OSTALI KLUBI

Robot pomagal fantu pospremiti nogometaše na igrišče

Jack McLinden je 14-letni navijač Evertona, ki trpi za hudo boleznijo, zaradi katere mora biti 24 ur dnevno priklopljen na kisikovo bombo. Zaradi tega v živo ne more obiskati tekem svojega kluba, pa čeprav živi vsega tri kilometre od stadiona.


vir: Bbc.com
vir: Bbc.com

Njegovo zgodbo in željo so slišali pri Karamelah in s pomočjo moderne tehnologije fantu omogočili, da je kapetana Phila Jagielko na tekmi proti Newcastlu pospremil na igrišče. Zaradi bolezni Jack na dvoboju ni mogel biti fizično prisoten, zato je Jagielka na igrišče prikorakal z robotom opremljenim s kamero in mikrofonom, ki je živo sliko in zvok prenašal na tablični računalnik pri fantu doma. McLindenu so pred tekmo preko kamere razkazali slačilnice in tunel do igrišča, preko mikrofona z njim spregovorili nekaj besed in ga naposled pospremili še na igrišče, dobil je torej tretma, kakršnega dobi vsak fant, ki je izbran, da igralce pospremi na igrišče.

Fantova mama je bila nad potezo kluba jasno navdušena, saj so njenemu sinu omogočili »izkušnjo, ki jo doživiš le enkrat v življenju«. Kakšno veselje so fantu prinesli verjetno še najbolje opiše to, da je zvečer fant zaspal skupaj z robotom. 

Prav tako je bil z idejo in njeno izvedbo zadovoljen Scott McLeod, predstavnik Evertonove uprave: »Izredno zadovoljni smo, da smo imeli Jacku možnost ponuditi izkušnjo, ki se je bo, upam, spominjal do konca svojega življenja.«

www.evertonfc.si
www.evertonfc.si

Verjetno ni potrebno poudarjati, da je Everton prvi klub, ki se je odločil za takšno potezo in s tem spisal novo poglavje v klubski zgodovini, hkrati pa si v klubu iz Liverpoola želijo, da bi njihovemu zgledu sledili še drugi klubi širom sveta in tako otrokom vsaj za nekaj časa narisali nasmešek na obraz.

Robot imenovan AV1 je bil izdelan s strani norveške firme No Isolation. V svoji osnovni funkciji je robot narejen za pomoč otrokom z dolgotrajnimi boleznimi pri šolanju na daljavo in premagovanju osamljenosti, zagotovo pa se Norvežani ne bodo pritoževali tudi nad nekoliko drugačno uporabo njihovega produkta.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]