OSTALE NOVICE

Legendarni stadioni – trdnjave velikih klubov

Ko pomislimo na otoški nogomet, marsikomu od nas na misel seveda pridejo tudi legendarni stadioni. Le kdo še ni slišal za Anfield, Old Trafford, Stamford Bridge ali Wembley? Na teh klasičnih prizoriščih se je že ničkolikokrat pisala nogometna zgodovina, zato ljubitelji tega športa te objekte dojemamo kot nekakšna svetišča, ki so mnogo več kot le nekaj tribun in zelenica. Poglejmo si nekaj zanimivosti.


oldtrafford
Vir: tribuna.com

Največji stadion v Premier League je trenutno Wembley z 90.000 sedeži, ki letošnjo sezono služi kot začasni dom Spursov iz Tottenhama. Če ga odštejemo, je na prvem mestu Old Trafford (Manchester United), ki sprejme 75.643 duš. Sledijo mu Emirates Stadium (Arsenal), London Stadium (West Ham) ter Etihad Stadium (Manchester City). Najmanjšo kapaciteto, 11.360 ljudi, ima Bournemouthov Dean Court oz. Vitality Stadium, predzadnji pa je Swanseajev Liberty Stadium, ki sprejme skoraj dvakrat toliko ljudi (20.937). Za primerjavo povejmo še, da Ljudski Vrt sprejme 12.994 ljudi, celjska Arena Z’Dežele 13.059 ljudi, v Stožicah pa si tekmo lahko ogleda 16.038 gledalcev.

Poglejmo še starost: najdaljšo tradicijo v Premier League ima trenutno Stamford Bridge, ki je bil odprt leta 1877. Nekoliko mlajši so še Newcastlov St. James’ Park (1880), Burnleyev Turf Moor (1883) in pa Liverpoolov Anfield (1884). Najmlajši je London Stadium, ki je bil kot Olimpijski stadion zgrajen leta 2012, West Ham pa ga je za svojega vzel leta 2016. Za njim pa se nahaja American Express Communtiy Stadium (2011), kjer domuje Brighton & Hove Albion. 

anfield
Vir: StadiumDB.com

Kot zanimivost naj omenimo še, da so angleški stadioni do 90-ih let prejšnjega stoletja lahko sprejemali tudi do dvakrat več gledalcev na tekmo. Ker so bile varnostne zahteve zelo nizke, so bila na večini tribun zgrajena stojišča, ki so omogočala večji obisk. Evertonov Goodison Park ima tako rekordni obisk 78.299 navijačev, čeprav jih danes sprejme le 39.572. Šele po tragediji na stadionu Hillsborough v Sheffieldu, ko je zaradi prenatrpanosti umrlo 96 ljudi, je Angleška nogometna zveza prepovedala kakršnakoli stojišča.

Kaj pa prinaša prihodnost? Lahko ogromne količine denarja v Premier League in nenehna želja po napredku ogrozijo tudi na začetku omenjene stadione? Kdo ve, a hitre spremembe se dogajajo. West Ham in Tottenham sta kluba, ki sta se v zadnjem obdobju preselila na nov objekt (Spursi konec sezone), pri tem pa sta bila kultna Boleyn Ground (Upton Park) in White Hart Lane porušena do tal. Napredek ali nespoštovanje tradicije? Morebiti oboje, a presodite sami.

boleyn
Vir: Huddersfield Examiner
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]