LIVERPOOL

Kako je You’ll Never Walk Alone postal del Liverpoola

Če bi izbirali najznamenitejšo nogometno pesem, bi You’ll Never Walk Alone zagotovo pristala pri vrhu. Ta že leta odmeva na vsaki domači tekmi Liverpoola, kjer tribune Anfielda v en glas prepevajo himno domačih. V naslednjih nekaj odstavkih si bomo pogledali kakšna je zgodba te pesmi, vse od njenega nastanka pa do tega kar predstavlja danes. 


vir: http://www.liverpoolfc.com/
vir: http://www.liverpoolfc.com/

Rojstvo

Pesem je napisal ameriški pisec libretov Oscar Hammerstein II, za potrebe muzikala Carousel, ki je izšel leta 1945 v Ameriki, pa je besedilo uglasbil Richard Rodgers. Skozi leta je pesem dobivala veliko število priredb, a tista nam najbolj znana, je izšla 1963, ko je Gerry Marsden s svojo skupino Gerry and the Pacemakers pesem ponesel med prebivalce takrat glasbeno navdahnjenega Liverpoola, kateremu so sicer prav v tistem času kraljevali dolgolasi fantje, ki so slišali na ime The Beatles. You’ll Never Walk Alone je na angleški glasbeni lestvici nemudoma pristala na prvem mestu in tam vztrajala štiri tedne.

Z radia na stadion

Kmalu po izidu leta 1963 so pesem posvojili navijači Redsov in jo prenesli na tribune Anfielda. Gerry Mersden, izvajalec pesmi, naj bi skladbo predstavil Billu Shanklyju, tedanjemu trenerju Liverpoola, na enem izmed predsezonskih izletov in po besedah Tommyja Smitha, ki je v tistem času igral za rdeče, naj bi bil Shankly popolnoma navdušen nad tem kar je slišal. Novinarji, ki so bili takrat na poti s klubom, so domov sporočili, da je YNWA nova klubska pesem, vse skupaj pa je potrdil tudi Shankly sam, ki je ob svojem gostovanju na BBC-jevem radiu pred finalom FA pokala, kot pesem po lastni izbiri izbral prav to. No, prav na finalu pokala FA pa je s tribun tudi prvič odmevala sedanja himna Liverpoola.

vir: www.pinterest.com
vir: www.pinterest.com

Višji pomen pesmi

Pesem je leta 1989, takrat že dodobra zasidrana v DNK navijačev Liverpoola, dobila nov, višji pomen. Tega leta se je namreč zgodila največja tragedija v zgodovini kluba, ko je na stadionu Hillsborough življenje izgubilo 96 navijačev. Navijači, ki so se zbirali ob stadionu in dolgo v noč prepevali, so predvsem z verzom ‘You’ll Never Walk Alone’ (nikoli ne boš hodil sam), družinam pokojnih sporočali, da imajo tudi v teh hudih trenutkih ob sebi ljudi, ki jim bodo stali ob strani.

Sicer pa je že sedem let pred nesrečo, leta 1982, zgornji verz našel svoje mesto nad vrati, ki vodijo do stadiona. Podoba vrat skupaj z verzom pa je kasneje pristala v klubskem grbu.

Himno prevzeli tudi drugi

Pesem so za svojo prevzeli tudi drugi evropski klubi, prvi je Liverpoolu sledil škotski Celtic, nekateri celo pravijo, da so jo Škoti za svojo vzeli pred Redsi. Večina pa se jih sicer strinja, da so jo navijači Celtica domov prinesli po dvoboju z Liverpoolom, ki se je leta 1966 odvil na Anfieldu.
Pesem je svoje mesto našla tudi na stadionih na celini, najbolj znana posnemovalka Redsov je Borussia Dortmund, katere navijači so lanskega aprila na tekmi Lige Evropa skupaj z Livepoolovimi zapeli You’ll Never Walk Alone in kasneje za to prejeli FIFA nagrado za najboljše navijače.

Besedilo

When you walk through a storm, hold your head up high
And don’t be afraid of the dark
At the end of the storm, there’s a golden sky
And the sweet, silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk alone

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk alone

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 1 Povprečje: 5]