham ta čas – poleg mrzličnega iskanja novega, boljšega vratarja – surovo zahteven razpored tekem. Vse tja do konca marca sta realistični komaj dve, največ tri West Hamove zmage. Od vseh ostalih nasprotnikov se pričakuje, da z West Hamom ne bi smeli imeti večjih težav. Morda je v tem razponu  najpomembnejši in potiho že kar odločilen obračun prav prihajajoči doma z Evertonom.

West Ham je trenutno na skromnem 16.mestu s komaj 22 točkami. Do skupno 30 in nato 36 točk – kolikor je v lanski sezoni Brightonu zadostovalo za obstanek – je še zelo zelo dolga in vražje naporna pot.

 

Matjaž Ambrožič

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]