OSTALE NOVICE

Od junakov do popolnih razočaranj …

Pregled slovenskih nastopov v pretekli sezoni začenjamo v Huddersfieldu, mestu, ki bo avgusta po 46 letih začutilo vročico Premier lige. Pri zgodovinskem uspehu je sodeloval tudi Jon Gorenc Stankovič, ki je tamkajšnji klub okrepil prejšnje poletje. V ekipi ni imel standardnega mesta, a je vseeno odigral kar nekaj tekem.


Najbolj si bo verjetno zapomnil obračuna z Manchester Cityjem v FA pokalu, na katerih je bil bitke s Sergiom Aguerom. V končnici sezone sicer svojemu klubu žal ni mogel pomagati, načrte mu je prekrižala težja poškodba kolena, zaradi katere bo izpustil začetek sezone. A vseeno ne dvomimo, da bomo po skoraj treh letih v najzanimivejši ligi na svetu videli Slovenca.

vir: twitter
vir: twitter

Tedaj je bil to Haris Vučkić, ki pa se z letošnjo sezono, tako kot z večjim delom obdobja na Otoku, ne more ravno pohvaliti. Prav zato se je nedavno odločil najti novo sredino na Nizozemskem, kjer bo igral za Twente. Domžalčan je bil sicer v pretekli sezoni najprej posojen tretjeligašu Bradfordu, za katerega je na 14 tekmah štirikrat zatresel mrežo, drugo polovico pa je preživel pri Srakah, kjer je bolj kot ne čakal na iztek pogodbe ter občasno igral za rezervno ekipo.

Precej bolje je šlo Gregorju Zabretu, še tretjemu otroku domžalskega prvoligaša. Za razliko od preteklih sezon si je tokrat zagotovil mesto prvega vratarja U23 zasedbe Swanseaja. S številnimi obrambami je pripomogel k dvojni kroni svoje ekipe. Poleg Premier League Cupa in druge divizije mladinske Premier lige pa so bili zelo blizu tudi v PL International Cupu, koder so izpadli v polfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu Portu. Pogodbo z največjim valižanskim klubom ima še za naslednjo sezono, upamo, da dočaka tudi priložnost v prvi ekipi.

Poleg Zabreta je zelo pozitivno presenetil Timi Max Elšnik. Komaj 19-letni Štajerec je redno igral za rezervno zasedbo Derby Countyja, kljub starejšim soigralcem občasno nosil kapetanski trak, in navdušil ob (edini) priložnosti v članski zasedbi, ko je za eno noč postal veliki junak navijačev svojega kluba.

vir: twitter
vir: twitter

Morda se še spomnite, bilo je 23. avgusta lani, ko je v ligaškem pokalu Elšnik proti Carlisle Unitedu vstopil ob koncu tekme. Končala se je z remijem, tako da so sledile enajstmetrovke. Otrok Aluminija je pri rezultatu 5:6 brez pritiska na svojem prvem članskem nastopu poskrbel za nadaljevanje streljanja, nato pa v 17. seriji izkoristil napako gostov ter rutinirano popeljal Ovne v drugo kolo. Tam so sicer pričakovano izpadli, je pa Elšnik odigral več kot pol ure proti velikemu Liverpoolu, kar mu je gotvo dalo dragocene izkušnje za nadaljevanje kariere.

Dobre predstave Elšnika so februarja odprla vrata angleškega drugoligaša še enemu Slovencu. V Anglijo se je iz vrst slovenskih državnih prvakov, kjer sploh ni imel pogodbe, preselil Sven Karič Šoštaršič, sicer sin Amirja Kariča. Še en 19-letnik je od prihoda igral redno, priložnosti ni dobil le na dveh tekmah U23 ekipe, kateri sta fanta pomagala pri obstanku v najvišji diviziji mladinske Premier lige.

Na Otoku se je v pretekli sezoni kalil še en obetavni slovenski nogometaš, Jan Novak je iz Krke prestopil v londonski Brentford. Redno je nosil dres B ekipe, ki pa ne igra uradnih tekem, zgolj prijateljske, tako da ne moremo podati točnih informacij, vemo pa, da se je Novomeščan večkrat vpisal med strelce.

Še zadnji z angleških zelenic je Žan Benedičič, ki je žal tudi v svoji drugi epizodi na Otoku razočaral. Za Leyton Orient je med septembrom in januarjem zaigral po enkrat v četrti ligi ter v EFL Trophyju (pokalu za tretje- in četrtoligaše). Pričakovano je klub zapustil med zimskim prestopnim rokom, vrnil se je v Italijo, natančneje na Sardinijo, kjer je do poletja nosil dres Olbie v tretji ligi.

Za konec poglejmo še na Škotsko. Tam se je februarja po krajšem premoru na zelenice vrnil Andraž Struna. Pirančan je v dresu Heartsov pustil dober vtis. V celoti je odigral vse tekme razen zadnjih štirih, ko mu je zagodla poškodba. Enkrat je celo zatresel mrežo, dobre igre so ga vrnile v izbrano vrsto, vseeno pa se z edinburškim klubom niso odločili za podaljšanje pogodbe, kar pa ne pomeni nujno, da ga ne bomo še naprej gledali v Združenem kraljestvu.

Premier League Slovenija bo za vas slovenske nastope na Otoku seveda spremljala tudi v prihodnji sezoni!

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]