OSTALE NOVICE

Prepovedano poživilo v Premier ligi?

V zadnjem času so se številni britanski mediji razpisali o uživanju tobačnih fug, oziroma takoimenovanega snusa. Čeprav je prodaja snusa v Veliki Britaniji prepovedana, je ta med premierligaši očitno še kako priljubljen.


Prodaja snusa je bila v Veliki Britaniji prepovedana leta 1992, saj naj bi povzročala raka na dlesnih. Čeprav v športu njegova uporaba ni prepovedana, pa angleška nogometna zveza FA svari nogometaše proti prekomerni uporabi snusa, saj bi vseeno lahko kršili protidopinška pravila, saj se nahaja na nadzornem listu Svetovne protidopinške agencije.

snus vardy
Vir: The Sun

Daily Mail poroča, da se je uporaba žvečljivega tobaka razširila predvsem med mladimi nogometaši, nekateri naj bi ga uporabljali celo med tekmami. Verjetno najbolj znan uživalec fug pa je Leicestrov napadalec Jamie Vardy, ki je v svoji avtobiografiji zapisal: “Ko sem se pridružil Leicestru, sem začel uporabljati snus, gre za nikotinske obloge, ki jih vstaviš na dlesen za kakšnih deset minut ali nekaj takega. Pri Fleetwoodu sem včasih pokadil kakšen ‘čik’, ko sem šel zvečer ven, eden od fantov pa mi je predstavil snus. Ko sem podpisal za Leicester, sem odkril, da mi pomaga pri sproščanju. Veliko več igralcev ga uporablja, kot si ljudje mislijo, nekateri fantje celo igrajo z njimi.’’ Vardy je znan po tem, da rad poseže po poživilih, priznal je tudi, da za pravo bujenje vsako jutro spije pločevinko Red Bulla.

Vardyjevo žvečenje fuge, ki se zatakne med zgornjo ustnico in dlesen, so prvič opazili maja 2016 med njegovim ogledom tekme Leicestra in Manchester Uniteda, ko je služil svoj suspenz. V medije pa je pricurljala tudi fotografija, ki je nastala med minulim Evropskim prvenstvom, na kateri Vardy v eni roki drži pločevinko Red Bulla, v drugi pa zavojček snusa.

Popularnost tobačnih fug v angleškem nogometu je opazil tudi vezist Stoke Cityja, Charlie Adam, ki je za BBC 5 povedal: “Gre za velik hit v nogometu, ne le v Premier League, League One, League Two, Championshipu, na Škotskem. Prišle so iz Skandinavije in res veliko igralcev to uporablja,” je za BBC 5 Live dejal Adam. “Različno močne so. Res so ‘in’. Tega nikoli nisem poskusil, ne vem, kaj to pomeni, a videl sem fante, ki to počnejo. Vsakodnevno vidim, da to uporabljajo. V tem trenutku je to v nogometu norma. Ne gre za to, da ti pomaga pri igranju. Nekateri trenerji to najverjetneje prav tako uporabljajo, ne vem. Na voljo so in tako pač je.”

Manager Manchester Cityja Pep Guardiola pravi, da so njegovi nogometaši o učinkih snusa govorili s klubskimi zdravniki. V petek je povedal: “Zdravnik je govoril o tem zjutraj. O tem nisem vedel nič. Ne poznam prednosti ali užitka, ki jih prinaša. O tem sem zvedel danes zjutraj, ko so zdravniki prišli v mojo pisarno in o tem govorili. Govorili so z igralci, a ne vem kaj so jim povedali so rekli. Pripravljal sem trening. Nisem imel dodatnega pojasnila.

O popularnosti snusa v angleškem nogometu pričajo tudi Sportsmailove fotografije prežvečenih vrečk tega poživila na klopi Leicester Cityja po njihovi nedavni tekmi.  Sama uporaba naj ne bi bila nevarna, a vsaka navada kaj hitro postane razvada in zagotovo je bila njegova prodaja z razlogom prepovedana.

snus

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]