OSTALE NOVICE

Zimski premor bližje kot kdajkoli prej

Med angleško nogometno javnostjo je vse več hlepenja po zimskem premoru. Mnogo let se že govori, da bi krajši premor angleškim klubom močno pomagal na evropski ravni, a do sedaj so bile te prošnje preslišane, v prvi vrsti zaradi denarja, saj je Premier League z naskokom najbogatejša liga sveta, ta položaj pa ji omogoča prav natrpan urnik tekem, tudi oziroma predvsem v času, ko druge evropske lige počivajo.


Začetni predlog

vir: Whole Malta
vir: Whole Malta

Vse skupaj naj bi v veljavo stopilo v sezoni 2019/20, ko bi februarja prvič v zgodovini Premier League videli zimski premor. Trenutni predlog pravi, da bi v začetku februarja, tik preden se začnejo izločilni boji Lige prvakov, vsak izmed prvoligašev dobil najmanj 13 dni počitka.
Vendar pa to ne pomeni, da bi gledalci ostali brez nogometa, predlagano je namreč, da bi se prvi vikend med seboj udarilo deset ekip, naslednjega pa še preostalih deset. Tako bi vse ekipe dobile obljubljen počitek, nekatere prej, druge kasneje.
Anglija bi tako stopila v korak z drugimi močnejšimi evropskimi ligami, katere že vrsto let pozimi počivajo, večinoma v času okoli božiča.

Udarec za nižje rangirane

Premor pa bodo dobili le prvokategorniki, nižjeligaši pa žal ne, saj si zaradi velikega števila tekem (46 tekem vsake ekipe v ligaškem tekmovanju) premora ne morejo privoščiti.
Morda celo največji udarec pa za nižjeligaše predstavlja dejstvo, da bi se, zaradi uvedbe premora, moral peti krog FA pokala odigrati med tednom, obenem pa se, ob morebitnem neodločenem rezultatu, ponovljena tekma ne bi igrala, pač pa bi zmagovalca odločili podaljški ali celo enajstmetrovke.
Vsako leto vidimo katerega izmed manjših klubov presenetiti favorizirane klube Premier League in si priboriti napredovanje ali pa vsaj ponovljeno tekmo. Prav te ponovljene tekme so finančna zlata jama manjših klubov, saj si z neodločenim rezultatom pred domačim občinstvom priborijo 90 minut igre na enem izmed največjih angleških stadionov. Zakaj zlata jama? Pravila pokala narekujejo, da si zaslužek prodanih vstopnic kluba razdelita in sicer vsak izmed njiju dobi 45%, preostanek pa se doda v nagradni sklad pokala. Za primer naj povemo, da si je letos Cambridge s ponovljeno tekmo proti Manchester Unitedu na Old Traffordu prislužil dober milijon funtov.

vir: O-Posts
vir: O-Posts

Pomoč angleški reprezentanci

Slabe predstave treh levov na zadnjih večjih tekmovanjih so angleški strokovnjaki pripisovali tudi preveliki utrujenosti nogometašev ob koncu sezone. Tako naj bi zimski premor v prvi vrsti reševal prav ta problem in posledično pomagal Angliji do konkurenčnosti na svetovnih in evropskih prvenstvih.
V kolikor bo predlog sprejet se bodo prvi njegovi učinki poznali že kaj kmalu, poleti po krstni sezoni premora je namreč na sporedu evropsko prvenstvo, kjer bodo angleški reprezentantje že lahko dokazovali svojo konkurenčnost.

Naslednji korak

Vodstvi Premier League in Football League (nižji rangi tekmovanja) sta s predlaganim zadovoljni, odločitev pa je sedaj odvisna od angleške nogometne zveze. Glede na to, da so pretekli angleški selektorji močno pozivali k uvedbi zimskega premora, lahko pričakujemo, da bo kmalu postalo uradno, da bodo tudi angleški nogometaši deležni počitka.

Skrbi in skepse

Vse pa ni tako rožnato kot se morda sliši. Prvi mož angleške reprezentance Gareth Southgate meni, da zimski premor ne bo prinesel velike spremembe ter da slabi rezultati njegovih varovancev niso zgolj posledica utrujenosti.
Oglasil se je tudi Ray Wilkins, bivši nogometaš Chelseaja in Manchester Uniteda, ki se strinja z razmišljanjem Southgata, a obenem dodaja, da podpira zimski premor, v kolikor bodo igralci takrat povsem prosti in bodo čas lahko preživeli z družino ali pa se odpravili v tujino na dopust. Vendar pa se boji, da bodo ta čas klubi izkoristili za izpolnjevanje sponzorskih dolžnosti in s tem svoje igralce pošiljali po svetu.
»Če se stvari zasukajo tako, da bodo imeli pet dni prostih in jim klub reče, da jih želijo v Abu Dabiju, potem premora ne podpiram, saj to ni premor. Sediš na letalu, poleg tega pa boš moral še nekoliko trenirati.«

vir: Big Bus Tours
vir: Big Bus Tours
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]