OSTALE NOVICE

Zgodovinski dan za navijače AFC Wimbledona

9. 10. 2016. Dan, ko je AFC Wimbledon na gostovanju presenetljivo ugnal Ofxord United, hkrati pa je prav tako včeraj osovraženi MK Dons doma klonil proti Port Valu, bo v zgodovino šele 14 let starega kluba zagotovo zapisan z zlatimi črkami. Prvič se je namreč zgodilo, da je AFC Wimbledon, klub, ki je bil s strani navijačev v lokalnem pubu ustanovljen šele leta 2002, na prvenstveni lestvici prehitel svojega največjega rivala MK Dons. Ta dosežek pa sam po sebi ne bi bil nič posebnega, če ne bi oba kluba prepletala prav posebna zgodba, polna medsebojnega sovraštva in nestrinjanj geografske narave.


Plough Lane, prizorišče tekem starega FC Wimbledona v letih 1912-1998.
Plough Lane, prizorišče tekem starega FC Wimbledona v letih 1912-1998.

Verjamemo, da mnogi ljubitelji angleškega nogometa niti ne vedo, zakaj pravzaprav gre. Wimbledon FC, nogometni klub, ki prihaja iz južnega obrobja Londona, bolj znanega po prestižnem teniškem turnirju za Grand Slam, je bil ustanovljen leta 1889. V svoji bogati zgodovini je kar nekaj sezon preživel v najvišjem rangu angleškega nogometa, nenazadnje je od krstne sezone 92/93 pa do sezone 99/00 nastopal tudi v Premier ligi. Nato sta sledili dve sezoni igranja na nižjem nivoju, dokler ni leta 2002, zaradi finančnih razlogov in želje novih (norveških) lastnikov prišlo do selitve kluba iz Wimbledona v predel Milton Keynes, dobrih 90 kilometrov severneje. Navijači poteze vodilnih pričakovano niso sprejeli z odobravanjem, klub pa je tako izgubil skorajda vso lokalno podporo. Navijači, nezadovoljni s selitvijo, so še istega leta ustanovili nov klub AFC Wimbledon, ki je ohranil prvotne barve, njegova pot pa se je začela v najnižjem (desetem) rangu angleškega nogometa. Tedaj še obstoječi Wimbledon FC je nato še dve sezoni odigral pod svojim starim imenom, dokler niso leta 2004 novi lastniki ime spremenili v Milton Keynes Dons FC (krajše MK Dons), nespremenjena pa ni ostala niti tradicionalna barva kluba. Ta dogodek se hkrati smatra za konec starega FC Wimbledona in začetek novega kluba, po ameriškem vzoru bi mu lahko rekli kar “franšize”, MK Dons.

Navijači Wimbledona proslavljajo uvrstitev v Football League 2. vir: news.merton.gov.uk
Navijači Wimbledona proslavljajo uvrstitev v Football League 2. vir: news.merton.gov.uk

Novoustanovljeni MK Dons (nekdanji igralci Wimbledona so bili poznani prav pod vzdevkom “The Dons”), v nasprotju z AFC Wimbledonom, svoje poti ni začel na amaterskem nivoju, ampak je nadaljeval na pogorišču nekdanjega velikana iz južnega dela Londona v League One (tretji angleški ligi). Na drugi strani so se sezono za sezono The Wombles (drugi vzdevek nogometašev Wimbledona) prebijali skozi amaterske divizije, dokler se jim ni v sezoni 10/11 uspelo prebiti v četrto angleško ligo. Istočasno je, s strani navijačev osovraženi, MK Dons taval v povprečju nižjeligaškega, a še vedno profesionalnega nogometa, ter kot eden izmed “jojo klubov”, kot jim Angleži radi rečejo, skakljal med četrto ter tretjo ligo in bilo je le še vprašanje časa, kdaj se bosta novonastala kluba prvič pomerila med seboj. Prvi obračun klubov, ki sta nastala iz starega FC Wimbledona, so navijači dočakali drugega decembra 2012, ko je v drugem krogu FA pokala MK Dons doma bil boljši z 2:1. Naslednji obračun je prišel slabi dve leti kasneje, ko je v ligaškem pokalu znova slavil MK Dons. Zgodovinsko zmago nad osovraženimi tekmeci pa so ljubitelji Wimbledona dočakali še istega leta, ko je v Football League Trophy Wimbledon na gostovanju s 3:2 prvič porazil svoje največje tekmece.

"The Wombles" so si lani na Wembleyu po pravi drami priigrali uvrstitev v tretjo ligo. Vir: fa.com
“The Wombles” so si lani na Wembleyu po pravi drami priigrali uvrstitev v tretjo ligo. Vir: fa.com

Zahvaljujoč lanskemu napredovanju “The Wombles” iz League 2 v League 1 in izpadu MK Donsa iz Championshipa v League 1 bo letos prvič v zgodovini na sporedu tudi prvenstveni obračun velikih rivalov. 10. 12. bo MK Dons na svojem MK-Stadiumu, ki sprejme kar 30 tisoč ljudi in je bolj ali manj prazen, gostil prvi derbi sezone. Bistveno manjši Kingsmeadow, ki sprejme le borih 5 tisoč navijačev, pa bo 14. 3. 2017 navijačem AFC Wimbledona ponudil prvi domači obračun z “Donsi” v kratki zgodovini kluba. Če sklepamo po trenutnem stanju na lestvici, bosta oba kluba letos tvorila zlato sredino lestvice, saj se Wimbledon trenutno nahaja na 10. mestu, dve mesti nižje pa trenutno leži četa Karla Robinsona.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]
JB