KOLUMNA

KOLUMNA: Zimski odmor se bliža

Tekme 23.kroga v Premier ligi so bile surove. Še zlasti za favorite. Ti so poniknili. Nekateri med njimi so se tekmecem malodane predali. Med 11-imi najvišje uvrščenimi moštvi sta uspela zmagati le dva! Za neuspehe vseh – razen šampijonsko-buldožerskega Liverpoola in spet bolje skalibriranega Wolverhamptona – je kriva utrujenost. To pa naj bi odpravil prvi zimski odmor v zgodovini premierligaških koledarjev.


Kdor je spremljal, kako je v nedeljo Liverpool na Anfieldu begal in na koncu pohodil Manchester United, je lahko razumel, zakaj je ekipa Jürgena Kloppa najboljša na planetu. Če se je kdo drznil v času derbija preklopiti na tekme italijanske Serie A ali pa francoskega pokala, kaj šele nizozemskega prvenstva, ali pa si je kasneje ogledal igro Bacelone, je hitro ugotovil, da je moja teza točna. Širše pa. V Premier ligi je doma, ta trenutek pa sploh, najboljši-najboljši fuzbal.

Nenazadnje pa. Liverpool do dokončne osvojitve naslova loči le še deset zmag, te pa se lahko zvrstijo od zdaj pa do začetka aprila. To bi pomenilo, da bi bil Liverpool na pomlad kronan prvak že veliko prej kot pa je bil do sedaj rekordno pospeševalni Manchester United iz sezone 2002-2003.

Mimogrede. Manchester United je v nedeljo nastopil brez poškodovanega Marcusa Rashforda. Za njegovo odsotnost je kriva napaka klubske zdravniške službe, ki je težave angleškega reprezentanta diagonisticirala napačno. V Angliji zdaj vlada velika zaskrbljenost, saj naj bi bil Unitedov manager Ole Gunnar Solsjaer kriv za bolniško še drugega domačega napadalca. To pa bi lahko pomenilo, da bo Anglija (že z zdaj poškodovanim Harryjem Kaneom) na bližajočem se Evropskem prvenstvu nastopila brez svojih dveh najboljših špic.

Izmed prvih štirih sta bila med vikendom poražena tudi Chelsea in Leicester City. Nesrečno prejeti gol prvih je za zdaj še vedno akutna, a kljub vsemu pavšalna izjema, v primeru drugih pa – saj je Jamie Vardy v ključnem trenutku zapravil 11-metrovko – je zadeva podobna.

Toda. Oba omenjena poraza odstirata vprašanje utrjenosti in posledičnih padcev koncentracije v ključnih trenutkih. Izčrpan se je zdel tudi Arsenal na obračunu proti Sheffield Unitedu, siva remija pa sta zabeležila tudi Tottenham in Everton, pri čemer so imeli Topničarji vsaj večje število zelo zrelih priložnosti. Ampak. Spet jih niso prevedli v zadetke, zmagovalne zadetke. Ok, Spursom je do zmagovalnega zadetka v Watfordu zmanjkalo samo 10 milimetrov. Hkrati pa je res, da je minilo skoraj šest let od takrat, ko Tottenham na treh prvenstvenih tekmah ni uspel zabiti niti enega gola.

Če je zmago Wolverhamptonu v Southamptonu prinesel podivjani Adama Traore, in to šele v drugem polčasu, pa je Manchester City de facto zaustavil Gary Cahill, nekdanji centrlani branilec pri Chesleaju, ki je v soboto odigral brez napak. Crystal Palace je tako ali tako stalen trn v Cityjevi peti. Morda se Cahillovi nekdanji delodajalci sprašujejo, če nemara niso naredili napake, ko so izkušenega branilca s kar 61.nastopi za angleško izbrano vrsto prepustili manjšemu mestnemu tekmecu.

Generalni štab Premier lige je za feburar že pred dvema letoma pripravil novost. Ta se bo prvikrat implementirala letos. In sicer. 26.krog se bo razdelil, razcepil. Tako bodo tekme, ki sodijo v ta krog, nemesto, da bi se odigrale v dveh (treh, štirih) dneh, odigrane v času me 8. in 15.februarjem. Začenjši s soboto 8.2., ko Everton doma pričakuje Crystal Palace, Brighton pa Watford. Zaključek 26-ice bo šele v ponedeljek 17.2., ko Solskjaer s svojim moštvom obišče Stamford Bridge.

Če pogledamo urnik Manchster Cityja, na primer, takoj ugotovimo, da meščani med 10.2. in 21.2. nimajo tekmovalnih služb. Pep Puardiola je že pred časom napoveda, da bo svojo ekipi poslal na nujen enotedenski dopust. Izpostaviti Manchester City se mi zdi v tem oziru še posebej smiselno, kajti 26.2. aktualne angleške prvake čaka prvi od dveh izločilnih bojev v Ligi prvakov – in to proti vedno boljšemu madridskemu Realu. Če se izkaže, da bo Cityjeva mašina delovala povsem drugače kot je v soboto proti Palaceu, bo urniški eksperiment označen za posrečenega in se bo v prihodnji(h) sezonah bržčas ponovil. Seveda pa City ni edini tak primer. Teden dni zimskih počitnic vsakomu pride prav, kajne.

Navkljub vsemu ocenjujem, da je, recimu mu, relativna pavza tekmovalnega ritma v Premier ligi, še zlasti ker je postavljena na konec februarja, zelo smiselna, če ne kar zelo pametna poteza vodstva tekmovanja.

Po vsem tem bi se znalo precej nepričakovano, če ne kar trapasto, zakuhati že nocoj in jutri ter pojutri, to je v torek, v sredo in v četrtek. Najbolj zanimiv bo dvoboj med Chelseajem in Arsenalom. V primeru zmage gostov iz Islingtona in sredine zmage Manchester Uniteda nad Burnleyjem, bo razlika med 4. in 5. skopnela na pičli dve točki. Kaj drugega kot poraz pa pri napovedovanju četrtkove usode zdaj šestouvrščenega Wolverhamptona ne pričakujemo mar ne. Wolves gostijo Liverpool. Pa saj najbrž res drži, da je dirka za 4.mesto tista, ki nas ta čas najbolj zanima. No, seveda, še bolje pa je, da nas zanima in predvsem navdihuje Liverpoolova briljanca, uf.

P.S. – med prihajajočim vikedom (24.–27.2.) bo Premier ligo nadomestil 4.krog v v Angleškem pokalu.

Matjaž Ambrožič

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 1 Povprečje: 5]