OSTALE NOVICE

Pod lupo: Dimitri Payet

V letošnji sezoni je bilo v angleški ligi za prestope nogometašev odštetih preko 3,3 milijarde angleških funtov. A za najboljše prestope (presenetljivo) ne veljajo tisti najdražji. Res, da se mnenja strokovnjakov razlikujejo, a za naziv najboljšega prestopa letošnje sezone se najbolj omenja predvsem 28-letnega Francoza Dimitrija Payeta, ki brani barve West Ham Uniteda. V nadaljevanju si bomo zato ogledali kakšno pot je motor čete Slavena Bilića prehodil pred prihodom na otok.


Dimitri Payet

vir: jlmd.blogspot.com
vir: jlmd.blogspot.com

Dimitri je bil rojen daleč od Francije, v mestu Saint-Pierre na otoku Reunion v bližini Madagaskarja, ki je v oblasti Francije. Prav na tem otoku je mladi Payet storil prve nogometne korake in sicer pri lokalnem klubu AS Saint-Philippe. Kaj kmalu so trenerji ugotovili, da se Dimitriju v nogometu obetajo velike stvari, kar je pripomoglo k njegovemu prestopu v najboljši klub na otoku – JS Saint-Pierroise. Njegova pripadnost  JS Saint-Pierroise je trajala zgolj eno leto. Payet je tako leta 1999 zapustil vode amaterskega nogometa, kot tudi otok Reunion, in se preselil na sever Francije k profesionalnemu klubu Le Havre. A na žalost se ta nakup ekipi Le Havre ni obrestoval, saj se je Dimitri boril s pomankanjem motivacije. To je vodilo do njegovega odhoda iz severa Francije, in njegov povratek na rodni otok k AS Exceisior.

A kot že celotno kariero se tudi na ta klub ni preveč navezal. Po letu in pol se mu je ponudila ponovna priložnost igranja na celini. Nogometni klub Nantes mu je ponudil pogodbo, a so v njej »namestili« varovalko. Sebi so omogočili prekinitev pogodbe po 6 mesecih ob primeru slabih predstav Francoza. Payeta pa to ni motilo, zato je priložnost zagrabil z obema rokama. Sicer je bil nemudoma poslan v rezervno ekipo, a tudi to mu ni preprečilo, da bi zasijal v svojem polnem sijaju. Vrhunske predstave so mu decembra 2005 prinesle vpoklic v prvo ekipo Nantesa, s strani takratnega trenerja Serga Le Dizeta. Debi je doživel proti Bordeauxu. Na svoj prvi zadetek pa je moral počakati še nekaj mesecev, ko je končno zadel proti Metzu. Pred sezono 2006/07 je končno sklenil dolgoročno, triletno pogodbo, in za svojo številko izbral številko 31. Skozi celotno sezono je Payet igral dobro, a to ni bilo dovolj, da bi Nantes ostal med elito.

vir: www.foot01.com
vir: www.foot01.com

Payetova želja po igranju v Ligue 1 je bila velika, zato je izrazil željo po prestopu v klub, ki se bo boril v prvi francoski ligi. In njegova želja je bila tudi uslišana, saj mu je Saint-Etienne ponudil 4-letno pogodbo. Prestop je bil vreden 4 milijone €. V prvi sezoni pri zeleno-belih se ni vse izteklo po Payetovih željah, saj sam ni uspel najti prave forme, kar je pripeljalo do katastrofalne statistike na koncu sezone. Dimitri v celotni sezoni ni uspel niti zadeti niti asistirati. A očitno je potreboval zgolj čas, kar je dokazal že v naslednji sezoni, v kateri je zopet igral na takšnem nivoju kot v Nantesu. Leto 2008 pa je predstavljalo novo prelomnico v karieri tega ofenzivnega vezista, saj se je prvič predstavil širši javnosti na evropskem tekmovanju, natančneje v Ligi Evropa proti izraelskemu Hapoel Tel Avivu. In kakšna predstavitev je to bila. Payet je že na prvi tekmi zasijal v polni luči in zadel prvi gol na tekmi. A igranje kluba na kar štirih frontah je Saint-Etienne stalo dobre uvrstitve v domačem prvenstvu. Klub iz jugovzhoda Francije se je komaj uspel obdržati v prvi ligi, zasedli so zadnje mesto, ki je še omogočalo obstanek. Payeta pa to ni zmotilo, kar je dokazal s podaljšanjem svoje pogodbe še za dodatni dve leti. A prišle so tudi težave, predvsem z igralci znotraj ekipe, natančneje s kapetanom Blaiesom Matuidijem. Zaradi Matuidijevih očitkov, da Payetu manjka agresivnosti na igrišču, sta se Francoza sprla kar na zelenici. Igralci in sodniki so ju spravili narazen, trener pa je ukrepal z zamenjavo Payeta. Ko sta bil nekaj mesecev kasneje oba »petelina« vpoklicana v reprezentanco sta incident označila kot neumnost in pomankanje zrelosti z obeh strani.

