CHELSEA FOKUS OSTALI KLUBI

Prihodnost Anglije v rokah dveh prijateljev?

Pisalo se je leto 1999, ko sta na svet prijokala Declan Rice in Mason Mount, dečka, ki ju je ljubezen do nogometa povezala že v otroških letih. Dvajset let kasneje sta fanta, eden ob drugem, na slovitem Wembleyju, branila barve angleške reprezentance.


»Poznava se že zelo, zelo dolgo in vedno sva govorila, da se nama morda spet ponudi priložnost, da zaigrava skupaj,« so bile besede Masona Mounta o igranju z Declanom Riceom, takoj po tekmi Anglije z Bolgarijo, na kateri je član Chelseaja prvič oblekel reprezentančni dres. A do tega trenutka je vodila dolga pot, ki sta jo fanta prehodila skupaj.

Leta 2006 se je takrat 7-letni Rice priključil mladinskemu pogonu Chelseaja, v njem pa se je že dobro leto kalil Mount. Fanta sta stkala posebno vez, po besedah njima bližnjih sta bila neločljiva, a prav tista stvar, ki ju je najbolj povezovala, je bila kriva, da sta se njuni poti ločili. Nogometna pot je Ricea namreč leta 2014, osem let po prihodu k Chelseaju, odpeljala na drugi konec Londona, kjer je oblekel dres West Hama. Vsakodnevni stik se je začel izgubljati, a prijateljska vez je ostala trdna.

V mladih letih sta oba nosila dres Chelseaja. vir: Twitter

Upanje na ponovno združenje na igrišču seveda ni zamrlo, a verjetno si nista mislila, da bosta prvič spet skupaj zaigrala v reprezentančnem dresu. Predvsem zaradi tega, ker je Rice v mladinskih selekcijah nosil dres Irske, šele na začetku letošnjega leta pa se je odločil za »prestop« med tri leve. Kmalu po tem se je prvič pridružil reprezentančni akciji, medtem ko je Mount iz nogometne anonimnosti izstopil šele v letošnji sezoni.

Predstave v dresu Bluesov so bile za Garetha Southgatea dovolj prepričljiv razlog, da je Mountu ponudil priložnost, s tem pa omogočil ponovno snidenje dolgoletnih prijateljev. »Povsod tičita skupaj,« se je glasil eden izmed opisov njune skupne slike, ki je pred dnevi našla svojo pot na družabna omrežja, in v kolikor fanta ohranita visok nivo igre tudi v nadaljevanju sezone, bosta lahko skupaj tičala tudi med prihodnjimi reprezentančnimi premori.

V 67. minuti tekme na Wembleyju je Mount zamenjal Jordana Hendersona in tako izpolnil otroške sanje vsakega dečka na Otoku. Ob vstopi na igrišče je najprej stekel prav mimo Ricea in svoj mimohod pospremil z besedami: »Odlično, ponovno sva skupaj na igrišču.« Po tekmi je svoje občutke strnil tudi član West Hama: »Ko sem ga zagledal ob četrtem sodniku, se mi je na obraz prikradel nasmeh, bila je posebna noč zanj in za njegovo družino. Presrečen sem, kajti rekla sva, da bova nekoč igrala skupaj in da se to zgodi v dresu Anglije je noro, ne mora biti bolje

Fanta sta torej pri vsega 20. letih prvič oblekla reprezentančni dres in v kolikor s svojimi predstavami nadaljujeta v dosedanjem slogu, smo lahko prepričani, da bosta postala standardna člana angleške reprezentance. Še več, prijatelja lahko v prihodnjih letih skupaj zagospodarita v vezni liniji treh levov in tako igro prevzameta v svoje noge. Verjetno si takšnega scenarija nista predstavljala niti v najdrznejših otroških sanjah.

Izpolnila sta otroške sanje. vir: Twitter
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 3 Povprečje: 4]