OSTALE NOVICE

Brexit in nogomet: več škode kot koristi

Kot verjetno že veste, se je v četrtek večina prebivalcev Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske na referendumu odločila za izstop iz Evropske unije. Sicer naj bi se dokončen izstop zgodil šele v roku 2 – 3 let, a prvi učinki so vidni že zdaj. 


Padec vrednosti funta na najnižjo raven po letu 1985 bo precej prizadela tudi nogometne klube, ki bodo morali ob trgovanju z drugimi državami ob že sicer enormnih odškodninah plačati še več kot prej. Če obrazložimo na primeru: klub si lahko privošči Paula Pogbaja za 160 milijonov evrov, kar bi angleške klube, ki seveda poslujejo v funtih, pred nekaj tedni stalo približno 113 milijonov (funtov), danes bi morali za Francoza odšteti že 145 milijonov, kar daje denimo Bayernu ali PSG-ju, ki poslujeta v evrih, približno 25 % prednost. Tudi kitajski klubi bi se lahko poleti ob precej močnejšem juanu dokaj poceni okrepili na britanskem tržišču. A vendarle ne gre pozabiti najdonosnejše televizijske pogodbe v zgodovini, ki prihaja v veljavo to sezono in gladko prekaša bundesligo, ligue 1 in druge, tako da izgube angleškega primata v prestopih ni pričakovati, bo pa ta zagotovo manjši, kot bi bil v primeru obstanka v Evropski uniji.

vir: bizmology.hoovers.com
vir: bizmology.hoovers.com

A finančni vidik brexita, kateremu so javno nasprotovali prav vsi od 20 premierligašev, ni edini, ki bo vplival na nogomet. Za razliko od večine držav članic, Premier League število tujcev regulira na podlagi kvote doma vzgojenih igralcev (8), in ne na podlagi državljanstva, kar bo bolj prizadelo tuje klube, v katerih igrajo Britanci. Ti bodo takoj ob dokončnem izstopu dobili status tujcev. Denimo Real Madrid bi danes kvoto presegel, saj jo že zapolnjujejo Casemiro, James Rodriguez in Danilo, status pa bi prejel tudi Gareth Bale. Eden od četverice bi moral ali oditi, ali preko ovinka dobiti dvojno državljanstvo katere izmed držav članic, s čimer so se pravilu že izognili Keylor Navas, Marcelo…, a klubom z manjšim proračunom bo to povzročalo precej več težav in marsikomu bodo vrata bolj priprta kot zdaj. Bo pa angleškim klubom otežen nakup mladih talentov, saj UEFA prepoveduje prestope mlajših od 18 let v tujino, s čimer tudi ne bodo mogli pridobiti statusa doma vzgojenih igralcev. In krog je sklenjen. Primerov kot so Cesc Fabregas, Paul Pogba, Alex Song, Hector Bellerin (…) torej ne bo več. Bo pa to prisililo angleške klube v večje vlaganje v mlade angleške nogometaše, kar ob ne ravno bleščečih rezultatih Anglije na zadnjih velikih tekmovanjih morda niti ni tako slabo.

vir: itsgoneviral.com
vir: itsgoneviral.com
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]