OSTALE NOVICE

Pred krogom št. 29

Pred 29.krogom v angleški Premier ligi


Derbi kot ga že dolgo dolgo še ni bilo

London zajema nogometra vročica. V soboto opoldne se bosta v najbolj pomembne obračunu v zadnjih dvajsetih letih pomerila Tottenham in Arsenal. Zdaj ne gre le za ponos in prestiž, zdaj gre tudi za to, kdo bo prvak. No ja, ni še tako zelo hudo. Bo pa, če prvi zmaže drugega. Najbrž bo res, čeprav je treba za mnenje povprašati tudi vodilne premierligaše Leicester City.

vir: gazzettaworld.gazzetta.it
vir: gazzettaworld.gazzetta.it

Zato raje začnimo pri gostovanju še vedno prvega na lestvici v Watfordu. Mušketirji, ki jih vodi italijanski trenerski veteran Claudio Ranieri, so med tednom igrali dobro, pa vendar na svojem igrišču niso uspeli premagati West Bromwich. Prav izid te tekme dokazuje, da je leteče in pogosto tudi kot raketno-poganjano super-energično moštvo s severa Anglije možno zaustaviti. Watford je vsekakor podoben nasprotnik kot West Brom. To pomeni vztrajen, spreten, fizično močan, taktično zrel. Pred dnevi ni manjkalo dosti, pa bi Watford v gosteh nadigral celo Manchester United. Pa saj ga je, le gola ali več njih mu na Old Traffordu ni uspelo doseči. In ker je enega pač prejel, bo uteho nujno želel poiskati na domači zelenici, pa čepravno bo nasprotnik nemara še težji. Ta, to pomeni travnik na stadionu na naslovu Vicarage Road, ni med najboljšimi v Premier ligi. Morebiti tudi ta detajl Leciesterju, ki je v tej sezoni v ligi izgubil le trikrat, ne bo v prid.
Ker so bili drugi, tretji in tudi četrti s tabele v minulem krogu poraženi, se od njih zdaj pričakuje nekaj povsem drugačnega. Manchester City gosti Aston Villo, zato napovedovalci izidov z njim nimajo večjih problemov. Je pa še kako problematično napovedati razplet tradicionalnega severnolodonskega derbija med Tottenhamom in Arsenalom. Pa saj je vedno bilo tako. Toda že dolgo dolgo, morda več desetletij, se ni zgodilo, da bi bil Tottenham pred tem srečanjem razglašen za favorita, še manj pa je to vplivalo na razplet prvenstva, in to za obe moštvi hkrati. Tottenham je konec prvenstva višje kot Arsenal nazadnje doživel leta 1995. Leto pozneje je Arsenal dobil sedanjega trenerja. Obenem pa zelo drži, da bo ta tekma za odtenek bolj kritična za goste, torej za Arsenal, ki je tri zadnje nastope končal kot poraženec. Če bi še nekako razumeli, da sta topničarje na napačni nogi ujela Barcelona in Manchester United, pa je prav neverjetno, da je na v sredo Emiratih zmagal tudi Swansea. Arsenal je pred dnevi proti Valižanom izvedel vsaj deset obetavnih akcij, trikrat zatresel vratnico, a končnega potiska, tistega atoma moči več, predvsem pa volje in tekmovalnosti ni bilo čutiti. Zato so navijači Arsenea Wengerja in njegove varovance nagradili z najbolj glasnim žvižanjem v zadnjem desetletju. White Hart Lane se bo v soboto opoldne tresel, zelo verjetno pa se bo po tekmi tresel še kdo.

vir: www.thinkfootball.co.uk
vir: www.thinkfootball.co.uk

Hud boj se obeta tudi na srečanju med Evertonom in West Hamom. Slednji so med tednom z odliko odpravili Tottenham, tako da zdaj le točko zaostajajo za manchesterskima velikanoma, ki sta praktično skupaj na četrtem mestu. Tradicija še vedno potrjuje, da West Ham na stadionu Goodison Park v Liverpoolu dosega zelo povprečne rezultate. Chelsea doma pričakuje Stoke. Tekmo bodo zaradi bližajočega derbija, ki g imajo Londonačni na sporedu v Ligi prvakov proti Paris St.Germainu, najbrž zaznamovali tudi nekateri mladi igralci v modri ekipi Londončanov, ki mimogrede, v prvenstvu ni izgubila že od tiste tekme novembra, po kateri je bil odstalvjen trener Jose Mourinho. Najbolj pomebna tekma, ki bo vplivala na razvoj dogodkov na začelju bo v Newcastleu, kamor se na najdaljšo pot v sezoni odpravlja Bournemouth. Sledji so pred dnevi doma z dobro igro odločno odpravili Southampton, ki doma zdaj pričakuje še enega med najbolj skromnimi, to je Sunderland.

Manchester United se v nedeljo v gosteh pomeri z West Bromwichem, kar bo še ena priložnost za nadaljevanje preporoda ekipe karizmatične, in po novem spet zaupanja vredne trenerske veličine Louisa Van Gaala. Veličine? Že, a le dokler je na nogah, bi dodal cinik. Prav tako se pričakuje, da bo Liverpool – še zlasti po navdahnjeni predstavi in sijajni zmagi proti Manchester Cityju – le zmogel urok Selhurst Parka na jugu britanske prestolnice, kjer so zelo pogosto slabi, če se potem prav tam na obisku pri Crystal Palaceu za povrhu – tako kot se je Luis Suarez pred tremi leti – še ne zjokajo.
Imate radi dramo? Tudi če se le bežno spomnete na Premier ligo, vas bo že zmrazilo.

ambro banner

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]