OSTALE NOVICE

Se na premierligaških tribunah obeta velika sprememba?

Nogometni stadioni širom Anglije so nekoč sloveli po izjemnem vzdušju, zadnja leta pa je le-to vse bolj klavrno. Zdi se, da se z vloženim denarjem, ki ga je iz leta v leto več, premo sorazmerno slabša vzdušje. 


Razlogov za to je seveda veliko. Cene vstopnic so poskočile v nebo, kar je zagotovo ena največjih hib premierligaškega nogometa. V tem še posebej blestijo pri Arsenalu, zato niti ne čudi, da njihov Emirates po vzdušju bolj kot na stadion spominja na gledališče. No, resnici na ljubo, stanje pri ostalih velikih ekipah ni nič kaj boljše. Z istim problemom, ki pa lastnike moštev očitno ne zanima, se ubadajo tudi pri obeh klubih iz Manchestra, Chelseaju in še bi lahko naštevali. 

Del Celtic Parka namenjen navijaški skupini Green Brigade, preoblikovan v stojišča, ki sprejmejo 3000 tisoč navijačev. Vir: dailyrecord.co.uk
Del Celtic Parka, namenjen navijaški skupini Green Brigade, preoblikovan v stojišča, ki sprejmejo 3000 tisoč navijačev. Vir: dailyrecord.co.uk

Na drugi strani pri nekaterih klubih (Huddersfield, Crystal Palace) za vzdušje skrbijo organizirane navijaške skupine, ki so bolj značilne za preostale dele Evrope in katerim pripada točno določen del tribune. Pri tem so se od otoških moštev najbolj izkazali pri škotskem Celticu. Na Celtic Parku je 3000 mest namenjenih navijaški skupini Green Brigade. Da bi bilo navijačem navijanje kar se da omogočeno, so del tribune spremenili v ti. “safe standing area” po vzoru stadionov v nemški Bundesligi, kar v praksi pomeni stojišča, ki se po potrebi spremenijo v sedišče. 

Pobud za uvedbo podobnih tribun tudi v Premier League je bilo v zadnjih letih kar nekaj. Zadnja, najbolj resna, pa se je začela kar prek interneta, in sicer kot peticija. Doslej je zbrala že dobrih 28 tisoč podpisov, če bo ta številka presegla 100 tisoč, jo bodo morali obravnavati celo v angleškem parlamentu. Lahko navijačem uspe? Bodo angleški stadioni v roku nekaj sezon, tako kot nekoč, znova sloveli po izjemnem vzdušju?

Za konec si v videu poglejte še, kakšno vzdušje po uvedbi stojišč vlada na že prej omenjenem Celtic Parku.

https://www.youtube.com/watch?v=s8E9VN0DQb4

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]
JB