LIVERPOOL MANCHESTER UNITED

PRED NAJVEČJIM BRITANSKIM DERBIJEM

Že vrabci na strehah po vsej Veliki Britaniji čivkajo, da se bo danes na Anfieldu odigrala tekma vseh tekem. Na kultnem liverpoolskem svetišču, imenovanim Anfield Road, se bosta pomerila največja angleška tekmeca, domači Liverpool in gostujoči Manchester United.


Domači Redsi v furiozni formi hitijo novi veliki zmagi naproti in trenutno zasedajo visoko četrto mesto, z dvema točkama manj za tretjeuvrščenim Tottenhamom, ki si je včeraj privoščil zgolj remi proti West Bromwichu. Tako bi se lahko z novo zmago in novimi tremi točkami Kloppovi varovanci po osmem krogu zavihteli celo med prvo trojico.

Na drugi strani pa se četa Joseja Mourinha še vedno muči z neprepričljivo igro, saj so v zadnjih petih krogih zabeležili vsega dve zmagi in se trenutno nahajajo na za njih skromnem sedmem mestu, z zmago pa lahko prehitijo šestouvrščeni Everton.

vir: The African
vir: The African

Liverpoolov trener Jürgen Klopp, ki je v zadnjih petih tekmah zabeležil kar štiri zmage, si želi nadaljevati zmagoviti niz neporaženosti in seveda zabeležiti še peto zaporedno zmago, je pred derbijem upravičeno dobre volje. Osvojil je tudi nagrado za najboljšega trenerja preteklega meseca in pred derbijem je še posebno nagovoril svoje navijače in jih pozval k navijanju.

“Na Anfieldu pozdravljam Joseja Mourinha, njegovo ekipo, osebje in navijače Manchester Uniteda. Ni veliko stvari, ki jih lahko povem o Joseju, česar nisem povedal že prej, seveda pa bom poskusil. Je svetovnega razreda, je zmagovalec ter je nekdo, ki uživa v velikih trenutkih in velikih priložnostih. Vem, da se veseli, da se bo nocoj pred nami predstavil kot manager Uniteda. Vodi tudi ekipo, polno vrhunskih igralcev; ki so se zelo dobro vklopili v moštvo, ki je že tako bilo kakovostno. Spoštujemo svojega današnjega nasprotnika, tako kot spoštujemo vsakega, s katerim se soočimo. Vem, da je med našima kluboma veliko rivalstvo, vendar rivalstvo s spoštovanjem je nekaj, v kar verjamem. V naših srcih bomo dali svoj maksimum in dali vse od sebe, da zmagamo. Tako kot Manchester United.”

“Ni mi treba povedati, kakšne so nocoj obveznosti Liverpoolovih navijačev – tudi oni razumejo, zakaj je ta tekma nekaj, zaradi katere bodo ljudje po vsem svetu vstajali ob vseh mogočih urah, da bi si jo ogledali. Liverpoolovi navijači poznajo vzdušje, za katerega želimo, da ga ustvarijo. Liverpoolovi navijači vedo, da s podporo svoje ekipe in bučnim navijanjem za svojo ekipo, lahko ustvarijo zelo pozitivno razliko. Ne morem obljubiti, kakšen bo rezultat, ali celo obljubiti ravni predstave – v športu, predvsem v nogometu, to za nobeno tekmo ni mogoče. Ampak lahko obljubim, da se zavedamo, da je današnji večer za naše navijače poseben in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi jih naredimo ponosne.”

Pred svojim prvim derbijem proti Liverpoolu kot manager Manchester Uniteda, je za sedmo silo odgovarjal tudi Jose Mourinho:

vir: www.theguardian.com
vir: www.theguardian.com

‘’Biti trener Manchester Uniteda je nekaj novega, saj ne morem primerjati zgodovinskega rivalstva med mojim prejšnjim klubom (Chelseajem) in Liverpoolom, z rivalstvom med Unitedom in Liverpoolom. Je velika tekma, ki se lahko primerja s tekmami med Interjem in Milanom, Real Madridom in Barcelono ter morda med Portom in Benfico. Moram čutiti rivalstvo, moram igrati, in nato bom delal zaključke, toda v Angliji sem že dolgo časa. Očitno je, da te tekme še nisem igral, vendar igral sem tekme proti Liverpoolu in proti Unitedu. Razumem velikost kluba in sedaj bolje razumem dva velika zgodovinska tekmeca.’’

Na novinarsko vprašanje, zakaj kapetan Wayne Rooney na tekmi proti Sloveniji ni bil v prvem planu, je Mourinho povedal: ‘’Anglija ni moj problem. Dober je, pripravljen je. Trenira dobro in pozitivno. Seveda želimo zmagati, to je jasno. Moramo se braniti, ko imajo oni žogo in ko imamo mi žogo, moramo napadati. Njihove strele želimo ustaviti in to najbolje dosežemo z enajstimi možmi. Želimo zadeti, biti dominantni, imeti žogo in to je to, kar počnemo. Užival sem v tekmah med Celseajem in Liverpoolom, vendar še bolj bom užival v tekmi med Unitedom in Liverpoolom. Rivalstvo je neprimerljivo.”

Kdo od obeh trenerskih rivalov bo torkat z Anfielda odkorakal boljše volje, bomo izvedeli danes po zadnjem žvižgu glavnega sodnika. Trenerja se zavedata velikosti in pometa velikega angleškega derbija, ki prav gotovo tudi tokrat ne bo pustil ravnodušnega nobenega nogometnega sladokusca.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]