MANCHESTER CITY

Pep Guardiola – rakrana velikih zvezdnikov?

Za Pepa Guardiolo vemo, da je eden najuspešnejših trenerjev modernega časa. Vsi tudi vemo, da je Katalonec v svoji karieri vodil same eminentne klube, začenši z Barcelono, s karero je tudi osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Vendar pa se nemalokrat nogometni fani tudi vprašajo, ali je Guardiola resnično nadnaravni trenerski talent, ali ga takšnega delajo močni, že oblikovani klubi? Kljub neverjetnim uspehom, pa je tudi znano, da je Guardiola na hladno postavil kar nekaj velikih nogometnih imen.


vir: www.stylebistro.com
vir: www.stylebistro.com

Ko je Pep Guardiola leta 2008 nasledil nizozemskega stratega Franka Rijkaarda in začel žeti uspeh za uspehom, se je zdelo, da Barcelone ne more ustaviti nihče. V napadu sta v tistem času kraljevala Samuel Eto’o in Ronaldinho, v sredini Deco, Iniesta in Xavi, Lionel Messi pa se je razvijal v neverjetnega talenta. Guardiola je na klop Blaugrane sedel praktično brez izkušenj na najvišji ravni. Bil je vzgojen v nogometni šoli Barcelone, zanjo je igral vrsto let in nato sodeloval v trenerskem štabu. Vendar samostojne trenerske vloge še ni upravljal.

Poleti leta 2008 je udaril z novico, da lahko Ronaldinho, Eto’o in Deco zapustijo klub. Razlog za to naj bi bil slab vpliv na takrat čudežnega dečka Messija, saj so bili vsi trije znani kot veliki zabavljači. Eto’o je v klubu sicer ostal, saj mu v napadu niso našli zamenjave. V naslednji sezoni je Eto’o zapustil klub, Guardioa pa mu je očital ‘’pomanjkanje občutka’’. Kamerunec je nato za medije povedal, da sta s Kataloncem po odhodu govorila le nekajkrat, rokovala pa sta se le za kamere in fotografe.

Morda najbolj znan primer Guardiolovega spora z velikimi karakterji pa je seveda Zlatan Ibrahimović. Ibra se je v Barcelono podal z velikimi ambicijami, zanj pa so Katalonci Interju plačali velikansko odškodnino. Šved je v svoji knjigi povedal, da je bilo v slačilnici Barcelone vedno zelo tiho. Nogometaši kot so Xavi, Iniesta in Messi, so tiho ubogali ukaze in ponižno sledili Guardioli. Za Ibrahimovića pa je znano, da se nerad prilagaja in tudi pri Guardioli ni bilo nič drugače. Na neki točki sta se celo nehala pogovarjati, Guardiola pa je Ibriahioviću očital preveliko statičnost v napadu. V tistem času si je Messi želel igrati kot srednji napadalec in to je tudi dobil. Ibrahimović je kmalu zapustil klub in se vrnil v Italijo.

Ibrahimoviću so sledili še nekateri veliki zvezdniki, kot so Pique, Ribery in Schweinsteiger. Slednja sta iz prvega plana Pepa Guardiole izpadla, ko je Katalonec prevzel Bayern. Tudi ta klub je bil v tistem času morda najmočnejši na svetu. Nasledil je Juppa Heynckesa, ki je sezono pred tem osvojil trojno krono. Tako kot pri Barceloni, je zopet prevzel klub, v katerem so bili nogometaši uigrani, klub pa izoblikovan do potankosti.

vir: www.thesun.co.uk
vir: www.thesun.co.uk

Ko je Guardiola v letošnji sezoni prevzel vodenje Manchester Cityja, smo vedeli, da se na Etihadu obetajo spremembe. Ena prvih je bila odstranitev Joea Harta iz prve postave. Le kdo bi si mislil, da bo Anglež, ki je deset let stal med vratnicama meščanov, priletel na klop. Hart je obsedel ob igrišču na štirih od petih tekem, ob prihodu Claudia Brava pa se podal na posojo v Torino. Hart je bil v slačilnici Cityja znan kot močna osebnost, z velikim rezimejem in spoštovanjem. Bil je glasen in rojeni vodja. Morda je ravno to zmotilo Pepa Guardiolo, da je Harta poslal na apeninski polotok. Morda Katalonec ne trpi močnih karakterjev, ki bi lahko zamajali njegovo avtoriteto v klubu.

Zadnji takšen primer pa je Yaya Toure. Igralec s Slonokoščene obale je znan kot nekoliko problematičen nogometaš;le kdo se ne spomni vsega pompa okoli njegovega rojstnega dne nekaj let nazaj, ko je klubu očital, da se mu na njegov dan niso dovolj posvečali. Spomnimo, da se je Toure v City preselil ravno iz Barcelone, ki jo je takrat vodil Pep Guardiola. Tudi med njima je takrat prišlo do sesutja komunikacije, Toure pa se je podal na Otok. Kasneje je povedal, da je Katalonec vedno dajal čudne odgovore na vprašanja, ga ignoriral in vanj ni imel zaupanja. Toure je v letošnji sezoni ostal tudi brez Lige prvakov, saj ga Guardiola sploh ni uvrstil na seznam kandidatov.

City je letošnjo sezono Premier lige sicer začel odlično in je še vedno pri sto odstotnem izkupičku. Le čas bo pokazal, kako se bo Katalonec znašel na vročem stolčku enega najbogatejših klubov na svetu. Zanimivo bo predvsem naslednji vikend, ko se bosta v mestnem obračunu srečala Manchester City Pepa Guardiole ter Manchester United Josea Mourinha in Zlatana Ibrahimovića. Stari znanci se bodo zopet srečali iz oči v oči in videli bomo, ali bo tudi tu prišlo do pomanjkanja komunikacije, ali pa bodo v nebo Manchestra letele iskre.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]