OSTALE NOVICE

Smo se iz zgodovine sodniških napak kaj naučili?

Na angleške zelenice je ta teden tudi uradno prispela tehnologija VAR (Video Assistant Referee) oziroma pomožni video sodnik, kakor bi izraz lahko prevedli v Slovenščino. Čeprav FIFA velja za precej konzervativno organizacijo, ki ni naklonjena spremembam, je v zadnjih letih le bila prisiljena uvesti spremembe na tem področju. Na Pokalu konfederacij 2017 je VAR debitiral na mednarodnem prizorišču in tako napovedal svoj prihod v klubski nogomet, med drugim tudi na Otoku.


Video tehnologija v nogomet prinaša višji nivo zanesljivosti sodniških odločitev. Oseba, ki z njo med tekmo upravlja, deluje kot 5. sodnik. Glavnemu delivcu pravice pomaga pri pregledu igre in ga nekoliko razbremeni pritiska, ki je lahko izjemno hud. Ključne situacije, ki jih VAR pregleda so goli, enajstmetrovke, rdeči kartoni in napake pri identifikaciji igralca s strani glavnega sodnika. V prihodnje gre torej pričakovati vedno manj spornih odločitev, ki bi bistveno vplivale na potek tekme. A ozrimo se v preteklost. V zgodovini angleškega nogometa najdemo mnogo takšnih dogodkov, kjer bi VAR prišel še kako prav.

Evening Standard
Vir: Evening Standard

Spursi oropani zmage na Old Traffordu, 2005

Manchester United je gostil Tottenham, sodil je bil Mark Clattenburg. Vse je kazalo na remi brez zadetkov, dokler ni napočila 89. minuta. Vratar domačih Roy Carroll je zapustil vrata in izbil žogo na polovico Spursov. Medtem, ko se je vračal nazaj, je po slabem izbijanju Unitedove obrambe žoga prišla do vezista Tottenhama Pedra Mendesa, ki ni okleval. S polovice igrišča je takoj streljal na Carrollova vrata in ga z lobom tudi premagal. Kljub temu, da je žoga več kot očitno prečkala črto, je Carroll s poznim posredovanjem uspel prevarati sodnike. O zadetku danes, zahvaljujoč tehnologiji golove črte, zagotovo ne bi bilo nobenega dvoma.

Ben Thatcher nokavtiral Mendesa, 2006

Pedro Mendes je zopet imel smolo leto kasneje, tokrat v dresu Portsmoutha. Na tekmi proti Manchester Cityju se je Portugalec spustil v tek za žogo, ob tem pa prejel hud udarec s komolcem od Cityjevega Bena Thatcherja. Sila udarca je bila dovolj velika, da je Mendes nezavesten obležal in je potreboval dodatni kisik. Sodnik Dermot Gallagher udarca ni videl, in je Thatcherju pokazal le rumeni karton, čeprav je storil nameren in zelo očiten prekršek. Mendes je moral v bolnišnico, doživel je tudi pretres možganov in zaradi tega razmišljal celo o upokojitvi.

Sodnik zamenjal Gibbsa in Chamberlaina, 2014

Morda najbolj bizarna situacija se je zgodila nedavno tega na Stamford Bridgeu. Chelsea je proti Arsenalu hitro povedel z 2-0 in iskal priložnost za 3. zadetek. Strel Edena Hazarda je v kazenskem prostoru z roko preusmeril Alex Oxlade-Chamberlain. Glavnemu delivcu pravice Andreju Marrinerju to ni ušlo, a vendar je rdeči karton pokazal Kieranu Gibbsu, ki je bil Chamberlainu takrat po izgledu na las podoben. Po pregovarjanju s sodnikom je bil Gibbs po krivem primoran zapustiti igrišče. V kolikor bi bil VAR na tekmi prisoten, bi lahko opozoril na sodnikovo napako pri identifikaciji igralca.

Chelsea-vs-Arsenal
Vir: Daily Mirror
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]