FOKUS

Danes mineva 31 let od tragedije na Hillsboroughu

Na današnji dan pred 31 leti, se je na stadionu Hillsborough zgodila tragedija, ki je za vedno zaznamovala angleški nogomet.


Tragedija, v kateri je življenje izgubilo kar 96 navijačev Liverpoola, se je pripetila med tekmo polfinala FA pokala med omenjenim Liverpoolom in Nottingham Forestom. Obračun je potekal v Sheffieldu na stadionu Hillsborough na soboto 15. aprila leta 1989. Tekma, ki se je začela ob 15. uri po angleškem času, je bila popolnoma razprodana, kar pomeni, da je stadion napolnilo prek 53 tisoč navijačev obeh klubov. Glede na to, da je bil Liverpool takrat precej večji klub, so bili navijači Redsov locirani na manjšem predelu stadiona, imenovanem Leppings Lane. Tja so jih organizatorji posedli, saj niso želeli srečanja navijačev Liverpoola z navijači Nottinghama, ki so se zbirali na južni tribuni. Takrat so navijaške skupine v tistem času slovele po huliganizmu, zato je bila segregacija zelo poostrena.

Navijači so se pričeli zbirati okoli poldneva in organizatorji so odprli zgolj vhod s sedmimi vratci za več kot 10 tisoč navijačev, ki so imeli karte za stojišča. Stojišča so bila locirana takoj ob igrišču, ki so bila takrat ločena z visoko ograjo. Ob prevelikem navalu so odprli še dodatna vrata, kar pa je pomenilo, da se je preveč ljudi prerivalo na del, kjer naj bi bili Liverpoolovi navijači. Tista tribuna je imela kapaciteto 2200 ljudi. Ob presežku te kapacitete, so bili navijači v sprednjih vrstah pritisnjeni ob rob in zaradi prevelike natrpanosti je zmanjkevalo kisika vsem navijačem na osrednjih tribunah. Nekateri gledalci so lahko preplezali ograjo in se rešili s tekom na igrišče. Tekma je bila prekinjena po šestih minutah. Tisti dan je bilo ranjenih več kot 700 ljudi, 94 jih je umrlo, neki 14-letni deček je v bolnišnici umrl štiri dni pozneje, zadnji navijač pa je umrl štiri leta pozneje, ves čas do smrti je “preživel” v komi.

Na podlagi te tragedije imajo v Angliji sedaj le še sedišča, prav tako pa so umaknili tudi ograje, ki so ločevale navijače in nogometno igrišče.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]