OSTALE NOVICE

Zanimiv trend neobičajnih številk se nadaljuje

Nekoč je v nogometu veljalo nepisano pravilo, katero številko naj nogometaši na določeni poziciji nosijo na svojem dresu. Začetna enajsterica je tako vedno nosila številke od 1 do 11. Vratarju je seveda pripadla številka 1, obramba si je razdelila številke med 2 in 5, ostale številke pa so si razdelili vezisti in napadalci.


vir: Everton
vir: Everton

Dandanes lahko nogometaši bistveno bolj svobodno izbirajo število, ki jo želijo nositi na svojem hrbtu, a bolj ali manj vsi še vedno spoštujejo določeno tradicijo. Vratarju ponavadi pripade številka 1, glavnemu kreativcu ekipe 10, tisti, ki skrbijo za zadetke, pa ponavadi nosijo 9 ali 11.

Seveda pa obstajajo tudi izjeme, ki se na nepisana pravila požvižgajo. Morgan Schneiderlein je pred dnevi prestopil iz Manchester Uniteda v Everton, na hrbtu pa bo odslej nosil številko 2, ki je za vezne igralce vsej prej kot običajna. Tudi najnovejši nakup Arsenala Cohen Bramall je s svojo izbiro presenetil, saj si je izbral številko 85.

Rezervni vratar Sheffield Wednesdayja Joe Wildsmith letos brani s številko 2, vsekakor zelo neobičajna izbira za vratarja, pri katerih so najpogosteje v uporabi 12, 99 (predvsem za rezervne vratarje) in seveda številka 1. To letos za italijanski Chievo nosi bivši igralec Swansea Cityja Jonathan De Guzman, ki se sicer najbolje znajde na poziciji ofenzivnega veznega igralca.

Zgoraj omenjeni pa še zdaleč niso prvi z milo rečeno neobičajno številko na svojem hrbtu. Khalid Boulahrouz, bivši branilec Chelseaja, je na Stamford Bridgeu nastopal s številko 9. Steber obrambe Arsenala med leti 2006 in 2010 William Gallas pa je na hrbtu nosil kultno 10.

vir: theScore.com
vir: theScore.com
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 1 Povprečje: 5]
JB