MANCHESTER UNITED

Unitedova mistična sedmica

Število sedem ima že od nekdaj v sebi neko pravljično moč. Le kdo ne pozna sedmih palčkov, sedmih gora in voda, sedmih kozličkov in še bi lahko naštevali. Prav tako pa ima ta številka že zelo dolgo časa poseben pomen tudi pri enem najeminentnejših nogometnih klubov na svetu, angleškem Manchester Unitedu.


Bryan Robson, George Best, Eric Cantona, David Beckham in Cristiano Ronaldo. Nogometni virtuozi, ki so pri Rdečih vragih pustili neizbrisen pečat. Poleg tega pa je to peterica, ki je na svojem hrbtu v času igranja pri Unitedu nosila mistično številko sedem. Ta številka pri Unitedu pomeni nekaj več. Ta številka je postala simbol kluba. Pomeni izjemno čast, a tudi veliko odgovornost in ne malokrat tudi pritisk.

vir: Huffington Post UK
vir: Huffington Post UK

In prav ta pritisk, ki ga igralec Manchester Uniteda čuti, ko na svojem hrbtu nosi to številko, je nekatere že pokopal. Ko se je Cristiano Ronaldo leta 2009 iz Manchestra preselil na Santiago Bernabeu k madridskemu Realu, si je številko 7 nadel nekdanji nogometaš Liverpoola Micheal Owen. Anglež je na Old Trafford prišel istega leta, kot je Ronaldo odšel, torej 2009. V svojem času pri Unitedu je Owen zbral 31 nastopov, zabil pa je borih 5 zadetkov. Prvič po dolgem času je bila številka 7 kar nekoliko omadeževana. Owen je bil zgolj prvi v vrsti, ki se je simbolu kluba izneveril. Napadalčeva avantura pri Rdečih vragih se je končala leta 2012, ko se je podal na Britannio k tamkajšnjemu Stoke Cityju, ki je znan po tem, da ima v svojih vrstah kar nekaj velikih, a dokaj propadlih imen. Sedaj zanj nastopajo nogometaši, kot so Shaqiri, Van Ginkel in Affelay, ki so po bliskovitem začetku močno padli. Owen je za Lončarje odigral 8 tekem in zadel en gol.

Po odhodu Michela Owena z Old Traffoda, si je številko 7 nadel Antonio Valencia. To je bila nekako nagrada, ki jo je Ekvadorec prejel za osvojeno priznanje Sira Matta Busbyja, ki jo prejme najboljši nogometaš sezone. Valencia je v sezoni 2010/2011 zares blestel in zdelo se je, da je United končno dobil novo pravo sedmico. Vendar po zgolj enem letu je Valencia številko sedem vrnil klubu. Ekvadorec je v klub prišel leta 2009 in prejel številko 25. S to številko je igral dobro in ravno to je bil po njegovih besedah razlog, da se je odločil, da si jo znova nadene. Sezona 2012/2013 naj bi veljala za najslabšo v njegovem času pri Unitedu.

Številka je nato celotno sezono ostala nedotaknjena, očitno hranjena za nekoga posebnega. Za nekoga, ki bo to mistično številko zopet dvignil nad vse. Ko je v sezoni 2014 Angel Di Maria iz madridskega Reala za rekordno odškodnino prestopil v Manchester United, se je zdelo, da bo Argentiec novo ime na eminentni listi nogometašev s to številko. Di Maria je k Unitedu prestopil po osvojeni La Decimi v Ligi prvakov, ko je z Realom v Lizboni osvojil rekordni deseti naslov najboljšega kluba na stari celini. Argentinec je odigral vrhunsko sezono, zadel gol v podaljšku in bil eden najbolj ključnih nogometašev zmagovalnega moštva. Argentičnev prestop je postal najdražji nakup nogometaša v Premier ligi. Rdeči vragi so Realu plačali 60 milijonov funtov in postavili britanski rekord. Navijači Uniteda so bili navdušeni in verjeli so, da so zopet dobili pravega, ki bo prekinil urok nesrečne številke. Vendar pa se je Argentinec izkazal za vse prej kot to. Di Maria se je v Angliji kar nekoliko izgubil. Z izjemo nekaj lepih golov, je povsem izginil z nogometnih zemljevidov. Rekorden nakup se je izkazal za rekorden polom in Di Maria se je od Uniteda poslovil še hitreje, kot je prišel. Po samo eni odigrani sezoni, kjer je zbral 27 nastopov in prispeval 3 gole, se je Argentinec za 44 milijonov funtov preselil v francoski Paris Saint Germain. Di Maria je na Old Traffordu preživel katastrofalno sezono in tako postal naslednji v vrsti, ki je klavrno propadel s številko 7 na hrbtu.

vir: The Sun
vir: The Sun

Nato je tarča Manchester Uniteda postal nizozemski mojster Memphis Depay. Memphis je v sezoni 2014/2015 v nizozemski Eredivisie postal najboljši nogometaš sezone in s svojim PSV-jem osvojil naslov prvaka. Ta sezona je bila zanj res odlična in zanj so se začeli zanimati sami nogometni velikani. Bitko za mladeniča je dobil Manchester United, ki je na račun kluba iz Eindhovna nakazal 26 milijonov funtov. Na Old Trafford je prišel kot zelo zveneča okrepitev. Memphis si je najprej izbral številko 9, nato pa si je premislil in po nekaj tekmah svojo številko spremenil v sedmico. Nizozemec se tako kot Di Maria pri Unitedu nikakor ni znašel in po neprepričljivih igrah pristal na stranskem tiru. Po ne polnih dveh sezonah se je letos pozimi za 16 milijonov funtov preselil k francoskemu Lyonu. Depay je zbral 33 nastopov in prispeval dva gola. V sezoni 2016/2017 je Depay zbral le 4 nastope in odigral vsega 20 minut. Nizozemec je zadnji v vrsti, ki legendarne številke 7 ni mogel ohraniti.

Trenutno je kultna številka pri Unitedu prosta in se zopet hrani za rešitelja, ki jo bo nosil s ponosom in morda postal šesti od nogometašev, ki so s to številko na Old Traffordu postali nesmrtni. Veliko možnost za to ima nogometaš Atletica Antoine Griezmann, ki je že dalj časa ena najbolj gorečih želja Manchester Uniteda. Francoz pri klubu iz Madrida igra odlično in je pravzaprav njegov najboljši nogometaš. Griezmann ali kdo drug, zanimivo bo videti, kdo bo naslednji nogometaš, ki bo z legendarno številko na hrbtu posegel po zvezdah in izničil prekletstvo mistične sedmice.

vir: Twitter
vir: Twitter
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]