FOKUS MANCHESTER UNITED VZHAJAJOČE ZVEZDE

Vzhajajoče zvezde: Mason Greenwood

Mason Greenwood velja za najbolj obetavnega nogometaša, ki se kali v nogometni šoli Manchester Uniteda. Hiter, spreten in nevaren z obema nogama, so le nekateri opisi, ki jih o fantu slišimo s strani strokovnjakov. Prav on je razlog, zakaj je Ole Gunnar Solskjaer dovolil odhod Lukakuju ter zakaj navijači te poteze niso sprejeli s paniko. Luknjo, ki je nastala v napadu, bo potrebno zapolniti, večina ljudi pa kot idealno »polnilo« vidi prav Greenwooda. Ni kaj, velika vloga za še ne polnoletnega mladeniča.


Klub: Manchester United
Datum rojstva: 1. 10. 2001 (17 let)
Igralni položaj: napadalec
Država: Anglija

Eden najbolj talentiranih napadalcev sveta. vir: Twitter

NOGOMETNA POT

Mason Will John Greenwood celotno nogometno kariero brani barve Manchester Uniteda. Klubu se je pridružil pri rosnih šestih letih in se sprva ustalil na položaju veznega igralca, a naravni instinkt ga je vlekel k vratom nasprotnika, tako da se je s časom prelevil v napadalca. Ekspresno je napredoval preko selekcij in se nazadnje pri 16 letih pridružil selekciji U-18. Da mirno konkurira dve leti starejšim fantom, je dokazal z naslovom najboljšega strelca v ligi, na 21 odigranih tekmah je zadel kar 17-krat, sezono kasneje pa dosežek še izboljšal, na 26 tekmah je zadel prav tolikokrat.

Javnost o fantu ne ve prav veliko, velik razlog za to je Unitedova politika zaščite mladih nogometašev, ki pred 18. letom ne smejo komunicirati z mediji. Zato pa o fantu toliko več vedo njegovi nasprotniki. S svojimi predstavami proti drugim klubom redno opozarja nase, zato ne čudi, da ga je leta 2018 želel v svoje vrste zvabiti mestni tekmec Manchester City. Vendar rdeči vragi o kakršni koli možnosti izgube Greenwooda niso želeli niti razmišljati, zato so mu le dan po 17. rojstnem dnevu ponudili prvo profesionalno pogodbo, ki jo je mladenič tudi podpisal.

V letošnji sezoni bo Greenwood deležen še večje minutaže. vir: Twitter

Njegov bliskoviti vzpon je, v času vodenja kluba, skrbno spremljal tudi Jose Mourinho. Prav on je bil prvi, ki je Greenwoodu ponudil izkušnje igranja s člansko ekipo, pred lansko sezono je namreč napadalca vključil v priprave na novo sezono. Očitno je v tem času naredil dovolj, da si je decembra priboril vpoklic v petindvajseterico igralcev upravičenih nastopa v izločilnih dvobojih Lige prvakov. Lep dosežek za vsakega mladega igralca, vendar pa se je tudi Greenwood sam zavedal, da resno nanj bržčas ne računajo. A kot pravijo, upanje umira zadnje. In prav je tako. Manchester United je izločilne dvoboje začel slabo, pred domačimi gledalci je z 0:2 izgubil proti PSG-ju, ter se v očeh javnosti že poslovil od četrtfinala. Dodatne skrbi so jim povzročale tudi odsotnosti nekaterih ključnih igralcev, na drugi strani pa je ravno to Greenwoodu odpiralo vrata na največjo nogometno sceno. In res, na povratni tekmi so rdeči vragi zaigrali odločneje in od 30. minute dalje iskali zadetek, ki bi jih popeljal v naslednji krog. Bolj kot se je bližal konec tekme, bolj je Ole Gunnar Solskjaer pogledoval proti klopi v iskanju rešitve. Norvežanu ni ostalo drugega, kot da v 87. minuti zaigra na vse ali nič. Igro je zapustil Ashley Young, svoj debi pa je dočakal 17-letni napadalec. Tudi z mladeničevo pomočjo je Angležem uspelo zadeti in se uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja.

Spomini ognjenega krsta se še niso dobro vtisnili v spomin, ko je, le štiri dni kasneje, doživel še ligaški debi. Tudi tokrat mu je nasproti stal evropski velikan – Arsenal. Topničarji so tekmo tako rekoč že dobili, zato si je strateg Uniteda lahko privoščil nekaj eksperimentiranja, del katerega je bil tudi angleški napadalec, ki je tako postal drugi najmlajši debitant kluba v Premier League. Do konca sezone je zbral še dva nastopa, v zadnjem krogu ob porazu proti Cardiffu pa je dvoboj celo začel v prvi enajsterici in na igrišču ostal do zadnjega sodniškega žvižga.

POGLED V PRIHODNOST

Letošnja sezona za Greenwooda izgleda še svetlejša kot pretekla. Pripravljalno sezono je začel s prvo ekipo in se na tekmi z Leedsom vpisal na listo strelcev, nato pa nekoliko poniknil v ozadje. Vendar pa se je v pogovoru navijačev njegovo ime ponovno začelo pojavljati na zadnji dan prestopnega roka, ko je postalo jasno, da klub zapušča Romelu Lukaku. Belgijec še ni niti dobro zapustil klubskega parkirišča, že je moral Solskjaer odgovarjati na vprašanja o razvoju Greenwoodove kariere. Na veselje navijačev rdečih vragov je Norvežan potrdil, da bo 17-letnik vključen v člansko ekipo, kjer se bo boril za svoje mesto pod soncem. Prve štiri minute igre je na svoj račun nabral že v prvem krogu na tekmi proti Chelseaju in v kolikor bo s takim tempom nadaljeval, je le še vprašanje časa, kdaj bomo mladenič tekme redno začenjal v prvi enajsterici in še bolj pomembno, kdaj se bo prvič vpisal med strelce.

DOSEŽKI

  • Najboljši igralec akademije Manchester Uniteda: 2018/19
  • Izbran za tretjega najboljšega 16-letnega nogometaša sveta: 2017
  • Drugi najmlajši debitant kluba na tekmi Premier League in Lige prvakov

KOMENTARJI STROKOVNJAKOV

»Dober je z žogo in odličen z obema nogama. Je prvi igralec, ki sem ga videl, da izvaja enajstmetrovke in proste strele z napačno nogo. Nikoli prej nisem videl česa takega.« – Clayton Blackmore

»Ljudje pravijo, da je naslednji Robin van Persie, vendar se ne strinjam. On je on sam. Nisem še videl igralca kot je on. Njegov slog igre poskrbi, da te občutek hitrosti vara. Je izjemno hiter in eksploziven.« – Mark Senior

»Lahko igra na vseh štirih napadalnih položajih, na položaju 10, položaju 7, položaju 11 in položaju 9. Je naravni talent, ki je uradno levičar, vendar enakovredno uporablja obe nogi. Enostavno je naravni talent. Enkrat izvaja najstrožjo kazen z levo nogo, drugič z desno, enako je pri prostih strelih. Nogi uporablja tako rekoč 50-50, morda 51-49 v prid levici.« – Ole Gunnar Solskjaer

Greenwood odločno stopa v soj žarometov. vir: Twitter
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 4 Povprečje: 5]