OSTALE NOVICE

VIDEO: Najbolj neverjeten hat-trick v zgodovini angleškega nogometa

Hat-trick, sanje vsakega napadalca, je dandanes izjemno cenjen dosežek, ki ponavadi uspe le najboljšim posameznikom. V minuli sezoni je tri zadetke v eni sami tekmi doseglo samo sedem različnih igralcev. Od tega je to kar štirikrat uspelo napadalcu Tottenhama Harryju Kanu, dvakrat pa, v majici Evertona, Romelu Lukakuju. Po enkrat so mrežo nasprotnikov dodobra napolnili še Alexis Sanchez, Jamie Vardy, Salomon Rondon, Andre Gray in Joshua King.


Vsi od zgoraj naštetih seveda sodijo med napadalce, a se je v bogati zgodovini otoškega nogometa dogajalo tudi to, da so se pod hat-trick podpisovali bolj defenzivni igralci. Leta 2003, denimo, je obrambni igralec Evertona Steve Watson tri zadetke zabil Leeds Unitedu, a velja omeniti, da je Watson tekmo odigral na sredini igrišča.

Če izvzamemo omenjeni dogodek, se v Premier League še ni zgodilo, da bi obrambnemu igralcu na eni tekmi uspelo doseči kar tri zadetke. Je pa to uspelo branilcu West Hama Alvinu Martinu, daljnega leta 1986, šest let pred ustanovitvijo Premier League.

vir: http://www.whoateallthepies.tv
Alvin Martin zagotovo sodi med legende West Hama. Zanje je med leti 1976 in 1996 samo v prvi angleški ligi zbral kar 469 nastopov. vir slike: http://www.whoateallthepies.tv

No, hat-trick branilca je že sam po sebi omembe vreden dogodek, vse skupaj pa postane še bistveno bolj zanimivo, če poudarimo, da je Martin na eni tekmi premagal kar tri različne vratarje!
Pisal se je 21. 4. 1986, ko sta se na Upton Parku pomerila West Ham in Newcastle. Srake so v London pripotovale s samo enim vratarjem Martinom Thomasom, ki pa tudi ni bil 100% nared, saj ga je mučila poškodba rame.
Štiri minute po prvem sodnikovem žvižgu je Martin prvič meril v polno. Do konca polčasa so Kladiva vodila že s 4:0, poškodba rame vratarja Thomasa pa je bila tako huda, da slednji tekme ni mogel več nadaljevati. Med vrata je tedaj stopil vezist Chris Hedworth. V 75. minuti je po strelu z glavo in katastrofalnem posredovanju Martin zabil še svoj drugi zadetek.

Za tem pa nov “šok” za goste. Začasni vratar je pri poizkusu obrambe nerodno padel in si poškodoval ključnico, tako da tekme v golu ni več nadaljeval. Vseeno je stisnil zobe in se vrnil na sredino igrišča, zamenjal pa ga je nizkorasli Peter Beardsley. Le-ta je po besedah takratnega trenerja Newcastla Willia McFaulla že med polčasom želel v gol, a ga je severnoirski strateg zavrnil, češ da je premajhen. Na koncu je Beardsley v samo nekaj minutah prejel kar tri zadetke, zadnjega iz enajstmetrovke s strani koga drugega kot Alvina Martina, ki se je tako podpisal pod eno najbolj neverjetnih zgodb v zgodovini prve angleške lige.

Srečanje je West Ham na koncu dobil s kar 8:1. Za Newcastle je bil to seveda večer za v pozabo, za navijače West Hama in vse ostale ljubitelje angleškega nogometa pa dogodek, ki ga bo težko ponoviti.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]
JB