MANCHESTER CITY

Nogometni stroj Pepa Guardiole

Premier League med ljubitelji nogometa zagotovo velja za eno najzanimivejših prvenstev na svetu. Denarni vložki so ogromni, stadioni polni, angleški klubi pa znajo pritegniti najboljše igralce na svetu. A vendar je v letošnji sezoni zgodba na vrhu nekoliko dolgočasna. Manchester City že celotno sezono melje vse pred seboj in ni videti, da bi se ustavil. Vedno pogosteje se torej zastavlja vprašanje: “Ali lahko City izboljša Arsenalov rekord neporaženosti iz sezone 2003/04?”


vir: HITC
vir: HITC

ZAPRAVLJANJE ARABSKEGA DENARJA

Prva naloga Pepa Guardiole pred letošnjo sezono je bila menjava generacije, predvsem v obrambi. Klub so zapustili Bacary Sagna, Gaël Clichy, Pablo Zabaleta, Aleksandar Kolarov, Samir Nasri, Fernando in še nekateri odpisani igralci. Glavne okrepitve so prišle v obliki mlajših, a že prekaljenih nogometašev. Daleč največ so sinjemodri odšteli za bočne branilce – prišli so Kyle Walker, Benjamin Mendy in Danilo. Napadu se je pridružil Portugalec Bernardo Silva, v vratih pa je izgubljenega Joea Harta zamenjal Brazilec Ederson.

DOMINACIJA NA IGRIŠČU

Ob ogledu povprečne tekme meščanov to sezono, najprej pade v oči njihova sposobnost zadrževanja žoge, povprečna posest znaša kar 71%, povprečno število podaj na tekmo pa 632. Guardiola to doseže z zelo tekočim gibanjem bočnih branilcev, ki se pomikata višje ter bolj proti sredini, kot je to v navadi. To pomeni, da imajo igralci na sredini igrišča več opcij za hitre, kratke podaje, ki prebijajo sredino nasprotnikov. Vse to seveda ne bi bilo mogoče brez tehnično nesporno kvalitetnih igralcev v sredini, kot sta Kevin de Bruyne in David Silva. Da žoga iz zadnje linije pride do polovice, skrbita centralna branilca. Nicolás Otamendi blesti v vlogi organizatorja napada, kar potrjuje dejstvo, da ima v tej sezoni največ uspešnih podaj v Premier League. Kot izhod v sili pa deluje Ederson, ki s svojimi izhodi iz vrat zelo spominja na Manuela Neuerja.

REZULTATSKA DOMINACIJA

Statistika še dodatno razkriva, kar govori igra. Guardiolin napad zadeva kot po tekočem traku. Napad Cityja temelji na izjemno hitrih igralcih, kot so Raheem Sterling, Leroy Sané, Bernardo Silva, Gabriel Jesus in seveda Sergio Agüero. Nič ne predstavlja večje težave za nasprotnikovo obrambo, kot vtekanje treh hitrih nogometašev v prostor, katerim žogo podajata Silva ali de Bruyne. Kadar se nasprotnik zapre, se v napad vključita še bočna branilca, kar pomeni popolno obleganje vrat. Zmage 5-0 proti Liverpoolu in Crystal Palacu, 7-2 proti Stoku in 0-6 proti Watfordu, govorijo same zase. Ne preseneča, da Manchester City na tekmo v povprečju zadane zavidljiva 3,2 gola ter ustvari daleč največ priložnosti v Premier League.

PRIHODNJA SEZONA?

Zdi se, da se je ostalih 19 ekip v Premier League že sprijaznilo, da bodo sinjemodri letos prvaki. Vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo naslednjo sezono? Bo City ostal tako dominanten kot letos ali pa bodo trenerji ostalih klubov skupaj staknili glave in našli način, kako jih premagati. Vendar je pred tem treba odgovoriti na začetno vprašanje. “Ali lahko City izboljša Arsenalov rekord neporaženosti iz sezone 2003/04?”

vir: mancity.com
vir: mancity.com
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]