OSTALE NOVICE

Celtic in Rangers v premier league?!

Shaun Harvey, izvršni direktor EFL-a (English Football League), ki vodi angleški klubski nogomet, je ponovno obudil idejo, o kateri se govori že desetletja, a še ni prišla na plodna tla. Govora je seveda o priključitvi škotskega nogometa angleškemu, kakor je to na začetku 20. stoletja uspelo Walesu. Valižanski najboljši klubi tako ne nastopajo v domači premier ligi, ampak istoimenski, a neprimerno zanimivejši, kakovostnejši in bogatejši, angleški.


vir: www.dailymail.co.uk
vir: www.dailymail.co.uk

Če na kratko povzamemo predlog 46-letnega Harveyja, ki bi začel veljati v sezoni 2019/20 in je bil poslan 72 klubom angleškega ligaškega sistema – slednjemu bi se dodala 5. liga. Vsaka od lig bi imela po 20 klubov (championship, league 1 in 2 se zreducirajo za 4; brez sprememb v premier ligi).

S tem se pod okriljem EFL sprosti dodatnih 8 mest, od katerih bi dve lahko pripadli Rangersu in Celticu, ki po tradiciji, navijaški bazi in zasedenosti tribun prekašata marsikaterega, verjetno kar večino premierligašev. Na Škotskem je bila ideja v preteklosti že deležna pozitivnih odzivov. Razumljivo, tekme z Liverpoolom, Chelseajem, Arsenalom, ali pa katerim od manchestrskih klubov, bi bile veliko bolj atraktivne in za finance donosnejše od obračunov z Aberdeenom, Invernessom ali pa Hibernianom, na primer.

A hkrati je tudi res, da bi glasgowska kluba začela v 5. in ne 1. angleški ligi, kar pomeni, da bi morali na obračune s prej omenjenimi velikani v Glasgowu počakati najmanj 4 leta, kolikor bi trajala pot brez spodrsljajev. Igranje z, na primer, Burtonom, Wimbledonom ali Wycombom, ne bi odvrnilo navijačev, kar so ob stečaju kluba že pokazali pri klubu protestantskega dela največjega škotskega mesta, drugače pa bi bilo s pokrovitelji. Za njih so evropske tekme, od katerih bi se bilo treba posloviti za lep čas, tudi kasneje pa ne bi bile več stalnica, gotovo večji magnet kot (vsaj) 4 leta »plezanja« med nezvenečimi angleškimi klubi. Kako se bo zadeva razvijala bomo še videli.

Brez naslova
vir: www.dailyrecord.co.uk

Ideja je seveda še v povojih, a dejstvo je, da ima 72 klubov (zanimivo, premierligaši pri tej odločitvi ne bodo sodelovali) predlog na mizi. In zelo mogoče je tudi, da bo predlog sprejet (ne toliko zaradi Škotov kot zaradi za manjše klube bolj humanih 38 ligaških tekem namesto 46 na sezono).

V kolikor se ta scenarij izpolni, bo imel najprej besedo odbor EFL-a, ki lahko priključitev zaustavi. Če se to ne zgodi, bo žogica na strani Škotov. In nato kdo ve … morda bomo čez manj kot desetletje tradicionalni »Old Firm« derby, katerega korenine segajo vse do 1890, spremljali v prav tako tradicionalnem, a angleškem, sobotnem zgodnjepopoldanskem terminu ob 13:45 po našem času.

Kako vam je bil všeč ta članek?
[Skupno: 0 Povprečje: 0]