OSTALE NOVICE

Pod lupo: N’Golo Kante

Teden je naokoli in čas je, da pod lupo vzamemo novega nogometaša. Tokrat so se naši detektivi odpravili v osrednjo Anglijo, natančneje v Leicester, od koder prihaja hit letošnje sezone. Igralcev Lisic, ki so letos navdušili je veliko, a odločili smo se, da si bomo pobližje ogledali francoskega vezista N’Goloja Kanteja.


Prvi nogometni koraki

Brez naslova
vir: www.sofoot.com/

N’Golo Kante se je 29. marca 1991 v prestolnici Francije rodil malijskima staršema. Bil je eden od kar devetih otrok.
Svoje prve korake na nogometnih zelenicah je pri rosnih desetih letih naredil na igrišču lokalnega kluba JS Suresnes, ki je tedaj igral v 8. francoski ligi. Skozi vse selekcije se je prebijal pospešeno, dokler ni pri 19 letih zaigral za člansko ekipo. Kanteja so vedno opisovali kot garača, ki ne govori veliko, saj svoje raje pove na igrišču. Pomembno vlogo pa v svojem življenju pripisuje Bogu. Zanimiv je podatek, da Francoz nikoli v svojih mladih letih ni obiskoval nogometne akademije, kot mnogi drugi profesionalni nogometaši. Svoje mesto pod nogometnim soncem si je torej moral izboriti zgolj s svojim delom na treningih, in to mu je tudi uspelo, ko ga je v svoje vrste zvabil Boulogne, klub s severa Francije. Kantejev prestop je bil brezplačen, saj je bil N’Golo pripeljan za potrebe mladinske selekcije, za katere je nato tudi igral eno leto.

Profesionalna pota

Boulogne je v vezistu kmalu videl potencial prve ekipe, zato so se leta 2012 odločili, da je Kante leta pripravljen stopiti pod soj profesionalnih žarometov. V sezoni 2011 je resda odigral zgolj eno tekmo, saj je debitiral šele na zadnji tekmi Ligue 2. Tekma ni odločala o ničemer, saj je bil Kantejev Boulogne že predhodno zasidran v coni izpada, a za komaj 20-letnega Francoza je bila ta izkušnja ogromnega pomena. Končno je dobil potrditev, da je na pravi poti in da se trud, ki ga je vložil v razvoj svoje kariere naposled le obrestuje. Sledila je sezona 2012/13, v kateri je nepopustljivi Kante redno dobival priložnost v začetni postavi ekipe, ki je takrat nastopala v tretjem kakovostnem razredu francoskega nogometa. Ob rednem igranju pa so se začele ponujati tudi priložnosti pred nasprotnikovim golom in N’Golo je eno izmed njih tudi izkoristil. Svoj prvenec je tako Kante zabil 10. avgusta, na tekmi proti US Luzenac. Mediji pa so njegov prvenec takoj izkoristili za primerjavo s Claudom Makelelejem, s katerim naj bi si bila po slogu igra zelo podobna. Ko so N’Goloja kasneje vprašali ali je mogoče prav Makelele njegov vzornik je dejal, da se je vedno raje zgledoval po še enem rojaku Lassani Diarraju. Zadetek s tekme proti US Luzenacu pa ni bil edini njegov zadetek v tej sezoni, kasneje je zabil še dva in tako leto zaključil s tremi zadetki na svojem računu.

Nova sezona, nov klub

vir: sport24.lefigaro.fr
vir: sport24.lefigaro.fr

Pisalo se je leto 2013, ki se je naknadno izkazalo za zelo pomembno v karieri mladega vezista. Znova je moral spakirati svoje kovčke in se odpraviti 300 kilometrov zahodno, kjer so ga pričakali vodilni možje kluba Caen, ki ga je v svoje vrste zvabil po najboljši možni ceni, torej brez odškodnine, čeprav je bil takrat Kante ocenjen na dobrih 50 tisoč evrov. Francoz o prestopu ni razmišljal dolgo, saj je Caen, za razliko od Boulogneja, igral v Ligue 2, torej eno »stopničko« višje. Cena prestopa pa še zdaleč ni odražala vloge, ki so jo v novem klubu namenili Kanteju. Dejstvo, da je odigral vseh 38 ligaških tekme je samo po sebi precej zgovorno. Predstave, ki jih je kazal niso bile zanemarljive, kar se je na koncu sezone pokazalo z odličnim tretjim mestom ekipe in posledičnim napredovanjem v prvo francosko ligo ali Ligue 1.
Kljub temu, da je ekipa v naslednji sezoni igrala na višjem nivoju, pa se vloga Kanteja na igrišču ni spremenila. Tudi v sezoni 2014/15 je zaigral na skoraj vseh tekmah, natančneje na 37. Edino tekmo, ki jo je izpustil je bil primoran gledati s tribune, saj je bil na eni izmed tekem izključen, kar je zaenkrat tudi njegova edina izključitev v karieri. S Francozovo pomočjo pa je Caen nadaljeval kar je začel sezono prej in končal sezono na solidnem 13. mestu v Ligue 1.
Svojo ero v Franciji je N’Golo Kante končal z 75 nastopi za Caen, za katere je zabil 4 zadetke.

Čez Rokavski preliv na Otok

vir: www.laacibiin.com
vir: www.laacibiin.com

Dobre predstave so Kanteja vedno bolj uvrščale na seznam skavtov velikih evropskih klubov in pred začetkom sezone 2015/16, si ga je v svojih vrstah zaželel italijanski strateg Claudio Ranieri. Želja se mu je tudi izpolnila in Kante se je za 8 milijonov evrov preselil v Leicester City. Podpisal je 4-letno pogodbo, ki ga torej z Lisicami veže do leta 2019. Od samega začetka pa Kante ni dobil take vloge kot jo je bil vajen pri Caenu, saj v začetku sezone ni bil standardni član začetne enajsterice »lisic«. Svoj debi je tako dočakal kot rezervist iz klopi. Ranieri pa je kaj kmalu ugotovil, da je Kante igralec, ki lahko naredi razliko v igri njegove ekipe, zato je temnopoltemu vezistu začel namenjati vse večjo minutažo, nakar je Francoz le zavzel mesto v začetni enajsterici, ki ga ne namerava izpustiti iz rok. Njegove požrtvovalnosti na sredini igrišča pa ni opazil zgolj Italijan, ampak celotna (angleška) nogometna javnost, ki je bila polna hvalospevov na račun 24-letnika. Njihove hvale pa imajo zelo trdno osnovo. Poleg tega, da je Kante eden najzaslužnejših za odlično sezono, ki jo imajo Lisice, pa je Kante tudi igralec, ki je v angleški Premier ligi nasprotnikom prestregel največ žog, natančneje 64, kar je 10 več od drugouvrščenega Cabaya (Crystal Palace). Da pa je vrhunska sezona za Kanteja še toliko lepša, je 17. marca poskrbel francoski selektor Didier Deschamps, ki je motor Lisic, prvič v njegovi karieri, vpoklical v izbrano vrsto Francije, za prijateljsko tekmo proti Nizozemski in Rusiji.
Okoli sicer tihega N’Goloja se tako vrtijo vse glasnejše govorice o prestopu, saj naj bi si ga v svoji sredini želeli nekateri angleški velikani, predvsem se omenjajo Chelsea, Arsenal in Tottenham, želeli pa naj bi si ga tudi Madridski Galaktiki. Kam pa ga bo nogometna pot zanesla bomo še videli, a nekaj je zagotovo, N’Goloja Kanteja bo Leicester težko zadržal v svojih vrstah.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]