OSTALE NOVICE

Ponovno angleško strahospoštovanje

Angleška liga že nekaj let velja za najzanimivejšo med vsemi evropskimi, a primat najmočnejšega državnega tekmovanja na stari celini že dolgo ni več na Otoku. Španska, italijanska in nemška liga so zadnja leta na evropsko sceno pošiljala klube, ki so se venomer borili za naslov prvaka, angleškim predstavnikom pa je goriva začelo zmanjkovati v izločilnih bojih. Letos sta za nami dva kroga Lige prvakov in opaziti je razlika. Nekaj se je spremenilo.


KAKO IGRAJO

Anglija ima, zaradi lanske zmage Manchester Uniteda v Ligi Evropa, največ predstavnikov – pet. Oba kluba iz Manchestra, Chelsea ter Tottenham so evropsko jesen začeli odlično, dve tekmi dve zmagi. Za svojimi sonarodnjaki zaostaja le Liverpool, ki v skupini z našim Mariborom ne uspe zmagati, do sedaj je dvakrat remiziral in zavzema šele tretje mesto.

vir: Daily Star
vir: Daily Star

Rdeči vragi so po mnenju večine dobili najlažjo skupino izmed vseh otoških klubov, svojo vlogo favoritov pa več kot upravičujejo. Formo iz angleške lige so prenesli na evropske zelenice in najprej s 3-0 odpravili Basel, predvčerajšnjim pa CSKA-ju nasuli kar 4 gole.

V skupini C je Chelsea spektakularno vzel skalp Atleticu, Bluese je v 94. minuti v ekstazo poslal Batshuayi, z drugo zmago pa so se Londončani zavihteli na vrh skupine, po tem ko so v prvem krogu visoko odpravili nebogljeni Qarabag.

Drugi predstavnik iz Manchestra, tamkajšnji City, letos v Evropi še ni prejel zadetka. V prvem krogu je prazne naboje streljal Feyenoord, v sredo pa še Shakhtar Donetsk. Sinjemodri so Nizozemcem nasuli štiri zadetke, Shakhtarjev vratar pa je moral po žogo v mrežo »le« dvakrat.

Tottenham, ki igra v tako imenovani skupini smrti, se drži odlično. Čaka jih sicer še najtežji dvoboj v skupini, udariti se morajo namreč še z aktualnim prvakom Real Madridom, vendar Spursi na evropski sceni puščajo dober vtis. Vrednost svojih delnic so precej dvignili, ko so v prvem krogu s 3-1 zanesljivo premagali Borussio Dortmund, in to na zanje ‘zakletem’ Wembleyju.

Kot že rečeno v uvodu, pa svojega slovesa ne upravičuje le Liverpool, ki se v skupini E še trudi priti do prve zmage. Pred domačimi navijači so najprej remizirali s Sevillo, za veliko večji spodrsljaj pa lahko štejemo remi s Spartakom, ki je sicer v skupino prišel kot nosilec, a dejstvo je, da bi Liverpool, v kolikor želi spomladi še igrati v najmočnejšem evropskem tekmovanju, take tekme moral zmagovati. Fantje z mesta Beatlov bodo v naslednjem krogu gostovali v Sloveniji, kjer se bodo na Ljudskem vrtu udarili z Mariborom.

PONOVNO FAVORITI

vir: The Drum
vir: The Drum

Dva kroga sta bila torej dovolj, da so angleški klubi dokazali, da bo letos potrebno računati tudi nanje. V svojih predstavah so delovali prepričljivo, padla sta kluba kot sta Borussia Dortmund in Atletico Madrid, kar pomeni, da se zopet lahko kosajo ter premagujejo evropske velikane. V svojih napovedih so pogumni tudi igralci z Otoka, ki so začutili, da bi se evropska tehtnica lahko ponovno nagnila v njihovo prid. S tem se strinjajo tudi stavne hiše, ki Manchester City, Manchester United in Chelsea uvrščajo na 5., 6. ter 7. mesto po možnostih za naslov prvaka.

Trenutek za naskok na evropski vrh je pravi. Klubi, ki so dominirali v zadnjih letih, letos niso tako prepričljivi. Bayern Munich je v sredo razkril svojo šibko stran, dan kasneje pa celo ostal brez trenerja, Real Madrid se muči v domačem prvenstvu, vse to pa odpira možnost drugim, da v svoje vitrine prinesejo najbolj želeno lovoriko v klubskem nogometu.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]