CHELSEA

Prek trnja do zvezd

Per aspera ad astra, kot se v latinščini glasi več tisočletij star pregovor. Pregovor, ki do črke natančno še danes velja za Victorja Mosesa. 25-letni član Chelseaja in nigerijske reprezentance zvezda gotovo je. Po prihodu v Chelsea leta 2012 je bil več sezon član slednjega zgolj na papirju, kot posojen je minute nabiral v Liverpoolu, Stoku in nazadnje pri West Hamu. Pred letošnjo sezono pa so se zadeve spremenile. Chelsea je prevzel italijanski strokovnjak Antonio Conte in Moses se je nenadoma znašel v prvem moštvu. Sprva je vstopal kot joker s klopi, po tistem grdem porazu z Arsenalom s 3:0 na domačem Stamford Bridgeu in spremembi sistema igre v 3-4-3, pa se je zasidral v začetni enajsterici in postal nepogrešljivi člen zasedbe angleških prvakov iz 2014/15. Zadnjih 7 premierligaških tekem je začel in prav vse so londonski modri dobili in to s skupno gol razliko 19:1.


brez-naslova
vir: Metro

A prej opisan Mosesov preporod – če niste na našo stran zašli po kakšnem čudnem naključju – gotovo poznate. Manj pa je znana njegova osebna zgodba. Prav tako odlična in izjemna kot njegove igre, le da v neki drugi, neprimerno pomembnejši, dimenziji. Življenjska pot otroka Crystal Palaca se je začela 12. 12. 1990 v Lagosu, z 21 milijoni prebivalcev največjem afriškem mestu. Večina teh 21 milijonov živi pod pragom revščine, za rojenega otroka je pričakovana življenjska doba komajda nad Abrahamom, a slabe življenjske razmere še zdaleč niso bile največji problem Mosesove družine.

Njegova starša Austin in Josephine Moses sta bila dejavna člana katoliške skupnosti, leta 2002 pa so v Nigeriji izbruhnili verski neredi. S strani muslimanskih skrajnežev sta bila doma ubita oba. »Tam, kjer sta, sta gotovo vesela zame in gledata ‘dol’ s ponosom,« je ob prestopu v Chelsea pred 4 leti za The Guardian povedal Moses. Komaj 11-letni Victor je bil ob smrti staršev na ulici. Bojda je igral prav nogomet, ki mu je tedaj rešil življenje, danes pa mu daje kruh. Kot član katoliške manjšine je bil tarča verskih ekstremistov tudi sam. Teden dni se je skrival, dokler niso sorodniki zbrali denarja in ga pri 11 letih poslali samega v svet, natančneje v Veliko Britanijo, koder ob prihodu ni poznal nikogar. Na Otoku je dobil azil in se ustalil pri rejniški družini v južnem Londonu. »Bila je dolga pot iz Nigerije. Želim ostati močan in trdo delati, če bo to v nogometu ali pa kje drugje. Moram se zahvaliti Bogu za to, da sem, kjer sem. Kot bi sanje postale resničnost. Če bom še naprej garal, kdo ve, morda bom pa kdaj končal v Barceloni,« je še dodal v taistem intervjuju.

Tako kot v Nigeriji je z igranjem nogometa nadaljeval tudi v Londonu. V enem izmed parkov so njegov velik talent že kmalu opazili agenti iz Crystal Palaca, ki so ga seveda pripeljali v svojo akademijo. Klub mu je omogočil šolanje na zasebni šoli, koder so skrbeli za njegov osebnostni razvoj, ki je pri otrokih s podobnimi travmami pogosto težaven. Zanimivo, z njim je na šoli Whitgift sodeloval tudi Colin Pates, med letoma 1979 in 1988 nogometaš prav Chelseaja.

Po zmagi njihove šole v finalu FA pokala do 14 let s 5:0 (vseh 5 golov je zabil Moses), je za danes enega najboljših afriških nogometašev prvič slišala širša javnost. »Zelo sta mi všeč Zinedine Zidane in Frank Lampard. Sta izjemno spretna, všeč mi je tudi njun strel z razdalje,« je povedal v svoji prvi izjavi za večji medij, tedaj je bil to The Grimsby Evening Telegraph.

V članski konkurenci je debitiral 6. 11. 2007 proti Cardiffu pri rosnih 16 v dresu Crystal Palaca. Matični klub je po treh članskih sezonah v Championshipu zapustil leta 2010, ko ga je zamenjal za premierligaški Wigan. Orli so ga na zahod Velike Britanije poslali za 2,5 milijona funtov, kar so pozneje verjetno vsaj malo obžalovali – odškodnina ob prestopu v Chelsea 2012 je bila 4-krat višja. Na Stamford Bridge je prišel po zmagoslavju v Ligi prvakov, a v tedajnem moštvu Roberta Di Mattea zanj ni bilo mesta. Tako kot ne pod Rafaelom Benitezom, Josejem Mourinhom ali Guusom Hiddinkom. A Moses je še upal, ni prekrižal Chelseaja in prišel je Antonio Conte. In Victor Moses se je povzpel tja, kamor si glede na vse zasluži. Med zvezde.

“Pridružite se Chelsea skupnosti v Sloveniji na www.chelseafc.si ter na chelseafc.si/forum ali poiščite ‘Uradni navijaški klub Chelsea Slovenija’ na Facebooku!”

vir: Soccernet.com.ng
vir: Soccernet.com.ng
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]