MANCHESTER UNITED

Priložnost, da stopi med največje

V tej sezoni še zdaleč ni briljanten. A dokazuje, da ima tisti tako zelo iskani občutek, da je najboljši takrat, ko je to najbolj potrebno. Tisti občutek, ki do popolnosti opiše denimo Cristiana Ronalda. Letos je zanj prelomno leto, prvič v njegovi karieri namreč nanj računa največja klubska baza navijačev na svetu.


vir: express
vir: express

O tem, da Romelu Lukaku spada med najboljše napadalce v Premier ligi, ni nobenega dvoma. Belgijec je z redno dostavo zadetkov v majici Evertona poskrbel, da so nanj postali pozorni praktično vsi angleški velikani. 24-letnik nikoli ni skrival svojih ambicij, da želi postati najboljši strelec angleškega prvenstva. In bolj ali manj jasno je bilo, da mu to pri Karamelah, v času vladavine kralja strelcev Harryja Kana, ne bo uspelo. Zato je robustni napadalec sprejel nov izziv, pred letošnjo sezono se je pridružil Joseju Mourinhu pri najtrofejnejšem angleškem klubu – Manchester Unitedu.

Vragi imajo vsako leto najvišje ambicije in Lukaku je lansko poletje postal drugi najdražji nakup v zgodovini kluba z Old Trafforda, dražji od njega je bil le Paul Pogba. Od Belgijca se je seveda zato pričakovalo ogromno, brez zamere do modrih iz Liverpoola, ampak igranje za Manchester United je neka povsem druga zgodba, kot je igranje za Everton. A zdelo se je, da otrok Anderlechta te pritiske dobro prenaša, sezono je začel odlično, v prvih sedmih krogih Premier lige je dosegel prav toliko zadetkov, tri je dodal še v ligi prvakov. In odlično je šlo tudi Unitedu, v Premier ligi je s šestimi zmagami in remijem skupaj z Manchester Cityjem vodil na lestvici angleškega prvenstva. A nato so se stvari obrnile na glavo, Lukaku je na naslednjih devetih tekmah zabil en sam zadetek in tudi United je začel rezultatsko »kiksati« ter povečevati svoj zaostanek za sinje modrimi.

Je sposoben prevzeti odgovornost na svoja pleča?

Lukakujeva forma tudi trenutno ni nič posebnega. Je bil pa belgijski reprezentant pravi, ko je bilo to najbolj potrebno – sijajno je odigral nedeljski derbi s Chelseajem, zabil zadetek, prispeval asistenco in bil na splošno živahen kot že dolgo ne. In znova je bil (vsaj v drugem polčasu) takšen tudi United. Mourinho se mora že dlje časa otepati kritik o negledljivi, taktični igri Vragov in razpoloženi Lukaku je očitno tisti dejavnik, ki to igro naredi veliko bolj privlačno za oko. Pred rdečimi je ključni del sezone, čaka jih boj za drugo mesto v domačem prvenstvu, v ligi prvakov na Old Trafford v bržkone najpomembnejšem dvoboju sezone gostuje Sevilla, kmalu pa se bo nadaljeval tudi boj za lovoriko v FA pokalu, kjer United brani naslov prvakov in kjer išče najresnejšo priložnost za letošnjo lovoriko. Dopuščamo možnost, da Vragi v tej sezoni osvojijo tudi ligo prvakov, kar pa bi bila, vsaj glede na trenutne predstave, prava mala senzacija. Ob še ne prav ogretemu Alexisu Sanchezu in razglašenemu Paulu Pogbaju bo glavno breme uspeha očitno ravno na ramenih Lukakuja. Kot smo že zapisali, pri Unitedu štejejo le lovorike in kdor jih ni sposoben pripeljati v vitrine, ni pravi »material« za ta klub. Pred Romelujem je torej odlična priložnost za dokazovanje. In to tisto pravo dokazovanje, da je sposoben stopiti v krog najboljših nogometašev sveta, ki se bodo po eri Lionela Messija in Cristiana Ronalda borili za najprestižnejša nogometna individualna priznanja in nagrade. Tudi za zlato žogo.

vir: Sky Sports
vir: Sky Sports
Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]