ARSENAL

Wenger z odlikovanjem Liberije

Dolgoletni trener Arsenala Arsene Wenger je s strani liberijskega predsednika, nekdaj pa odličnega nogometaša Georga Weaha, prejel najvišje liberijsko odlikovanje. Razlog – Francozov vpliv na kariero Weaha.


vir: thetimes.co.uk
George Weah je zaigral tudi za Chelsea. vir: thetimes.co.uk

George Weah je nogometno pot začel v domači Liberiji, tam redno nabiral domače lovorike, nato pa se začel seliti po drugih afriških klubih, preden ga je leta 1988 Arsene Wenger, na priporočilo tedanjega kamerunskega selektorja Clauda Le Roya, pripeljal v tedaj njegov Monaco. Weah je tam prebil štiri sezone, nato pa se odpravil na turnejo po evropskih klubih, zaigral za Paris Saint-Germain, Milan, Chelsea, Manchester City ter Marseille, preden se je upokojil v majici Al Jazire. Leta 1995 je, po zaslugi predstav v dresu PSG-ja in Milana, prejel zlato žogo ter tako postal prvi in še vedno edini Afričan s prestižno lovoriko.

Po končani nogometni karieri se je usmeril v politiko, kjer je leta 2005 prvič kandidiral za predsednika države, a izgubil. Drugič se je v boj podal lani, tokrat je bil bolj uspešen, saj je v drugem krogu volitev močno premagal tekmeca in tako postal prvi mož Liberije.

Sedaj je to moč izkoristil in z najvišjim državnim odlikovanjem nagradil svojega prvega evropskega trenerja Arsena Wengerja ter človeka, ki ga je »odkril«, Clauda Le Roya. Nekdanji trener Arsenala, ki je v Libijo prišel pred dvema dnevoma, se ni zavedal, da bo prejel odlikovanje, v Afriko je namreč prišel le na obisk k svojemu nekdanjemu varovancu. O njem je pred časom govoril z izbranimi besedami: »Spomnim se, ko sem ga prvič videl v Monacu, nekoliko zgubljenega, saj ni poznal nikogar. Nihče ga ni cenil kot nogometaša, saj ga nihče ni poznal, nato pa je eksplodiral in postal najboljši nogometaš sveta v letu 1995, sedaj pa še predsednik svoje države. Živi zares filmsko življenje. Neverjetno. Njegovo zgodbo bi lahko ujeli v res fantastičen film.«

vir: facebook.com
Arsene Wenger z najvišjim državnim odlikovanjem Liberije. vir: facebook.com

Wenger, ki je odlikovanje prejel na liberijski državni praznik, je bil ob svojem pristanku na letališču pričakan s strani državnih veljakov, kot tudi množice Arsenalovih navijačev, ki so želeli videti svojega junaka.

Vendar pa vsi niso tako navdušeni nad potezo Weaha, saj je med mnogimi Liberijci enotno mnenje, da državna odlikovanja ne smejo biti podeljena nekomu, ki za državo ni naredil nič, pač pa le za posameznika. Predsedniški odgovor pa kritike zavrača, saj naj bi bilo odlikovanje podeljeno zaradi Wengerjevega prispevka športu v Afriki in priložnosti za Afričane v športu, za katere je poskrbel Francoz.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]