Payet pa je nato pustil preteklost za seboj in v novo sezono krenil sanjsko. S 7 zadetki v prvih dveh mesecih sezone je potrdil, da gre za izjemnega igralca, ki stalno preži na nasprotnikove napake. In vrhunska forma se je le stopnjevala, kar je pripeljalo tudi do njegovega prvega hat-tricka, na tekmi proti Lensu. Vse to pa je vzbujalo vedno več zanimanja s strani velik klubov, med njimi angleškega Liverpoola in Chelseaja, a še največ zanimanja je pokazal pariški PSG. Kljub želji Payeta, da bi zaigral pri enemu od velikanov svetovnega nogometa, ga Saint-Etienne ni želel izpustiti. Dimitri pa je na to odreagiral nekoliko nenavadno, z odsotnostjo na treningu. Klubski veljaki mu seveda niso ostali dolžni, ter ga kaznovali z nazadovanjem v rezervno ekipo.
Kot smo lahko pričakovali, Payetu to ni bilo po volji, zato se je odločil za prestop k takratnemu branitelju naslova Lillu. Tokrat je njegov prestop znašal 9 milijonov evrov. Za rdeče iz severa Francije je igral dve sezoni, med letoma 2011 in 2013, ter za njih na 71 tekmah zabil 18 golov.

vir: www.dailymail.co.uk
vir: www.dailymail.co.uk

Njegova era pri Lillu pa ni trajala dolgo, saj ga je zopet čakala selitev, tokrat v pristaniško mesto na jugu Francije. Marseille je za njegove usluge odštel 11 milijonov evrov, kar kaže na nenehno rast njegove cene. Payet pa se je domačim navijačem kmalu prikupil, saj je svoj prvi zadetek dosegel že po vsega 15 minutah igranja za svoj novi klub in tako ekipi pomagal do zmage proti Guingampu. V sezoni 2014/15, njegovi zadnji pri Marseillu, pa je Payet zopet pokazal zakaj je vreden 11 milijonov, saj je v celotni sezoni svojim soigralcem uspešno podal žogo v prostor večkrat kot kateri koli drugi igralec, razen Lionela Messija, v petih najmočnejših evropskih ligah. Tako je sezono končal pri zavidljivih 17 asistencah v zgolj 36 tekmah.

Nato pa je prišlo leto 2015, natančneje 26. junij, ko je Dimitri Payet zapustil Francijo in se preko Rokavskega preliva preselil v angleško ligo. V svoje vrste ga je za 11,25 milijonov evrov zvabil West Ham United, ki mu je ponudil 5-letno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatnih 12 mesecev. Svoj debi je doživel proti Arsenalu in hitro naredil to kar naredi najbolje – asistiral. Tudi na zadetek ni čakal dolgo, saj je mrežo zatresel že šest dni kasneje, proti trenutno vodilnemu Leicesterju. A njegovo tekanje po angleških zelenicah se je novembra za 3 mesece prenehalo, saj je na tekmi proti Evertonu staknil nekoliko težjo poškodbo. Vrnil se je še boljši in močnejši, kar je dokazal z vrhunsko izvedenim prostim strelom proti Bournemouthu. Na tej tekmi je bil tudi izbran za igralca tekme, sprejet pa je bil tudi z glasnimi stoječimi ovacijami.
Kako resno pa nanj računajo pri West Hamu so dokazali februarja, ko so mu po komaj pol leta igranja za klub, ponudili podaljšanje pogodbe, katera ga veže z Londončani do leta 2021. A njegove vrhunske predstave niso bile opažene le s strani navijačev, ampak tudi s strani vodilnih mož angleške lige, saj so ga marca nagradili z nagrado za najboljšega igralca v Londonu v sezoni 2015/16. Do sedaj je Dimitri za West Ham zabil že 8 zadetkov in je eden glavnih »krivcev« za vrhunsko sezono Londončanov, ki se 9 krogov pred koncem držijo na odličnem 5. mestu, ki po koncu sezone vodi v evropska tekmovanja.
Kakšne vragolije in mojstrovine nam bo 28-letni Francoz pripravil do konca sezone lahko le ugibamo, a še bolje je, da se zgolj usedemo in uživamo.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]